Сайт върти незаконна търговия с турски лекарства

Някои от тях дори не са разрешени за употреба у нас
23 май 2024 13:05, Стела Стоянова
45
Сайт върти незаконна търговия с турски лекарства
Снимка БГНЕС, архив

Сайт продава лекарства от Турция, които не са разрешени за продажба у нас. Това е показала проверка на Изпълнителната агенция по лекарствата по нареждане на Министерство на здравеопазването.

Министър Галя Кондева уточнява, че търговията с лекарства подлежи на разрешителен режим и се извършва само в аптеки и дрогерии. Търговия по интернет може да се извършва само с лекарства без лекарско предписание от лице, получило разрешение от Агенцията по лекарствата или удостоверение за регистрация от РЗИ като дрогерия, пише pariteni.

Аптеките и дрогериите публикуват на сайта си, чрез който извършват онлайн продажби, общо лого, разпознаваемо за целия ЕС. Списък на лицата, които извършват търговия по иинтернет с лекарства без лекарско предписание, заедно със съответния адрес за търговия, се съдържа на сайта на ИАЛ.

При проверката е установено, че въпросният сайт не съдържа специалното лого и не фигурира в списъка на сайта на Агенцията по лекарствата, посочва министърът. Установено е още, че на платформата са публикувани множество обяви за продажба на лекарства, които се отпускат само по лекарско предписание.

От публикуваните снимки пък се вижда, че опаковките им са само на чужд език и са с произход Турция. Част от продаваните лекарства дори нямат разрешение за употреба у нас. Заради нарушенията ИАЛ е поискала съдействие от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от София
Откриват Спирка на азбуката в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Любо Пъпката и Огнян Донев да обяснят :ЗАЩО ПРОИЗВЕЖДАТ и ПРОДАВАТ , НАЙ-СКЪПИТЕ ЛЕКАРСТВА В БЪЛГАРИЯ ?
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо лекарствата в България са толкова СКЪПИ ?????????????
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо СКЪПИТЕ лекарства в България , НЕ могат да те излекуват , а ЕВТИНИТЕ ТУРСКИ , те лекуват ?
13
0
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 1 месец
Ама със какво се замисляш???
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вече ве замислям дали да не гласувам за дпс
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сайта който предлагал"незаконни"лекарства бил трънът в петата а не нашите родни кожодери които ни дерат със същите лекарства на двойни цени!На тия който са на яка захранка при фармацевтичната мафия,агенции,министерства и прочие хрантутници,човек да им забучи главите в дирниците,пак малко ще им е!
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сичко турско е по ефтино и качествено, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци. аз вече влизам в магазина и търся внос от турция...оня ден си купих чушки, жестоки! вече, като видя "български" не гледа и цената - бягам!
9
6
 
1
 
! Отговори
От ТЕВА с любов преди 1 месец
Гоите затва са ни дадени от Йехова-да бъдат челастрени драни редовно...
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
най-ефтини са призведените в индия лекарства, който търси - намира! нема повече да им пълня гушките на тия мародери! изчезнаха ми лекарството за диабет, от норвегия веднага го реекспортират за чужбина, от седем години го използвам. имало агенция и надзор за разпространение на лекарствата ...има ..., то кво ли нема в тая държава и сичко е създадено да се точат пари от хазната и хорицата дет си дават пенциите за лекарства
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е с тая електронна рецепта и с тия цени, хората няма да умират без лекарства. Турция храни Бг, от Турция и лекарства и всичко на по нормални цени.. Така е, поне е добър съсед,
6
3
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Всеки нормален човек ще си н турско , дори и ти набиваш турски домати
5
3
 
31
 
! Отговори
Незаконна преди 1 месец
По-евтини и по-качествени лекарства от Турция са незаконни ... мммда дупедатите не могат да пълнят гуша от това ...иначе ние да си мрем
4
2
 
38
 
! Отговори
Fena преди 1 месец
Отрепаните БГ чиновници се загрижиха за рушветите си, изобщо не им пука за хората. Първо в Турция има сайт ilacabak, в който се публикуват цените на ВСИЧКИ лекарства, които се продават. И цените са еднакви в цяла Турция. Второ - качеството на всичко е проверено. Последно - цените са поне 2 пъти по-ниски. Аспирин протрект 100 е 6 лева тук и 2,30лв в Турция (там е кораспин) Изобщо на кутрето на Турция не можем да се мерим в здравната система.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
евтин демек. а групите за турски сериали ?
2
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами дайте цените на въпросните лекарства и дайте и аналог на цените на които се предлагат същите от нашите фармацевти мафиоти и ще ви стане ясно къде е проблема и кой е настъпан по мазола!
1
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че кой нормален човек ще си нещо турско