София към Скопие: Подмененият паметник е пренаписване на историята

Настоява се оригиналният да бъде издирен и възстановен
29 сеп 2021 12:08, Елка Василева
122
София към Скопие: Подмененият паметник е пренаписване на историята

Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски по повод установен случай на подмяна на български паметник, намиращ се на територията на югозападната ни съседка, съобщи външното ни министерство.

Представителят на Република Северна Македония у нас е бил информиран, че дипломатическата мисия на България в Скопие е установила, че намиращият се в двора на църквата в с. Клепач, Република Северна Македония, паметник, който е бил издигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г., е бил подменен.

Констатирано е, че оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен, премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници.

В рамките на провелия се разговор българската страна настоя за предприемане на необходимите действия от компетентните власти на Република Северна Македония за издирване и възстановяване на оригиналния паметник.

Още по темата

Подчертано бе, че подмяната на исторически артефакти представлява акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна загриженост, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., посочиха от МВнР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34 И преди,и сега в българския книжовен език се пише наДпис.
36
2
 
24
 
! Отговори
бай Лазо преди 3 години
Ше гледате ЕС ама от некой по-висок чукаp оттатък Вардаро докат' шиптъpитe ви ръчат с лaнгa oтзaдe.
35
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Имам Библия на КНИЖОВЕН български език. От 1874 г. "Печатана в Цариградъ, в печатницата на А.Х.Бояджиянъ" (така пише на първа страница)Ти имаш ли на "Македонски" по-стара от 1944 г.?????
34
2
 
29
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Вето за ЕС докато не им уврат *** кратуни.
33
1
 
42
 
! Отговори
Фалшив преди 3 години
Фалшива държава с фалшива нация говореща фалшив език и пишеща на фалшива азбука с фалшива история и с още по-фалшива идентичност. Що е то?
32
3
 
5
 
! Отговори
Напомняне преди 3 години
Неотдавна имаше, по същество, същите новини за един друг паметник, намиращ се в София.
31
42
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗА НАЛИЧИЕ НА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК СЕ ГОВОРИ ОЩЕ В СРЕДАТА НА 19 ВЕК В ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ...ОЧЕВИДНО НЯКОЙ В БЪЛГАРИЯ ЧЕТЕ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИЗВОРИ КАКТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТО!
30
1
 
9
 
! Отговори
До анонимен 33 преди 3 години
А твоя книжовен исторически език какъв е бе? Онзи от Розетския камък?
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да но човека Ви пише за натписа.Сега и преди 50 години Българския книжовен език се различава много
28
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 16ОЧЕВИДНО ТРЯБВА ДА СЕ ПОРАЗРОВИШ В СОБСТВЕНИТЕ СИ БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ,ЗА ДА РАЗБЕРЕШ КОГА И КАК Е СЪЗДАДЕН КНИЖОВНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК...И ТОЙ Е НЯКЪДЕ СЛЕД БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ,ЧЕ И ПО-КЪСНО...
27
45
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Направо не мога да повярвам с какви глупави и ненужни неща се занимават нашите политици. Махнали някакъв камък от двора на някаква църква, дето сигурно никой не го е и поглеждал и вече протестни ноти се пишат и връчват. И то за някакъв "войвода", дето имал цели 8 четници :))) Сигурен съм, че тоя "войвода" и историците не го знаят кой е
26
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
малелейй тия излезнаха голями злобари като нация, такова нещо само психично болен може да направи, това е то злобата македонска
25
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние се отказахме от хронично болните деца и децата инвалиди и тяхните Майки,това е да си патриот в днешно време.Борбата за един надпис е по-важен от живота на едно дете и неговата майка.
24
4
 
24
 
! Отговори
Македоноид преди 3 години
Само така докато не излезе истината!Браво!Зад нас е България,нито крачка назад!
23
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди хората са се борили за идеология,сега е същото но умират много повече.Само днес за идеологията за анти-ваксината ще дадем над 50 жертви.Искаме да докажем на света ,че няма Ковид и ваксината не е ефективна.Това е истината.Ваксините не са ваксини и те са създадени за контрол на населението.В развития свят ние сме на първо място в тази идеология.За една година сме дали над 20 700 жертви Ние сме упорити и ще дадем още толкова.
22
3
 
34
 
! Отговори
До Анонимен 16 преди 3 години
Викаш 1904г. е нямало български език в днешното понятие. А какво е днешното понятие?А мАкедонски език е имало от 77 000 ( седумдесет и седем иляди годин) както бълнуваше един т.нар. историчар от вардарско.Толкова сте жалки, че не заслужавате капка внимание.
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилна реакция, но това не е единичен случай, вероятно са хиляди такива. И подобни реакции трябваше да почнат много отдавна, а не да изглеждаме като серсеми пред ЕС;гавриха се с нас една година преди страната ни да излезе с читава позиция. Въобще отвратителна работа, първоначалната позиция беше, накратко "всички там са българи" и "крадат ни историята". Естествено е, че ни ругаеха от Европа.Чак в последствие нещата бяха изчистени и основният ни аргумент, и правилно, бе насочен към добросъседств
20
7
 
19
 
! Отговори
Life или жизнь преди 3 години
Руснаците нямат място тук на Балканите. Русия да си стои в Сибир. Св. Св. Кирил и Методий не са руснаци. въпрос на време е руската федерация да се разпадне. Сибир е Китайски вече. Абе смърт на руските *** в Република България. Смърт на мутрите...П.С. Смърт на болшевиките от МВР...................
19
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пак в България за седмица от Ковид починаха 500 човека ,а за година от Ковид починаха 20 700 човека и публично застреляха човек в центъра на София.Мисля ,че е много важен този натиск и какво пише на негоЩе се промени всичко като бъде оправен.
18
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отказахте се от гръцка македония и Сашо Македонски,но имате претенции към пиринска македония?Що така,бе мимета.Утре ще искате и Пловдив,чието старо име е Филипополис- на Филип Македонски.Македония е просто област на територията на 3 държави,където някога е имало антично царство Македония.Ако се бяхте кръстили по друг начин,нищо нямаше да ви пречи.