Ако пътувате с деца в Шенген, носете всички документи

Полицията може да ви провери на случаен принцип
Обновена: 2 апр 2024 11:15 | 2 апр 2024 11:15, Инна Ангелова
25
Ако пътувате с деца в Шенген, носете всички документи
Снимка: БГНЕС

Независимо че България вече е в Шенген по въздух и вода и единственото изискване е да се носи само международен паспорт за деца до 14 години, е по-добре да носите и всички останали документи - акт за раждане, декларация на другия родител, че е съгласен детето да пътува.

Пред БНР адвокатът по семейно право Йорданка Бекирска допълни, че полицията е в правото си на случаен принцип да изиска проверка на нас, като родители, във всеки един момент, особено ако усетят нещо съмнително. Личен документ и придружаващ родител или възрастен са достатъчни за напускане на територията на България в посока Шенгенското пространство, поясни Бекирска. Границата на България се разширява до територията на всички държави, които са част от Шенгенското пространство – така специалистът по семейно право онагледи промяната след частичното приемане на страната ни в Шенген.

"Гранична проверка вече няма да има, но това не означава, че няма да има никаква проверка. Проверките на полицейските органи по летищата са така насочени, че видят ли деца, имат право незабавно да поискат документи на децата и на придружаващите ги възрастни", заяви адвокат Бекирска. Затова тя съветва пътуващите с деца да бъдат подготвени за евентуални проверки на случаен принцип.

Ако има подадена информация за явен риск от "отвличане" на детето от родител, проверяващите могат да влязат в базата данни и ако детето е в тази база данни, то няма да излети, уточни експертът.

Децата имат самостоятелно право да пътуват и да се придвижват – това е международен стандарт, те имат право на краткосрочни пътувания. Липсата на съгласие на някой от родителите децата да пътуват краткосрочно може да бъде защитена по новия законодателен ред – като се водят дела пред районен съд, коментира още Йорданка Бекирска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Шенгенпътуванедеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лудост е, *** 14 годишен може да се хвнае на самолета и да излети, без декларация от двамта родители. Да лети сам или сама, с разрешение - разбирам. Ако това без е просто ...
2
1
 
15
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Хаха, че то преди "шенгена" не ги търсиха тези неща.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То тва ясно за нас, ама Академиците без паспорти дето влизат и после се разхождат по кафетата на Витошка дали ще ги проверяват за документи или други са инструкциите на "ВЪЗДУШНИЯ ШЕНГЕН"