Първи сме в Европа по смъртност, в градовете живеят с три години повече

Последни сме и по продължителност на живота
Обновена: 29 май 2024 09:38 | 29 май 2024 09:35, Инна Ангелова
190
Първи сме в Европа по смъртност, в градовете живеят с три години повече
Снимка: БГНЕС

Средната продължителност на живота в страната се е увеличила с година и половина. Това показват данните на НСИ. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години по-дълго от тези в селата.

"Продължителността бавно се увеличава, но пак сме на опашката - последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот, първи сме по смъртност. Трябва да светне някаква лампа, че нещо не е наред", коментира пред БНР директорът на Дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова.

Костова допълва, че заради пандемията от Ковид през 2019 година, смъртността отново падна до познати от минали години нива. “Така през 2023 г. се върнахме към предишните нива на смъртност, което се отразява върху очакваната продължителност. В България този процес е доста бавен, тъй като ние като цяло имаме изключително висока смъртност по принцип. Нашата смъртност е най-висока в ЕС".

Костова допълни, че при мъжете има по-висока смъртност, наблюдава се и почти два пъти по-висока преждевременна смъртност при тях. Това е делът на хората, починали преди 65-годишна възраст. По думите ѝ този процент при мъжете е почти 30%.

Средната продължителност на живот на хората в градовете е с повече от 3 години по-висока от тази в селата. Според Магдалена Костова факторите за това са комплексни, като посочи пример със здравеопазването, качеството на живот, храна, въздух и дори образованието. Най-висока е продължителността на живот в София, а най-ниска - във Видин, Враца, Монтана.

Притегателни центрове за живеене остават големите градове - след София това са Пловдив, Бургас и Варна. Работа, образование, по-добър живот и по-добри условия за отглеждане на деца са факторите, които влияят на миграцията в страната, уточни тя.

По думите ѝ раждаемостта е на средно европейско ниво. Тоталният коефициент на плодовитост е по-висок от средния за Европа, т.е. по-малко жени раждат повече деца, обясни Костова. Според нея желаният модел за семейство в България е двудетният, но поради различни причини хората не осъществяват този идеал и остават с едно дете.

Наблюдава се и връщане на завръщане на българи от чужбина, но броят им не е достатъчен, за да компенсира липсата на активно население.

"Реалистичният вариант, който е изчислен при хипотеза за конвергентност, предвижда, че населението ще падне под 6 млн. през 2035 г., а ако се запази това развитие на демографските процеси - през 2075 г. и под 5 млн.", допълни Магдалена Костова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: населениеживотНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 119 преди 1 месец
Все още има добри и човечни доктори, които ще ти помогнат!Не всички доктори са търговци!!
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народа не ходи на "доктор", защото доктори няма, има търговски дружества. Профилактика? Откак преди 10 години видях надписа "моля носете си салфетки" изобщо няма да стъпя на такова място.
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Профилактиката в България я няма. Народа ходи на доктор, когато вече е късно за лечение.
112
1
 
5
 
! Отговори
Ххх преди 1 месец
Нямаме пари с какво да живеем
111
2
 
3
 
! Отговори
СР. ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ преди 1 месец
Средната продължителност на живота е МАНУПУЛАТИВЕН коефициент за това, колко се очаква да живее едно лице родено през съответната година. Това не е средната вързаст на починалите през съответната година!
110
1
 
8
 
! Отговори
Непознат преди 1 месец
Само се говори направете нещо стимулирайте младите не гледайте само пенсионерите
109
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е какъв е проблема, вие безсмъртие ли искате, след 65 качеството на организма не е същото. Животът се превръща в досадно привлечена агония и монотонна пародия. Даже живеем прекалено дълго. Целта е да се родят бебетата на 18-24 и да се отгледат и един красив ден при навършване на 40-45 човека просто да заспи една вечер и да не се събуди повече за да освободи място за децата си. Обаче не, задължително трябва да се мине през етап старост нерадост за да опетни всички хубави спомени.
108
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Ами в тази държава останаха само старци и затова продължителността на живот се е увеличила,няма раждания ,няма млади как да починат.След някоя година няма и да ни има.
107
7
 
13
 
! Отговори
Комунист-Ленинец преди 1 месец
При демонокрацията е така...
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тон Както беше до 1989 г. А сега от София ги карат в старческите домове в провинцията и викат колко живеем добре и сме богати. Затвори и и лагери са все извъ н София и о колко много малко живеят извън София.
105
11
 
8
 
! Отговори
Развеселен преди 1 месец
А някакви другаре ни разправят колко здравословна храна ядели тия по селата и каква "гадна" била храната в магазините ни :)) Реалността си показва къде какво е.
104
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво от това това го слушаме вече 30 г. след 2000 г. Ще закриваме ли Видин Монтана ии Видин
103
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какво им е еврозона като то нема население вече. Ще вкарват от Бангладеш ли
102
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ковид, но най-вече антиваксърите ни съсипаха.
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая статистика я помпа финландския етнос, финландец пенсионер нЕма...
100
1
 
13
 
! Отговори
Първите по смъртност преди 1 месец
Държави в Европа са бившите соц страни. И не заради здравеопазването, а заради миграцията. 30 % от населението на България е в чужбина и то хора на средна възраст, които не умират. Така в Германия смъртността механично пада, а у нас се качва.
99
3
 
17
 
! Отговори
чети внимателно преди 1 месец
Управлява ни политмафия.
98
0
 
23
 
! Отговори
отиде си неразбрана преди 1 месец
"Днес българина е духовно болен." - Вера Кочовска
97
11
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Най - висока продължителност на живота е по времето на Боко 2017г. - 2019 г. е 74,90 г. През върха на комунизма е 71,22 г. през 1989 г. - 1991 г. Та така другари комунисти. Отворете НСИ и гледайте. 1974 - 1976 е 71,30 г. А през 1935 - 1939 е 51,75г.
96
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората които живеят в България имат различно поведение, само се драпат и занимават едни с други,мислят си че всчко им е позволено,не са хуманни и нямат приети общочовешки ценности в обществото.То просто няма общество в БГ.