Радев за 24 май: Просперитетът на едно общество е свързано със знанието

Президентът и премиерът участват в тържественото шествие
Обновена: 24 май 2024 11:45 | 24 май 2024 11:02, Александър Попов
83
Радев за 24 май: Просперитетът на едно общество е свързано със знанието
Снимка: БГНЕС

Не само днес, всеки ден трябва да си даваме сметка, че достойнството на едно общество, неговият просперитет, жизнен стандарт, авторитет са в пряка връзка с отношението му към знанието. Това каза президентът Румен Радев по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„Честит най-светъл празник на всички сънародници. Днес се прекланяме пред делото на светите братя, пред всички български просветители“, каза още президентът Румен Радев.

Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа, отбеляза Румен Радев. Днес, когато страните по света се надпреварват да инвестират в наука и образование, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени, преподаватели и изследователи, каза президентът.

Нека не само днес, а всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, неговият жизнен стандарт и просперитет са в пряка връзка с отношението към знанието, посочи държавният глава.

Поклон пред просветителите на българския народ, каза още Румен Радев.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е най-светлият празник - той ни обединява като народ, съхранява ни през годините и ни кара да се гордеем с нашата писменост и култура, написа служебният премиер Димитър Главчев във фейсбук страницата си.

„Нека помним делото на първите просветители, нека помним първите ни учители. Нека се поклоним пред делото им и кажем нашето огромно Благодаря“, призова той.

По повод протеста на ректорите на университети служебният премиер каза пред журналисти днес, че има двете постановления, които са подобрили възнагражденията на целия академичен състав, на администрацията, на докторантите. 80 милиона лева бяха отпуснати по техните искания, каза Главчев.

Държавният глава и премиерът участват в тържественото шествие по повод празника и официалната церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Образование ''0'' , излишни манифестации !Народа отдавна не почита празниците си , новите ''ценности'' опорочиха всичко българско , държавата стана частна собственост ...България се управлява от ЧЕТИРИ посолства , чуждото е на мода . И както се изрази Чапа :''Много ме е страх , ДА НЕ СЕ СТИГНЕ ДО ТАМ , че в целият свят да се говори само ЕДИН ЕЗИК , И ДА СЕ ИГРАЕ САМО ЕДНО ХОРО ''... Ами идва и това време !
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А вашия просперитет е дълбоко свързан с повсеместна измама, системна корупция и дълбока липса на морални принципи.
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чорапа пак занарежда клишетата.Тоя е егати лаладжията.Пълен въздух под налягане !!
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес всеки български политик трябва да напомня на путин, че русия е получила кирилицата от българските свещеници на цар Борис 1/ цар Симеон Велики/ цар Петър 1
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просперитетът на едно общество е свързано с корупцията! В БЪлгария няма политици, това са комунистически възпитаници които освен да бълват лозунги друго не могат. БГ политиците на международната политическа сцена са като чавдарчета в сравнение с политиците на другите развини страни
31
3
 
2
 
! Отговори
хюго капет преди 1 месец
Десар и руски агент рамо до рамо към светли бъднини върви
30
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 1 месец
Тук живее най-добре, който знае и да лъже и краде.
29
3
 
3
 
! Отговори
от киреча преди 1 месец
А бе,президент измислен,просперитетът на една държава зависи от човека,който я води и от неговите качества!Франция на Наполеон е едно,а Франция на Петен е друго!СССР на Сталин е едно,а СССР на Хрушчов и Горбачов нещо съвсем друго!България на Живков е едно,а България на молеца академик и боко пак добре че я има все още!Въпроса е:Защо не си гледаш самолетите,ами се пъхаш дето не ти е работа!?:)))
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държава без население е закрита. Образованието не ражда,
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
просперитетът на едно общество Е свързано със знанив, но не със знаниеТО. Знание не е равно на образование, училищно образование. В момента в ЕС управляват хора с образование, но без знание, даже с тотално игнориране на постиженията на човешкото знание и опит, включително създаденото и преживяното на територията на техните държави.
26
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев, един от малкото разумни политици у нас! Не продал се на посолството.
25
3
 
3
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Знанието е да знаеш, че всички държавни служители на високи постове и всички кметове на големи градове, всички опозиционни лидери имат нещо със службите на държавна сигурност бивши и настоящи, или са потомци на верни кадри от първия ред!Агент Линда Първати!ЦРУ!!!
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирило и Методи, Володимир Димитров майсторв, така е правилно. В чест на братята ни от Окраина.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали вече ви управляваше един академик, Мики Маус Денков? Да не би да станахте по-богати? Изберете пак Кукубенд да ви управлява и не се правете на много умни и знаещи.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко пъти ни възраждат?И все към светли бъднини, вървим...А колко светло/тъмно ще ни кажат,че е било преди черноризците...Пламък ли ни свети или луминисцентна лампа?
21
4
 
6
 
! Отговори
зелени чорапи преди 1 месец
интересно човека без образование да говори за просперитет лично ангажиран да рекламира просперитета в убуйства и войни на путин и неговия научно технически прогрес за 100 години един тостер няма измислен и направен .тъжно е когата на върха на държавате са ниско образовани военни, пожарникари, чалга шоумени и певици и простаци.Нивото на опростачване през парламента доведе страната до този избор : ченге или престъпник което е едно и също
20
7
 
5
 
! Отговори
1950 преди 1 месец
НАЙ ГРЕШНИЯТ РЕЗИДЕНТ В НАШАТА ИСТОРИЯ ВЪОБЩЕ !!!!24. 05. НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!!!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8,Пиратство и робия-навсякъде,само по-перфидни тук таме."Учението крепяло царството",Чие царство и какво учение?
18
0
 
4
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
По-прости хора от българите няма, да се оставят на мутри и бивши комунисти , а сегашни верни капиталисти да ги ограбят и да ги направят роби в собствената си страна, и забележете това става под един васален диктата на световната финансова мафия!Агент Итън Брокър!ЦРУ!!!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НСИ калкулатор инфлация - от 2009г/2021г инфлация 12.2%, после моделът баджанаците я натвориха до 30% за много кратко- олиото стигна 7лв, прясното мляко мина 6 лв за 1 лт. Затова избираме моделът ГЕРБ.