Оправят туристическите пътеки около Седемте Рилски езера

Предвижда се да има информационна кампания за отговорността на посетителите
16 юни 2022 14:53, Йоана Цонева
11
Оправят туристическите пътеки около Седемте Рилски езера
Снимка: БГНЕС

Започва ремонт и укрепване на туристическите пътеки в циркуса на Седемте Рилски езера, съобщиха от дирекция "Национален парк Рила". Предвижда се да има мониторинг и информационна кампания за отговорността на посетителите.

Предвижда се възстановяването да бъде направено с естествени каменни настилки, типични за района.

Ремонтът и изграждането на съоръжения се извършва по туристическите пътеки от горна лифтова станция – х. Рилски езера – Сухия чал – ез. Бъбрека, ез. Сълзата – ез. Бъбрека – ез. Близнака - Трилистник – ез. Рибно, от всички страни (източен и западен бряг) – ез. Долно – х. Рилски езера и от Рибното езеро по лятната туристическа пътека до х. "Рилски езера". С изпълнението на дейността се цели намаляване на ерозията и ограничаване свличането на земни маси в езерата.

Научна конференция по повод 30 години от обявяването на парка, състояла се в началото на юни, отново е потвърдила, че езерата са застрашени от постепенно заблатяване и изчезване. По данни на парка научните проучвания в района посочват, че основната заплаха за езерните екосистеми е интензивният туризъм. Двата основни фактора, които въздействат негативно, са ерозията по туристическите пътеки, водеща до свличане на земни маси в езерата и органичните замърсители от хижата и палатковите лагери в циркуса, което води до затлачване на езерата и до приток на допълнителни хранителни вещества, създаващи условия за развитие на нетипична растителност, която допринася за заблатяването.

Още по темата
От ръководството на националния парк апелират към всички посетители в района да проявят отговорност и да намалят своето въздействие върху екосистемите като се движат само по маркираните туристически пътеки, не навлизат в езерата, не замърсяват, не бивакуват извън определените места, не използват нерегламентирани моторни превозни средства за достъп до циркуса.

С цел ограничаване на негативните въздействия от засиленото човешко присъствие в циркуса на Седемте езера, от дирекцията планират да предоставят повече информация за посетителите, да укрепят основните туристически пътеки, за да се намали ерозията по тях и да осигурят по-добър контрол на туристическия поток.

Предвижда се езерата да бъдат почистени от растителност и дънни отлагания, както и подобряване на мониторинга на посетителите и състоянието на екосистемите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Абее преди 1 година
Преди 3 години бях в областа ,,Дистрикт Лейк" в Англия. Една от най известните и красивите им защитени места там. До хълмове наоколо / или планини както те ги наричат / може да се стигне само по каменни пътеки които се реконструираха в момента с пари на ЕС /3 години след Брексит!!! / А може да се катериш само по пътеките единствено защото е ,,Защитена зона " и крачка наляво надясно може да ти донесе глоба. Та ето как англетата хитро го правят - с чужди пари и яки глоби . Учете се !
7
1
 
2
 
! Отговори
ED преди 1 година
Да спрат да ги пипат! Заради "оправянето" им положението е трагично! Това да не е градски парк? Само пари "усвояват"!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докато има отвратителни плескуни като Пламен Мирянов от Артекс, който реши да вкарва цели тубма хора да играят хоро в езерата - няма да се оправят.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък за сто години туризъм нямаше ерозия на туристическите пътеки?! Там където пърпорят джипки,четириколки и мотори планинските пътеки са съсипани ,има дълбоки коловози и текат кални потоци. Пълна забрана на всички МПС, които не са на горските служби!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нале село пътека е утъпкан път, където минават хора, не ги ремонтират. Ако минават хора има пътека, като спрат явно необходимостта от пътека е изчезнала.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да започнат процедура по премахване на лифта по-добре. Преди построяването му нямаше проблеми, само че нали някой ще загуби много пари...
2
2
 
9
 
! Отговори
158 преди 1 година
Човешкият поток там е огромен. Не че хората не пазят.Трябва да се спре лифта за няколко години, а може би завинаги. Няма как да ги опазим иначе.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разни татуирани кележи и техните кuфльоци влизат във водата за елфита - те трябва да бъдат глобявани и наказвани.