Кафето с рекордно високи цени, проблеми за какаото

Българите масово консумират сорт арабика
8 май 2024 17:37, Инна Ангелова
18

Кафето и по-специално сорт робуста достигна до рекорно висока цена от 45 години насам. Данните от последние анализи показват, че скокът несъмнено ще засегне крайните потребители.

“Ввъпрос на много малко време е цената на кафето в заведенията и магазините да се качи, защото видяхме невероятно силен ръст, особено през април, както при по-евтиния сорт - робуста, така и при арабика. При робустата проблемът е във Виетнам - рекордни и невиждани жеги, донесли сух период. Имаме спад както на производството, така и на износа с 20%, а Виетнам е най-големият производител на робуста", каза анализаторът на международните пазари Димитър Георгиев.

Според Георгиев има дефицит на кафе - както на сорт робуста, така и на арабика. Анализаторът подчерта, че от началото на годината кофеиновата напитка е поскъпнала с рекордните 200%.

“България не е голям консуматор на кафе, у нас се консумират около 2 млрд. чаши на година, което прави по 1 чаша кафе на възрастен жител. Поскъпването на кафето няма да бъде толкова голямо, колкото на първичната суровина, още повече, че винаги има запаси, винаги ще има и намалено потребление заради по-високата цена", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Георгиев подчерта, че до една година кафето отново може да поскъпне, най-оптимистично е това да стане с около 10-15%. Анализаторът коментира, че се наблюдава “миграция” и по отншение на българите какви сортове кафе предпочитат. Сорт арабика става все по-масов, независимо че е скъп.

"Българинът все по-често си купува кафе на зърна, защото предпочита да си ги смели вкъщи, да усети прясно кафе. Капсулите също дават голямо разнообразие като вкусови качества", обясни още Димитър Георгиев.

Експертът успокои потребителите, че цената на захарта остава стабилна. “Бразилия, която е най-големият производител на захар в света, имаше необикновено добра година откъм производство на захар. Имаше дъждове, които подкрепиха насажденията от захарна тръстика, след това дойде пък суша, която спомогна за прибирането на реколтата. Но пък при какаото ситуацията е близка като тази с кафето - невиждани ръстове на цената, особено през април. Над 60% от световното производство се дължи на две африкански държави - Кот д'Ивоар и Гана, където имаме различни проблеми. На първо място са климатичните проблеми и по-високите температури" каза още гостът.

Георгиев кометира и заболяванията по какаовите насаждения. Той допълни, че има ефективна ваксина, но местните производители не могат да си я позволят. "Германците са силно пристрастени към какаото и консумират 10 пъти повече на глава от населението, отколкото България. Над 11 кг средно на човек от населението на година, а у нас е около 1,5 кг на човек", коментира още анализаторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ценакакаокафе
Още от Общество
Има епидемия от кражби от магазините, ръстът е до 70%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Франк преди 1 седмица
Тоя какви глупости говпри, сега гледам фючурсите на арабика последната седмица е поевтиняло с 7,5%. Най висока е била цената на 28.08.2022г - $238 за тон, сега е $198, а на годишна база е скочила с 6%. Какаото обаче е поскъпнало около 3 пъти спрямо година по рано. Там е драстично!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А как е моката и цикорията?
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не пия от 3г тая гадост. Сутрин съм свежарка, не ме боли глава , нямам проблем със съня , нямам проблем с нервната система. Успех на зависимите
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 12Имаш ли еспресо машина и каква е тя. И аз бях така, но нямам сън и вече пия по 1.
9
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз съм на 5 кафета днес, обикновено пия по 4. Сигурно в Европа пият по 10.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Статии:1.Стотици хиляди тонове кафе и какао, съхранявани в складовете на ЕС,са подложени на риск от унищожение заради непредвидена последица от закона за обезлесяване,който влезе в сила през юни тази година.Законът цели да забрани продажбата на продукти,включително кафе,какао,палмово масло,дървесина и каучук,които са били отгледани в области на обезлесяване.Той е валиден за рамките на Европейския съюз:))2.Удар по българина-ЕС иска забрана за ремонт и продажба на колите над 15 години?:))зелени
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Капиталистите вече станаха ненаситни и само си търсят причини, гадно е. Ползват всякакви безумия за да оправдават алчността си. Интересно до къде ще стигнат в ненаситността си.
6
1
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 седмица
Ха ха ха сега правят на *** целият свят да оправдаят алчността си. Нес кафе Голд голям буркан струва 22 лева в Кауфланда. А в Англия струва 5 паунда някъде по скъп 7 паунда, къде е разликата????? Алчни борсуйци долни вашта маймица съсипахте България уууууууууууууу
5
1
 
4
 
! Отговори
Теди преди 1 седмица
2 милиарда чаши малко ли е как да не пият българите кафе и аз много го обичам кафето и какао и шоколад и всякакви храни и напитки
4
0
 
6
 
! Отговори
Теди преди 1 седмица
едно- две кафета на ден е нй-добре не трява да се прекалява
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
какаото поскъпна ама кафето какво общо има ¡!!!!!¡
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
таман ще спра да го пия
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е ЕС са зелени, това е резултат от зелените политики.:))