Работим най-много в ЕС, а ни плащат най-ниски заплати

Защо младите не желаят нито да учат, нито да работят?
Обновена: 31 май 2024 10:46 | 31 май 2024 10:46, Нели Христова
98
Работим най-много в ЕС, а ни плащат най-ниски заплати
Снимка: БГНЕС

Българите работят много, но пък получават малко пари, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Страната ни е на едно от първите места сред държавите от ЕС по средна продължителност на работната седмица.

През 2023 г. действителното седмично работно време за хората на възраст 20-64 години на основната им работа в ЕС е средно 36,1 часа, обвиха от Евростат. По-внимателен поглед върху страните показва големи различия в продължителността на работата. Най-дълги са работните седмици в Гърция (средно 39,8 часа), Румъния (39,5), Полша (39,3) и България (39 часа). На другия край в класацията са страните с най-кратка работна седмица - Нидерландия (32,2 часа), следвана от Австрия (33,6) и Германия (34 часа). Доста по-малко, отколкото в България, работят и във страни като Франция, Ирландия и Дания.

Оказва се, че в държави с по-високи доходи продължителността на работната седмица е по-малка. Но въпреки, че работят по-малко, гражданите на икономически по-добре развитите страни печелят достатъчно пари, за да имат по-висок стандарт на живот.

Върху данните на Евростат за продължителността на работната седмица влияние оказва колко от работещите в дадена страна са на пълен работен ден и колко са на непълен. Нидерландия е на първо място по най-кратка работна седмица, защото там много е разпространена почасовата работа. Например млади майки, които имат нужда от повече време, за да се грижат за децата си, работят по няколко часа на ден. За разлика от ситуацията в Нидерландия, в България работодателите искат след изтичане на майчинството майките да се върнат на пълен работен ден. Често при интервюта за работа питат младите жени дали имат намерение скоро да раждат и утвърдителен отговор носи негативи за кандидатката за определена позиция. Данните на Евростат показват, че работодателите в редица страни от Западна Европа са по-гъвкави при наемането на хора и определянето на работното им време, пишат от "Труд".

Общо за страните от ЕС, включително и в България, младите хора на възраст от 15 до 24 години имат по-кратка работна седмица от останалите работници. Причината за това е, че те най-често работят на непълно работно време. Много от младите хора продължават да учат, но намират и някаква работа за свободното си време.

Икономическите дейности, където има най-дълга работна седмица в страните от ЕС, са селското, горското и риболовното стопанство (41,5 реални работни часа), минното дело и кариерите (39,1) и строителството (38,9), а най-кратките работни седмици са в дейностите на работещи за семейството хора (26,7 часа), образование (31,9) и изкуство, развлечения и отдих (33 часа).

В повечето страни от ЕС работниците за собствена сметка имат по-дълга работна седмица от наетите работници, с някои изключения, като Кипър и Естония, където служителите работят по-дълго време от работещите за собствена сметка.

Продължителността на работната седмица в България е средно с 5 часа по-дълга отколкото в Германия.
Въпреки това с доходите си българите могат да поддържат значително по-нисък жизнен стандарт от германците. Минималната заплата в България е над четири пъти по-ниска от тази в Германия и близо четири пъти по-малка отколкото във Франция. От януари 2024 г. минималната заплата у нас е 933 лв., което прави 477,04 евро. В Германия минималната заплата е 2054 евро, а във Франция е 1766,92 евро, показват данни на Евростат.

Минималната заплата в България остава най-ниската сред страните от ЕС, въпреки че от началото на годината беше увеличена със 78 евро. Но погледнато в абсолютна сума, минималната заплата в 11 държави от ЕС за година е увеличена с повече отколкото при нас. Например в Ирландия увеличението на минималната заплата е с 236 евро, а в Полша с 232 евро.

Сред първите сме по неработещи младежи

Над 15% от младите хора в България нито работят, нито учат.

Всеки шести млад човек в България нито учи, нито работи, показват данни на Евростат. Страните ни е сред първите в ЕС по този показател. Средно за страните от ЕС 12,4% от хората на възраст 15-34 години нито работят, нито учат. Но между различните страни има огромна разлика. Най-лошо е положението в Румъния, където 20,6% от младите не учат и не работят.

На следващите две места с равен резултат са Италия и Гърция с 18%, а след това е България, където 15,4% от младите нито учат, нито работят.

Причините човек да не работи и да не учи са много специфични за конкретните случаи. В България много млади хора отказват да работят за ниски заплати. Работодателите иман нужда от работна ръка, но често това, което са готови да дадат за наемане на работник, не отговаря на очакванията на младите. Преди дни младеж написа във Фейсбук, че няма опит, знае английски и е готов на всякаква работа на морето за 2000 лв. на месец. Част от коментарите са, че той не заслужава такива пари, щом няма опит, но според други, само ако младите искат високи заплати при кандидатстване за работа, ще ги получат.

Държавите, в които делът на младите хора, които нито работят, нито учат, е най-малък са Швеция (5,8%), Нидерландия (5,9%), Малта (7,6%), Словения (8,2%), Люксембург (8,2%), Дания (9,7%) и Ирландия (9,8%). Данните показват, че в страните с високи доходи делът на младите, които не учат и не работят, е по-малък отколкото в стани с ниски заплати.

Общо за държавите от ЕС делът на младите, които не работят и не учат, е намалял с 4,9% за период от 10 години между 2013 г. и 2023 г. Сред държавите от ЕС най-голямо намаление на дела на неработещите и неучещите млади хора за период от 10 години са Гърция (-12,5%), България (-11,9%), Хърватия (-10,5%), Ирландия (-10,3%) и Испания (-10,2%).

Младите жени са по-склонни нито да работят, нито да учат, отколкото младите мъже, показват данни на Евростат. 14,8% от младите жени на възраст 15-34 години не учат и не работят, при 10,1% от мъжете. Има редица фактори, които могат да обяснят тази разлика. Например склонността да се отдава по-голямо значение на ролята на жените в семейството и на ролята на мъжете да осигуряват пари за семейството. Освен това често работодателите предпочитат да наемат млади мъже пред млади жени. Има големи разлики и между градовете и селата по отношение на младите, които не учат и не работят. От страните от ЕС най-големи са тези разлики в Румъния и България.

С течение на времето преходът от образование към работа става все по-сложен, посочват от Евростат. Сега младите хора сменят работата си по-често и им отнема повече време, за да се установят на пазара на труда. Стана по-често срещано за студентите да работят на непълен работен ден или сезонно, за да допълнят доходите си. Освен това все по-често заетите млади хора се връщат към обучение, за да подобрят квалификацията си. Делът на младите, които работят и учат, е 12,5% за тези на възраст 15-19 години, 22,3% сред 20-24-годишните, 17,1% сред тези на 25-29 години и 12,8% за 30-34-годишните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До 55 и кво е това кухото вишу
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова ще търсят индийци да идват да им робуват
89
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е що така най ниската заплата. Нали в ЕС всички са равни или периферията си е периферия.:))
88
2
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Интересно как неефективния български работник,когато отиде в Западна Европа изведнъж става ефективен? Обаче там собственикът е образован и грамотен,създал е добра организация на труда и е осигурил съвременно оборудване.Нашият е грабнал куфарчето от ДС и е направил някакъв бизнес.Няма образование,не може да си организира работния процес и разчита на съветска техника.И после работникът бил виновен за ниската ефективност.
87
2
 
1
 
! Отговори
То па една Росия преди 1 месец
До до 60То па един жизнь, то па едни ,,съветски специалисти,, зимата - 40 лятото комари и кал в блатната ***, рай за БГ комунделите прости
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обмислям и аз скоро да напусна пазара на труда. Съжалявам ама вече не ми се работи и мога да си го позволя.
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен--79 Работодателите са само трима в Бг :Доган-Пеевски и Баце !Жалби и оплаквания , при ---ТРИМАТА !
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да работим за държавата , на Баце и ПееСки !
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ФЪФ Бг , най-много са тези , които НЕ РАБОТЯТ !Над 1 млн. млади , нито учат , нито работят , лежат на лаврите на родителите си ... Да не говорим пък за държавните ''работници'' , наричани ''чантаджии'' , нито са ОБРАЗОВАНИ , НИТО ОТГОВАРЯТ НА ПОСТА НА КОЙТО СА ПОЛИТИЧЕСКИ НАЗНАЧЕНИ ... От 2009г. , до 2021г. , а и сега , от 340 000 , са станали / политически назначени , за гласоподаватели на герб / , 620 000 бройки , с тлъсти заплати , и ТВЪРД ЕЛЕКТОРАТ ... Баце е непоклатим с такъв електорат !
82
1
 
14
 
! Отговори
преди 1 месец
После българите били мързеливи. Не е вярно!
81
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какъв е резултатът ни от работата ?Некачествена стока !В България , плащаш на работника заплатата , и после го няма 1-2 месеца !
80
0
 
11
 
! Отговори
марги преди 1 месец
Даже напират да ни заменят с индийци....
79
13
 
2
 
! Отговори
Тъжно преди 1 месец
Като знам колко МНОГО работа вършим за един работен ден.... Ние сме най-добре платените в целия Свят!Но според повечето хора, които в работен ден и работно време коментират в нета, заплатата се определя, според брой часове "прекарани" на или около работното място.Тъжно!
78
0
 
8
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 месец
Има два вида брутен вътрешен продукт на човек от населението, който се заработва и за България е 34000 долара и брутен вътрешен продукт на човек от населението който се получава в заплата и осигуровки който е 16000 долара .Разликата повече от два пъти се краде безнаказано .Проверете за другите държави.
77
1
 
14
 
! Отговори
555 преди 1 месец
Те такива са ни работодателите , работил съм и без почивка - накрая на месеца Младенчо общака взима колкото мен !?
76
7
 
4
 
! Отговори
до 75 преди 1 месец
Само да обясня за пореден път. Гледате едни БРУТНИ суми за МРЗ и плямпате празни приказки. За домашно- виж НЕТНАТА минимална заплата в Румъния, виж я у нас. А съвсем отделен въпрос, че у нас 750 евро не взима и продавачка. Там вече заплатите са по над 2500.
75
12
 
2
 
! Отговори
Чужденец преди 1 месец
Не работите, а "работите". И ви плащат не малко, а според труда.
74
2
 
17
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 месец
Беден и неук народ лесно се управлява, вие какво искате мин.заплата като в Румъния 750 евро ли ?
73
4
 
2
 
! Отговори
до 65 преди 1 месец
Иначе казано, в Германия вадиш по-малко от наполовина на ИТ спец у нас, работещ на 2-3 места по 2-3 часа на ден като фрийланс :) Яко, ама друг път :) А да не говорим, че си казал брутна сума, което значи, че нещата отиват към 4-5 пъти разлика в полза на нашия ИТ спец. Още по-тъжно за теб. Прочее, като работих в Германия, под 25к евро на месец не падах. Нормален рейт на външен консултант- около 1200 евро на ден.
72
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как заплатите са най-ниски, но пък цените са по-високи и от западните за мног стоки?