Какво представлява Паметникът на Съветската армия?

Той е построен е при управлението на Вълко Червенков
13 дек 2023 09:06, Елка Василева
388

Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия в София. Основанието на областната управа е, че монументът е опасен за гражданите. Струпването на техника и започването на демонтажа доведе до напрежение между служители на областната управа и привърженици на паметника.

Паметникът на Съветската армия е монументална композиция, издържана в стил социалистически реализъм. Открит е на 7 септември 1954 година, а датата е избрана символно, за да съвпадне с наближаващата десета годишнина от Деветосептемврийския преврат.

Още по темата
Построен е по времето на комунистическия режим при управлението на Вълко Червенков. Решението се взима през 1949 г. от доминирания от БКП Министерски съвет с председател Васил Коларов. Паметникът е създаден от колектив с ръководител скулптора Иван Фунев с идеята да символизира признателността на българския народ към съветските воини, посочва Bulgaria ON AIR.

Той представлява висока 37-метрова пресечена пирамида със съветски воин, български работник и майка с дете, изработена от Васка Емануилова и Мара Георгиева. С автомат в ръка съветският воин възвестява победата над фашизма. В долната част на паметника са изработени композиции, които разказват последователно за създаването, укрепването и победоносното шествие на Съветската армия.

Източният орелеф представлява композицията "Октомври 1917 г.", изработена от проф. Любомир Далчев. Изобразени са матроси, войници, работници, девойки, които сформират Съветската армия. Орелефът на южната страна представлява композицията "Тилът" или "Всичко за фронта, всичко за победата", и показва целия съветски народ в тила, вложил всичките си усилия в помощ на своята армия.

На западния орелеф "Великата отечествена война на Съветския съюз" е показан бойният устрем и несломимата мощ на Съветската армия във войната срещу германските нашественици. На предната страна на паметника стои надписът "На Съветската армия освободителката - от признателния български народ".

От двете страни на подхода са издигнати 10 пиедестала, на които са поставени бронзови лаврови венци. Те символизират десетте най-решаващи удара на Съветската армия в разгрома над немско-фашистката армия. Върху двата пиедестала, в самото начало на подхода, се издигат композициите "Българският народ посреща Съветската армия-освободителка с хляб и сол, с цветя и дарове".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
2
 
1
 
! Отговори
До 305 преди 5 месеца
Ами то и ние си имаме музей - може да го посетиш когато искаш - просто си *** и не знаеш че го има. А монумент на окупатори - няма да имаме в центъра. Точка.
277
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
сега границите са отворени и повечето българи са посещавали онези страни от които се възхищаваме и има защо ,защото те не си плюят на историята и във всяка една западна страна и то не в един град има музей на антифашизма където плащаш за да го посетиш и там не плюят на Съветската армия а обратно Явно политиците които ходят с наши пари в командировки там не са разбрали смисълът от тези музеи и такива умници ни управляват затова и половин България избяга а след още 35години няма и да ни има
276
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е уникален паметник. Но има достатъчно глyпци , на които им пречи на погледа. Все хора, които нищо не са направили за другите. Но могат да рушат. И с това ще се хвалят.
275
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
като не става за нищо, става политик!Слава на Българските граждани!
274
5
 
0
 
! Отговори
ДА преди 5 месеца
Само да дам един пример,талибани,Пол Пот,мародерите в Египед,влезли в Историческия музей в Кайро и т.н.....Който знае,ще ме разбере!Ние сме в списъка,гордейте се!
273
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Относно окупаторството сега сме окупирани от други сами си се продаваме сами си се унищожаваме разрушихме си образованието закрихме си болниците е да има нови лъскави/те са на онези които лъжат че ги е грижа за народа грижа ги е единствено за тях самите/ в които плащаш луди пари и не са за всеки нямаме старчески домове но затова пък си убиваме старците по селата Разюздана работа Ако смятаме руснаците за окупатори така и македонците ни имат за окупатори да не им се сърдим
272
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам що за народ сме но такъв като нас няма Ние все сме разделени на червени сини гербери юпита итн Явно е че има представители на всяка от тези среди но като българи сме разделени и така няма да успеем разделиш ли клонките от снопа по лесно се пречупват и по бързо горят е затова ми е жал.Иначе относно монументът той е построен и трябва да се използва не да се руши да се вкл в екскурзии единственотокоето им боде очите на някои е надписът добре нека се смени За победата над Фашизма
271
16
 
5
 
! Отговори
Нема значение преди 5 месеца
Каквото и да представлява , край с лъжите - нито е на място, нито е необходим. При положение че внуците на великите борци срещу фашизма сега унищожават Украйна, нещата приключиха. Великая отечственая се оказа поредния фейк в съветската история - безумни жертви за нищо
270
17
 
9
 
! Отговори
Велик ден преди 5 месеца
Символът на руското колониално господство над България падна. Велик ден, много по-велик от "величието" на империята на злото Русия-СССР.
269
9
 
16
 
! Отговори
Историк преди 5 месеца
Личи си че много хора не са чели българската история . ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ МИНАВА ТРЕТИ УКРАИНСКИ ФРОНТ ,СЪСТАВЕН ИЗЦЯЛО ОТ УКРАИНЦИ И ТОВА КОЕТО СЪБАРЯМЕ В МОМЕНТА Е ПАМЕТНИКА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ ...... Армиите съставени от руснаци минават през Полша и Унгария ... През Румъния,България и Югославия минават единствено Украинските военни части . ТОВА Е ТЕХЕН ПАМЕТНИК. А аз си мислех че подкрепяме Украйна ....
268
0
 
8
 
! Отговори
МАРШАЛ ЖУКОВ преди 5 месеца
До Анонимен 292 "До МАРШАЛ ТОЛБУХИН скъпи ми олгински отпаААдък..." __ В БИТКАТА ЗА БЕРЛИН УЧАСТВАХА ТРИ ФРОНТА: 1-ВИ БЕЛАРУСКИ КОМАНДВАН ОТ МЕН; 2-РИ БЕЛАРУСКИ КОМАНДВАН ОТ МАРШАЛ КОНСТАНТИН РОКОСОВСКИ И 1-ВИ УКРАИНСКИ КОМАНДВАН ОТ МАРШАЛ ИВАН КОНЕВ ТАКА, ЧЕ ЗА КАКВО ТОЧНО БЪЛНУВАШ?!...
267
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Серрра на физиономията на всички неофашисти! А хора, които не защитават българските, а чужди интереси, нямат място в управлението на България и в парламента! Дразнят!
266
8
 
20
 
! Отговори
Оставка 3 преди 5 месеца
Нека да направят България да СТАНЕ с повече Населеление и ПОВЕЧЕ територия от Комунизма и ТОГАВА да махат съветски паметници !!!Все още НЕ са съборили Мсюсюлманските Джамии, които са Символ на 500- годишното Мюсюлманско РОбвство, и където се събират Кърджалии и Башибозуци !!!Ето ТОВА е за СЪБАРЯНЕ...Изглежда сякаш турците от ДПС и евреина- Лорер от ПП чакат да се СКАРАТ българите за да ги ОГРАБЯТ !!!Да си подадат ОСТАВКАТА тия Предатели и мошеници в Правителството !!!
265
0
 
2
 
! Отговори
Itso до Машала Толбу преди 5 месеца
Къф маршал си като не знаеш какво оръжие държи "украинеца" 6е?
264
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 306...Виена има ли комунисти колкото в България.Които искат да върнат руския репресивен режим.А да са имали 45 години комунизъм...
263
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 297...Лекуваш ли се.....Опасно е твоето заболяване за околните.
262
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И във Виена има такъв "възхваляващ комунизма и съветските терористи" паметник, но никой дори не си е помислил да го разруши. Дори го поддържат и има свободен достъп до него.Сигурно са по демократи от нас.
261
9
 
6
 
! Отговори
Да ви светна преди 5 месеца
Знаете ли защо са изработени ядрените оръжия? За да се използват някога! Кога? Когато му дойде времето! Не бойте се! Путин няма да използва ядрено оръжие! Ще го стори следващия президент на Русия! Бедна ви е фантазията каква злоба и ненавист трупат руснаците към вас! Тя е в пъти повече от злобата и ненависта с която се сблъсаха руснаците след 22.2.2022 в западна Европа! Така, че е въпрос на време да полетят ракетите снабдени с ядрени бойни глави и вие нищо няма да можете да сторите срещу това!
260
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едни искат паметник на Съветската армия , други скат паметник на Германската армия , трети искат на Американската , четвърти искат на Турската армия. Че то няма угодия!!!
259
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз не знам съветската армия да е убила и един българин, но знам, че американската армия е бомбардирала София и е убила хиляди българи. Въпреки това ПСА го махат, а паметника на американските убийци-летци остава.

Спонсорирани публикации