Промени: С до 130 км по магистралите, МВР ползва ТОЛ-камерите

Проект за изменения на ЗДП е публикуван на страницата на НС
Обновена: 14 апр 2024 14:26 | 14 апр 2024 14:19, Петър Бойчев
88
Промени: С до 130 км по магистралите, МВР ползва ТОЛ-камерите
Снимка БГНЕС

Сериозни промени в Закона за движение по пътищата предвижда проект, публикуван на страницата на НС. Скоростта по магистралите у нас да бъде максимум 130 км/ч, а ТОЛ-камерите да засичат скоростта и да се ползват от МВР, предвиждат промените.

Мариян Василев е експерт по авто-мото подготовка. Бил е инструктор, а сега се занимава с международни превози. Изминава хиляди километри месечно и с автомобил и с тежкотоварни камиони. Да се намали скоростта по нашите магистрали за Мариян Василев е безсмислено.

"10 км не са такъв фактор. Всяка година вадят статистики, че се повишава смъртността и самите произшествия. Да, но някой направи ли си сметка с колко се е повишил трафикът, а не да правим сметки, колко катастрофи има", пита Мариян Василев, автоексперт, предаде NOVA.

B мoтивитe ĸъм зaĸoнoпpoeĸтa e зaпиcaнo, чe пpeвишeнaтa и нecъoбpaзeнa cĸopocт e пpичинa за повишената смъртност на пътя. Именно първокласните пътища, а не магистралите са проблемни според автоексперта.  Намаляването на скоростта по магистралите ще създаде и административна тежест на държавата, а не облекчение за шофьорите, според Василев.

"Смяна на пътни знаци, смяна на закон за движение…ангажимент, който за мен е излишен", посочва експертът. Василев обаче е съгласен  ТОЛ-камерите да засичат средна скорост и да се използват от "Пътна полиция" за налагане на глоби при превишаването ѝ.

А що се отнася до друг наболял проблем – незаконните гонки по пътищата и демонстративното каране и снимане на километражи със скорост до 300 км/ч, то според Мариян Василев е нужен нестандартен подход от държавата към тези шофьори.

Проектът за промени в Закона за движене по пътищата трябва да мине първо редица обсъждания и няколко гласувания в пленарна зала, преди да бъде обнародван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
15
 
8
 
! Отговори
Ц класа2001г.197коня преди 4 месеца
130? Не бяха ли по бай Тошово време такива ограниченията когато сме карали руски к0шници? Сега с тия нови коли 2000+ година мисля че ограничения не трябва да има както е в Германия.
28
1
 
16
 
! Отговори
баба Пена преди 4 месеца
Жертвите по пътищата са огледало на обществото - на никой не му пука за чуждия живот, само дай газ до ламарината, а като стане белята и гледат като гръмнати. Простотията народна е взела връх и резулатата е налице - смърт по пътищата. Всеки от нас играе на руска рулетка като излезе на улицата с колата си - дали няма някой да го отнесе.
27
1
 
17
 
! Отговори
баба Пена преди 4 месеца
Когато простотията на населението разсте - расте и броя на жертвите по пътищата. Не че няма значение качеството на пътната настилка, но най има значение културата на шофиране, толерентността. В БГ 30-40% са с купени книжки и за тях пътните знаци са просто билбордове, не знаят какво означават знаците нарисувани на тях. По селата джигити на килограм. В градовете простотията взема връх примесен тарикатизъм с водка и кока.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Моята кола и без това не може да вдигне повече от 100 така че не ми пречи.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е проблем, че пътищата са зле. Не е проблем, че хората карат в насрещното в кръгово. В насрещнотонпо магистрала и то в изпреварващата лента. Не е проблем, че карат хора без книжки иникога не са имали такава и какво-адм.санкция 300 лв. Магистралите са за бързо придвижване +-10 кма все тая. Ама нали е по лесно главните проблеми да не се решат,но да се вдигне пара,че е свършено много в случая с тази недодялана поправка. Но както всичко в държавата ни.
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама ако искат и със 60 да направят по магистралите.... Пускам си уейз и си карам със 140 отново. Все пак искам да пристигна в рамките на деня за където съм тръгнал....
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те са толкова разбити и на вълни нашите "магистрали", че с повече от 120 няма как да караш. За кво променят нещо, което си работи. Пълни тъпотии.
22
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много време от да загреят бългрските реотани.Хората на Запад имат магистрали.не нашенските свободни съчинения и макс.скорост е 120 км...Ние на тези селски пътища напъваме с 140...такива ни са управляващите за жалост..
21
3
 
27
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Целта е само една, повече пари да прибират. Болшинството хора и си карат и сега с до 130км/ч. Но докато има хора с телефон в ръката, тирове и баничарки да сменят рязко ленти без мигач, да не се спазва дистанция, да се сече пътя, изпреварва отдясно и най-вече докато дясната лента не се ползва от мнозина понеже е разбита, катастрофите и травматизма ще се запазят.
20
4
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Проблемът е с наркомани,алкохолици и наглеците,държейки телефона си,карали колата си.Ако овладеят този голям проблем със сериозни наказания няма до има чак толкова инциденти по пътищата...Успех,Главчо!
19
2
 
9
 
! Отговори
шофьор преди 4 месеца
Не променяйте закона, лекувайте идьоtete!
18
2
 
14
 
! Отговори
Кольо преди 4 месеца
То хубаво предлагат някакви мерки ама аршина пак е двоен. Защо не се контролира по-скоро качеството на нови пътища и ремонти и защо не се вдигнат и там наказанията? Че голяма част от катастрофите са заради малоумно шофиране е факт, но не малко са заради дупки, лоша маркировка и необезопасеност.
17
4
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 15 преди 4 месеца
пълно е с хора като теб, даже и по-бавни. най-обичам някой със 105км/ч като тръгне да изпреварва камион, който се движи със 103км/ч когато съм на 200 метра зад него, движа се със 135 и вече съм започнал изпреварване. няма оглеждане, няма мигач. после защо има верижни катастрофи. това особено пловдивско е всеки път като минавам, няма пропуск.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проблема не е 140те километра в час на магистралата, а тези които карат над тази скорост, разсейват се с телефони и какво ли не и не спазват дистанция с другите автомобили - поне за магистралите. За ТОЛ камерите.... това ще е просто машина за пари и много хора ще изреват защото по пътищата има доста несмислици. Табела за населено място 5км преди първата жилищна сграда на почти прав път с няколко полуизоставени халета в отсечката. Каква е логиката тук на 50 км/ч?
15
1
 
13
 
! Отговори
подмяна преди 4 месеца
пак ще сменим едни табели, за да захлебят наши фирми от смяната им, и други наши фирми от прекалибриране на камерите! не че има някакъв смисъл - хора с неизправни автомобили, никакви реакции и тези, които не се огледжат/мислят се за безсмъртни винаги ще са основната причина за катастрофи. те се блъскат в кръговите, засичат се в града, пресичат на 4-лентов булевард, но основното е ограничението на магистралата да се промени!
14
6
 
3
 
! Отговори
До Хайделберг до 2 преди 4 месеца
понеже в Испания пътищата са най-добри - там има една отсечка с най-високата смъртност в Европа.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз карам икономично около 110, разход под 6, досега друг като мен не съм срещал, само няколко електромобила.
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За какво тогава да си взимаш кола която развива до 220-30 км в час след като на магистралка ограничението е 130? Да има резерви под капака ли?
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво значение има колко ще е ограничението след като винаги ще има хора които не го спазват?
10
4
 
20
 
! Отговори
От Хайделберг до 2 преди 4 месеца
Поредният панелен разбирач, който не е напускал България и се изказа как било в Германия. В Германия Няма ограничение само в определени провинции, на определени магистрали в Баден Вюртенберг цялата провинция ограничението е 120 км! Ти никога не си стъпвал в Германия, Германия пътищата не са добри, най-добри са пътищата във Франция и Испания, Испания е с най-голямата пътна мрежа в Европа и третата най-голямо в света, просто хората на Запад имат култура и спазват правила не се бият по крастовища!