Ако пътувате с деца в Шенген, носете всички документи

Полицията може да ви провери на случаен принцип
Обновена: 2 апр 2024 11:15 | 2 апр 2024 11:15, Инна Ангелова
25
Ако пътувате с деца в Шенген, носете всички документи
Снимка: БГНЕС

Независимо че България вече е в Шенген по въздух и вода и единственото изискване е да се носи само международен паспорт за деца до 14 години, е по-добре да носите и всички останали документи - акт за раждане, декларация на другия родител, че е съгласен детето да пътува.

Пред БНР адвокатът по семейно право Йорданка Бекирска допълни, че полицията е в правото си на случаен принцип да изиска проверка на нас, като родители, във всеки един момент, особено ако усетят нещо съмнително. Личен документ и придружаващ родител или възрастен са достатъчни за напускане на територията на България в посока Шенгенското пространство, поясни Бекирска. Границата на България се разширява до територията на всички държави, които са част от Шенгенското пространство – така специалистът по семейно право онагледи промяната след частичното приемане на страната ни в Шенген.

"Гранична проверка вече няма да има, но това не означава, че няма да има никаква проверка. Проверките на полицейските органи по летищата са така насочени, че видят ли деца, имат право незабавно да поискат документи на децата и на придружаващите ги възрастни", заяви адвокат Бекирска. Затова тя съветва пътуващите с деца да бъдат подготвени за евентуални проверки на случаен принцип.

Ако има подадена информация за явен риск от "отвличане" на детето от родител, проверяващите могат да влязат в базата данни и ако детето е в тази база данни, то няма да излети, уточни експертът.

Децата имат самостоятелно право да пътуват и да се придвижват – това е международен стандарт, те имат право на краткосрочни пътувания. Липсата на съгласие на някой от родителите децата да пътуват краткосрочно може да бъде защитена по новия законодателен ред – като се водят дела пред районен съд, коментира още Йорданка Бекирска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Шенгенпътуванедеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
:) :) :) преди 1 месец
ЛГБТИФКШ + , Хелзинския клошаритет и Амнести извратенейшънъл харесват това!!!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
докато разни шапкари ме спират на границата с Гърция и Румъния - не го признавам за Шенген . Със самолет така или иначе има проверка за сигурност , после дали ще минеш и паспортна все тая , нищо не улесниха с този полу-Шенген . Австрия заплю Денков - той казва - дъжд вали
21
0
 
9
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 1 месец
Много шум за нищо е тоя въздушно капков Шенген
20
0
 
7
 
! Отговори
аха преди 1 месец
Демек за матряла файда йок, както биха казали комшиите. Само съжителство с индженери, завещани от молец.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи и 3% Шенген не е.
18
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
е, това ли е шенген. да носиш цял куфар лични документи а може би и документите за имотите, които имаш. ега ти шенгена. да сте живи и здрави.
17
1
 
18
 
! Отговори
Пътуващ преди 1 месец
Не съм си и помислял да пътувам в чужбина (със или без деца) без паспорт преди, сега и в бъдеще. "Въздушния Шенген" е сапунка на амбициозни политици без умения, които обаче претендират да са извършили огромен напредък за хората и държавата. Глупости...
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пътувах със самолет от Австия, пълен с академици и физици. Единия имат белезници на краката, казаха че е заради нервна парализа. Оказа се, че пътували към София за наУчен симпозиум организиран от един друг Европейски Академик. Можело симпозиума да се проточи и да поостанат, не се знаело още
15
1
 
3
 
! Отговори
До 13 За това преди 1 месец
Откриват ново министерство с министър Стоичков хонора кауза!
14
3
 
12
 
! Отговори
Лудост преди 1 месец
Ако в самолета има граждани на държава, която не е в Шенген, как ще премнават границата ни?Добра дошли терористи, болни от заразни болести и престъпници всякакви!
13
1
 
13
 
! Отговори
Ааа преди 1 месец
Да не забравите и касовите бИлЯшки от последните 2 месеца от кауфланд!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от *** соц ограничения. Разрешително от работодател иска ли се? За всеки случай, щото при бай Тошо и такива глупости искаха.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори с колата ЕС границата я минаваме вече без акт за раждане, само с паспорти.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости! Свидетелство от акт за раждане НЕ Е нужен! Декларация за съгласие също! В момента, в който някой ви провери "на случаен принцип" и ви поиска подобни документи...ще има грамаден проблем. Паспортът на детето е напълно достатъчен документ! Освен това граничните служби имат системи за да проверят дали не е наложена забрана за напускане на страната! Спрете да всявате паника и страх у хората!
9
2
 
2
 
! Отговори
нещо друго преди 1 месец
да си носим? и да съборим самолета, ако не пуснат детето искате ли? Има начини и нищо да не носиш, самолетът пак да се разхерметизира...
8
2
 
18
 
! Отговори
Шушуген преди 1 месец
Носете си и вашият акт за раждане -защото не се знае знае ли се ))
7
5
 
7
 
! Отговори
do 6 преди 1 месец
Пак е нещо. По времето на бай Тошо те застрелваха. В гръб. А стрелеца получаваше отпуска за награда, че е убил "враг на народа". Удобно отричате онези времена.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По ми прилича това Ченген да е въздух под налягане... Мали то голяма свобода постигнахме с тоя въздухарски Шенгел, бравос на Академичето и на Мара Шията :)))
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дрън дрън глупости. Явно тези адвокати не са пътували с деца извън БГ
4
1
 
2
 
! Отговори
Да, и не забравяйте преди 1 месец
, че изгрева е по-рано, считано от тази неделя.