БАН: Почти 40% от територията на България е “демографска пустиня”

Най-застрашените области са Пернишка, Кюстендилска, Видинска, Добричка
31 май 2024 16:30, Петър Бойчев
162
БАН: Почти 40% от територията на България е “демографска пустиня”
Снимка БГНЕС

Почти 40% от територията на България представлява “демографска пустиня”. Това заяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН, предаде БГНЕС.

“Демографските пустини” представляват територии с изключителна ниска плътност на населението под 10 души на кв. км. Такива има в Европа - предимно в крайния север във Финландия и Швеция. “За съжаление, в България тези територии нарастват много бързо. Те растат с по-бързи темпове, отколкото са темповете на съкращаване на българите”, алармира доц. Цеков.

През 2021 г. 39.3% от територията на България могат да бъдат определени като “демографска пустиня” или това обхваща 43.6 хил. кв. км. Тази цифра представлява площта на развити държави с изключително развито стопанство като Нидерландия и Дания.

През 2001 г. 25% от територията на страната ни е демографска пустиня. Вижда се нарастване от почти 15%. Ако през 2001 г. сме имали 5340 кметства, през 2021 г. те са 5256. Съкращаването на броя на кметствата се дължи на биологичното измиране на свръхвъзврастно население, особено в Северозападна България. Почти в 217 от 265 общини има ядра на “демографски пустини”. Най-застрашените области са Пернишка, Кюстендилска, Видинска, Добричка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не се сети какво прави ДПС през всичките 34 години
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откритията на БАН са потресаващи, всеки нормален човек на една чашка, открива повече от тях!
92
4
 
10
 
! Отговори
До 90 преди 1 месец
Излизай на улицата. Барем разбереш, че управниците не са виновни, че си неграмотен русофил. Ще сте си шепа телезесари от прованса на улицата.
91
0
 
6
 
! Отговори
Как така ?! преди 1 месец
Не се прави модерна държава със заведения питиепродавници. Държавата на тях им намали ДДС. Та са важни за нея.
90
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва масово да излезем по улиците , да поискаме сметка на всички управници до сега и ясно да заявим , че няма да влизаме във война . Това е първата крачка , после ще си наредим държавата .
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямаме друга държава .Знаете когато работите в друга държава , никога не ставате местен . Не заслужаваме да изчезнем .
88
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казвам ви съвсем сериозно , трябва да въведем някаква форма на социализма , поне заради децата ни .Иначе изчезваме и като народ и като държава . Не разбрахте ли , че са имали план за тези 34 години , обаче техния план не е в наша полза .
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ме е яд , че спряха , етъра , сайдера и алтая , за да ни продават кафеникава газирана течност овкусена със захар .
86
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Соца за 40 години постигна успехи в много сфери. Ако сравняваме 40 години Соц с 35 години демокрация, Соца печели убедително по много показатели. Това са фактите.
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То това е целта на новите ни "братя" хората не им трябват трябва им територията.
84
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е била райска градина до цялостното й разрушаване с построяването, от по времето на соца, на тия бункери - блокове с апартаменти и напълването им с изгоненото българско население от селата, след изземването им на земите и вкарване в ТКЗСетата... Райската градина - селата се обезлюдяват и сега имаме вече не само обезлюдени села, но и обезлюдени Бункери - Апартаменти.
83
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто сравнението е от земята до небето . При единия строй имаме развита държава постороена буквално от нищото , при другия строй пълен упадък и разруха .Само слепец няма да види разликата . Още по ясно се вижда , когато се сравнят и годините 45 срещу 34 , горе долу еднакво .Ако бяхме единни , можехме да променим всичко , но се оставихме да ни смачкат окончателно .
82
1
 
7
 
! Отговори
Джентълмен преди 1 месец
Статистици, сър. Вместо да предложат някаква стратегия за излизане от демографската криза, правят само безсмислени статистики... за ясното на всички ни - изчезваме.
81
2
 
5
 
! Отговори
На Майн преди 1 месец
До Франкфурт - Турчин, стига си писал глупости!
80
8
 
2
 
! Отговори
Франкфурт преди 1 месец
На кого сте нужни вие ,бавно развити ,безполезници.С 15 век разбирания потурчени и чалга оппростачени осакатени от комунизъм неспособни гoлтаци и крадци с дефектнo развалена червива семка. Каймакът, елита ,мозъкът на България е навън.Там сте останали филтрирана yTaйkа от ненужни.100% пустиня да стане никой няма да забележи.
79
3
 
5
 
! Отговори
Пожертвани за тях преди 1 месец
НАТО готвят територията ни за война с/у Русия. Затова никой не инвестира тук. Всичко е план на Западните ни "приятели".
78
2
 
3
 
! Отговори
до кравара преди 1 месец
И ще дойдат..., не се и съмнявай!!! Турци, Гърци и Румънци (румънците ще си вземат северна Добруджа, която след ВСВ ни подариха руснаците)
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има последици от престъпното управление в продължение на десетки години, от провала в образователната система, от липсата на здравеопазване, от простотията на населението. Оставаме престъпници да ни управялват, а те само крадат. Не се интересуват дали ще я има тази страна след 50 или 100 години. Няма проблем, щом не искаме да им държим сметка, ще продължат да крадат, докато може. България ще се загуби с времето, но ще е по-нанатък. Не е нужно да ни пука.
76
1
 
8
 
! Отговори
Кравар преди 1 месец
Природата не търпи вакуум (празни пространства) . И според законите на дифузията е време да идват нови хора - да заселват задунайската територия .
75
0
 
9
 
! Отговори
Математик преди 1 месец
Това значи че на 40 % от територията няма да се натъкнеш на БГ креттен с джип от Мама.