Промени: С до 130 км по магистралите, МВР ползва ТОЛ-камерите

Проект за изменения на ЗДП е публикуван на страницата на НС
Обновена: 14 апр 2024 14:26 | 14 апр 2024 14:19, Петър Бойчев
88
Промени: С до 130 км по магистралите, МВР ползва ТОЛ-камерите
Снимка БГНЕС

Сериозни промени в Закона за движение по пътищата предвижда проект, публикуван на страницата на НС. Скоростта по магистралите у нас да бъде максимум 130 км/ч, а ТОЛ-камерите да засичат скоростта и да се ползват от МВР, предвиждат промените.

Мариян Василев е експерт по авто-мото подготовка. Бил е инструктор, а сега се занимава с международни превози. Изминава хиляди километри месечно и с автомобил и с тежкотоварни камиони. Да се намали скоростта по нашите магистрали за Мариян Василев е безсмислено.

"10 км не са такъв фактор. Всяка година вадят статистики, че се повишава смъртността и самите произшествия. Да, но някой направи ли си сметка с колко се е повишил трафикът, а не да правим сметки, колко катастрофи има", пита Мариян Василев, автоексперт, предаде NOVA.

B мoтивитe ĸъм зaĸoнoпpoeĸтa e зaпиcaнo, чe пpeвишeнaтa и нecъoбpaзeнa cĸopocт e пpичинa за повишената смъртност на пътя. Именно първокласните пътища, а не магистралите са проблемни според автоексперта.  Намаляването на скоростта по магистралите ще създаде и административна тежест на държавата, а не облекчение за шофьорите, според Василев.

"Смяна на пътни знаци, смяна на закон за движение…ангажимент, който за мен е излишен", посочва експертът. Василев обаче е съгласен  ТОЛ-камерите да засичат средна скорост и да се използват от "Пътна полиция" за налагане на глоби при превишаването ѝ.

А що се отнася до друг наболял проблем – незаконните гонки по пътищата и демонстративното каране и снимане на километражи със скорост до 300 км/ч, то според Мариян Василев е нужен нестандартен подход от държавата към тези шофьори.

Проектът за промени в Закона за движене по пътищата трябва да мине първо редица обсъждания и няколко гласувания в пленарна зала, преди да бъде обнародван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
1
 
! Отговори
КИНГ ЧАРЛИ преди 4 седмици
ЗА ТЪПИТЕ БГ-та: Националното ограничение на скоростта за автомобили, мотоциклети, лекотоварни микробуси и превозни средства с двойно предназначение е 70 мили в час по магистрали и платна с две платна с централна бариера, 60 мили в час на единични платна и 30 мили в час в населени места.8.09.2022г. ТОВА ПО 1,609 = 112,63 ;96,54 ;48,27 КМ/Ч.
70
0
 
0
 
! Отговори
Batko преди 4 седмици
Те пътищата тотал щета, без никаква маркировка, сега ще санкционират
69
1
 
2
 
! Отговори
Petroff преди 4 седмици
Пълна глупост. Според мен макс. допустимата скорост на магистралата е най-малкото я проблем по българските пътища. Идеята на магистралата е да е По СНОВНА пътна артерия. Не е място за разглеждане на откриващите се пейзажи наоколо, не е и място да тормозим другите участници в движението. За бързото шофиране се говори постоянно, но за бавното не.Защо?Нормално ли лек автомобил да принуждава бис и камион да го изпреварват? Големия проблем е високата скорост в града, и то в кварталните улици!
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
130км/ч е съвсем добра скорост за магистрала. Пример, като се влезе в Сърбия та чак до Загреб се боде темпомата на 135км/ч и пътя не се усеща. Разликата обаче, че макар и скъпи, там има магистрали(поддържат се нон-стоп, светлоотразяване, почистване и т.н), а тук са разбити коларско-селски пътища на бабуни и кръпки, на които не 130, а на места и 90км/ч са много!
67
2
 
2
 
! Отговори
Габриел Денков преди 4 седмици
Пълни глупости! При една добре направена магистрала 140 км/ч не са проблем. При един разбит път с множество завои и денивелация и 90 км/ч са проблем. Какво сега? Ще пълзим навсякъде с 50 км/ч, а ТОЛ камерите, които технически НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ за средство за измерване на скорост и само показват приблизителна скорост, ще го правим източник на приходи за бюджета!??
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Когато милюцинерите предложат да отпадне абсурдното понятие "несъобразена скорост" тогава ще повярвам че искат нещо да се подобри. Дотогоава си остават комунистически ченгета с комунистическо мислене.
65
2
 
3
 
! Отговори
Солтан Грис преди 4 седмици
Защо 130 ? Защо не 30 км/ч ? Така приходите в КАТ ще се увеличат, а служителите му ще могат да използват еко велосипеди за да преследват нарушителите които карат с 40км/ч. Също така ще се увеличат приходите на хотелиерите и психиатрите по пътя София-Варна.
64
1
 
6
 
! Отговори
Айде бе преди 4 седмици
Абе нищо свястно няма да направят , не ги слушайте дето само куткудякат ! Ще увеличат глобите , и ще намалят някъде скороста за да могат да налагат повече глоби , и това ще е !
63
1
 
10
 
! Отговори
Чико преди 4 седмици
Ако ще и камери да има през 20 метра от София до Бургас с тези криви пътища и умряла инфраструктура няма да има промяна властите да не търсят начини да търмъчат бедния народ а да си оправят пътищата и една скоба не търсете вина само по водачите.
62
2
 
6
 
! Отговори
Майтапчия преди 4 седмици
С десет повече, или по-малко км/ч , е нищо. Няма си култура на движение, това е! Отделно, пътищата са ни под всякаква критика-за това кой ще отнесе глоба?
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Все по-лоша организация на движението и паркирането в София водят до изнервяне на шофьорите и повече катастрофи. При магистралите също има нещо подобно, но там големия проблем е лошо построените магистрали - настилката, която става на коловози, а поняког има и дупки, но най-вече ширината на магистралите - Тракия, Хемус и Струма трябва да са с поне три ленти без да броим аварийната.
60
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А кога ще почнат да глобяват по един текст, който си го има в закона за бавно каране? Например онзи дето кара с 100-110 по магистралата и се мисли за велик.
59
1
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 4 седмици
Проблемът е само и единствено във производителите на автомобили които бълват все по мощни коли които по бързо ускоряват а ограниченията си стоятХранилка за му се вика на това
58
2
 
1
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 седмици
До Сашо, проблемът не е в глобите! Кой следи дали някой минава на червено или не? НИКОЙ! Във Великобритания има камери на крастовищата. Правят си снимка и си получаваш глобата вкъщи! Ей тогава ще има промяна! И сумата няма никакво значине! Като получат 10 глоби по 150 лв. пак ще им се пре се ре!
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Кирчо, да бе :) Ама те отиват и си плащат! Оставаш ти! Спомняш ли си колко актове изчезнаха? Не помниш, нали? Е сега потърси и си спомни!
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тези които карат с 170 и 270 пак ще карат с толкова. те си плащат под масата и глобите им изчезват. Този дето изтри 10000 глоби на такива нарушители за награда го направиха шеф на КАТ софия. Какво повече искате.
55
1
 
8
 
! Отговори
@ преди 4 седмици
До АнонименКолко инцидента имаш по магистрали заради скорост бре? Колко жертви? След като няма и всичко е в резултат на заспал тираджия, каква точно е идеята на това намаление?
54
1
 
3
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 4 седмици
рва дебелото моме къде го скриха та опряха до този "икспертд"
53
1
 
7
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 4 седмици
ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ? ТЕ В КОМБИНА С МВР ВСЯЧЕСКИ НИ ОГРАНИЧАВАТ,ШПИОНИРАТ,КРАДЪТ КОЛИТЕ НА ПИЯНИТЕ И ДРОГИРАНИ,КАРАМЕ НА ФАРОВЕ ПРЕЗ ДЕНЯ КАТО ***,СКОРОСТА ЩЕ НАМАЛЯТ ЗА ДА НИ ТОРМОЗЯТ И ГЛОБЯВАТ И УЖ ВСИЧКО БИЛО ДА НИ ПАЗЯТ ЖИВОТА.
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз магистрали не виждам, да скоростта е логично да бъде намалена защото нашита не стават но все пак имате и заповеди от ЕС от екологично съображение да го намалите, аз карам 110 (средна скорост да ми пише някой как го бавя като изпреварвам).