АЕЦ "Козлодуй" може да работи и с американско, и с френско ядрено гориво

Повече от двадесет години върви процесът на диверсификация
12 фев 2023 20:45, Нели Христова
145
АЕЦ "Козлодуй" може да работи и с американско, и с френско ядрено гориво
Снимка: БГНЕС

Директорът на АЕЦ Козлодуй инж. Йордан Йорданов заяви, че централата може да работи с американско или френско ядрено гориво, предаде Еко Новини.

Повече от двадесет години върви този процес на диверсификация на Ядреното гориво с Уестингхаус в унгарски, чешки и украински атомни централи от съветски проект. Натрупан е огромен опит. В момента на Запорожката АЕЦ от 6 енергоблока има 4 енергоблока изцяло с ядрено гориво на Уестингхаус. Сменени за Системите за вътрешно реакторен контрол (СВРК), така че реакторите да могат да работят с руско и американско ядрено гориво.

В Програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти енергоблокове, която беше подписана през 2001г., беше записана такава мярка за диверсификация на ядреното гориво, като американската централа отпусна 40 милиона $. Впоследствие тази мярка отпадна и беше подписан преди 2007г., с ТВЕЛ Русия дългосрочен договор, който изтича през 2025г.

Сега има политическо решение на НС на РБ за отказ от руско ядрено гориво и преминаване на 5-ти енергоблок с гориво на Уестингхаус (с обогатяване по U 5-4,4 %) и за 6-ти енергоблок с гориво на Фраматом (с обогатяване по U 5-4,62 %). Бяха пропуснати ценно време и възможности и това сега щеше да е факт.

В подписаните споразумения със СССР и после с Руската федерация, и в проекта за изграждането на 5-ти и 6-ти енергоблокове е записано, че се гарантира безопасната им експлоатация за тридесет години, при спазване на пределите и условията за безопасна експлоатация описани в проекта. Тези тридесет години изтекоха съответно през 2016 и 2021 година. Тогава се престъпи към удължаване срока на експлоатация, съответно с до десет години, защото в Закона за ядрената енергетика (ЗЯЕ) е записано ,че Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издава такива разрешения в срок до десет години.

Във всяка една държава само ядрения регулатор, като последна инстанция, издава такива разрешения на базата на нормативна регулация, която сам е създал. Такива разрешения бяха получени за пети енергоблок до 2027 г. и за 6-ти енергоблок до 2029г. В този процес участваха и руски, и украински, и наши организации. Предвижда се, евентуално, още две такива разрешения, така че срокът на експлоатация да се удължи за двата енергоблока до 60 години. И това ще стане спокойно без Русия, като се използват за покриване на нормативните изисквания и други организации от наши и чужди специалисти, и то без никакъв проблем.

През осемдесетте години на миналия век имахме случай, когато тогавашния СССР сне гаранциите за експлоатация на малките реактори, защото започнахме да слагаме касети с Отработено ядрено гориво (ОЯГ) по периферията на зоната и в реактора за четвърта година. За ВВЕР-440 горивната кампания е тригодишна. По този начин предпазвахме корпуса на реактора от окрехкостяване и започвахме да изгаряме натрупалия се Плутоний 239. Това означава, че защитихме нашия си интерес. После тази мярка се приложи и на други реактори от подобен тип, оказа се доста ефективна.

Йордан Йорданов е директор на АЕЦ Козлодуй през 2000 и 2001 година. Работи в централата от 1976 до 2002г. През кариерата си е бил инженер оператор, зам. началник на реакторния цех, началник на производствено-техническият отдел на 5 и 6 реактор и главен инспектор по ядрената безопасност на АЕЦ Козлодуй.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То горивото на Уестингхаус е оак старо руско, което е преработено. Отделно имат проблеми и в САЩ при изграждането на два атомни реактора цената им нараства главоломно и все още не са пуснати в експлотация
52
4
 
11
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Само да не е като при техникиката по магазините. Може, ама гаранцията отпада ако "диверсиифицираш" поддръжката.
51
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
разбира се че може да работи и с френско и американско гориво, много други АЕС с руски реактори работят с френско и американско гориво, само че крадците в БГ искат да работи с руско гориво за да може да вземат рушвети
50
6
 
6
 
! Отговори
:))) преди 1 година
Пиша от руски смартфон, купен от посредници!
49
7
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Къде ще бъде съхранявано отработеното американски/френско гориво? Руското се връща обратно в Русия, а т. нар. диферсифицирано ..... А забравих, той май съкращава и живота на реактора, това новото, ама нали ще ни направят и нови блокове, дето енергията ще е 1 лев на киловат ....
48
6
 
9
 
! Отговори
Не разбрахте ли преди 1 година
че всичко на света е руско? Има само посредници! Най вече Китай!
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива теми трябва да се коментират от хора които са от бранша и са наясно . Най - лесно е да се хвърляме на амбразурата и да защитаваме нещо .
46
7
 
8
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Да го каже на другаря Румен Решетников.
45
10
 
24
 
! Отговори
Колониална клоака преди 1 година
Ние сме една колониална краварска кл0ака. Спрех да гласувам отдавна, ама тва не се издържа вече. Така ни контролират, вече не се търпи. Ще ида тоя път за Възраждане, единствената свестна партия. Всички останали са една еврогеiскоатлантическа шaйka!!!
44
8
 
9
 
! Отговори
Алеша преди 1 година
Требва безопасност над всичко, но если българи искают второй Чернобыль, нее экспериментируют с американскотл или французско ядерно горивото.
43
17
 
11
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Може да гръмнат само главите на руските слуги петоколонници.
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Козлодой Ако гръмне ще знаем, че са виновни краварите.
41
5
 
13
 
! Отговори
Козлодой преди 1 година
Сигурно може, но може и да гръмне.
40
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А за отпадъците може ли да се договорите? Хей, незнам къде ви бърка ако горивото си го вземаме директно от Русия, а не по-глупавото, същото, но с примеси и по-опасно, по-скъпо от запада, Ипак, отпадацъте, къде
39
4
 
15
 
! Отговори
Само това не преди 1 година
Ще избухне реактора и краварите ще са много доволни, защото радиоактивен облак ще се насочи към Русия и покрайна. А тука ние и балканите ще сме най-зле. Тотал щета. Дреме им на кравария на хиляди километри от тука.
38
0
 
4
 
! Отговори
В Козлодуй преди 1 година
няма експерти! Експертите са тук! И Р точка Овч....
37
4
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Бе то ние от десетилетия ползваме и рашистабски петрол1 Най-евтин даже ни го подаряват, даже ни плащат да им го ползваме, пък то накрая имаме един от най-скъпите бензини в европа! Та такова ни е положението!
36
3
 
13
 
! Отговори
ПродайЙордЪнДжъ преди 1 година
д си взима краварските експериментални ядрени реактори и са си ги вкара и съхранява на топло и дълбоко между задните си разтворени за господарите кални бузки! Аман от пр0дажници!!!
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дб и пп са вредни
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11. Може, ама ако дадат американците. А те не дават.