Добре е 3 дни на плодове и зеленчуци след великденската трапеза

Избягвайте бялото брашно, захарта, газираното, съветва проф. Байкова
7 май 2024 18:45, Анисия Иванова
12

След дългите великденски пости слагаме край на ограниченията, но на тези, които са от Църквата. Сега всеки трябва да реши какво да включи в менюто си, защото идва лятото.

"Не е необходимо стресово да подходим към коренно променен модел на хранене. Добре е да е постепенно, хубаво е да имаме период, в който да изключим месото, след това да изключим мазните млечни продукти, разбира се, да оставим яйцата, киселото мляко, изварата и рибата. И след изключеното месо, което беше доста мазно, ще минем 3 дни на растителна храна, за да направим детокс. Това значи да разтоварим черния дроб, панкреаса. Първо трябва да помислим за стомашно-чревния тракт, да изчистим малко червата", препоръча диетологът проф. Донка Байкова.

По думите ѝ за тази цел е добре да бъдем 3 дни на плодове и зеленчуци.

"Добре е да се направи зеленчукова крем супа, но без картофи, ориз, фиде - да няма въглехидрати. С яйцата нямаме проблем. Ако имаме счупени яйца в хладилника, може да ги добавим към зелените салати. Първите дни бавно и леко ще минем към по-лек режим на хранене, но това не означава само постни ястия", допълни проф. Байкова.

След тези 3 дни отново може да включим пресни картофи, ориз, тъмно видове спагети. Но е важно в този период да избягваме бялото брашно, кристалната захар и газираното.

"Именно така се правят тези 3+3 разтоварителни дни, след това отново 3 дни ту въглехидратни дни, ту белтъчни. Важно е в този период да оставим полезните мазнини като авокадо, зехтин, маслини. При коренно различен модел на хранене организмът не се чувства особено комфортно, може да отключи други проблеми, като например адинамия, кръвното налягане", коментира още диетологът за Bulgaria ON AIR.

Задушените зеленчуци и печените плодове също са алтернатива.

"Българите не сме дебели само от преяждане с храна, а от неправилен режим на приемане на тази храна. Цял ден нямаме време, а на вечеря, макар и да се ограничаваме, калориите, които приемаме, се насочват към резервите. Организмът не е сигурен в своя стопанин кога отново ще бъде подложен на многократно неприемане на полагащата се храна и прави резерви", категорична е проф. Донка Байкова.

Тя уточни, че ако има глад, той трябва да бъде от 17:00 ч. до към 10:00 ч. сутринта, но не повече.

"Сутрешната закуска може да я пропуснем, но е важно да имаме подкрепителна в 10:00 ч., след това в 12:00 ч. и 16:00 ч., и накрая не по-късно от 19:00 ч.", поясни диетологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Общество
За какво да внимават работниците при сезонната работа?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
аз наблягам на бананите тази зима цените паднаха до 1.89 лв за кг агн дробот нова зеландия на 12 лв за кг забрави
8
0
 
1
 
! Отговори
gg преди 1 седмица
Постите трябва да са СЛЕД великден, не преди :-D
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нямам такива проблеми не съм плю скал като пра се на Великден.Това е религиозен празник не празник на тъпченето с агнешко думкане на козунак и яйца!
6
0
 
1
 
! Отговори
Кемъл преди 1 седмица
Ще се продрискаме 3 дни на плодове. А и като количество си е сериозна работа - 5-6 кила дневно. По-добре да видим ливадно дали не мое се изхранваме седмица, че повече фибър има в листака.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
черешки за 3 дни по 2 кг на ден 3×80=240лв
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глупости! Добре е 3 дена да не се яде нищо или да се яде предимно месо. Зеленчуците само ще влошат нещата. Баси диетолозите, да махнем месото, да сложим въглехидрати. По-голяма тъпотия не може да направите!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
и по два-три бустера нема да е зле :)))
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
3 дни на плодове и зеленчуци от турция Фрашкани с химия и нитрати е Сигурна Смърт ! -никой не ги проверява -всичко е алъж-вериж праят пачки ,или,хотели,яхти итн.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плод зеленчука е по скъп от суджука :)))