Протестите продължават, какво политическо бъдеще ни очаква?

Тежки проблеми в политиката няма как да се редуцират, смята политолог
10 сеп 2020 11:15, Красимир Ангелов
36

В центъра на София се провежда второто Велико народно въстание, което на този етап преминава далеч по-спокойно от първото. Какви са анализите за протестите на социолозите и политолозите?

"Очакванията са вечерта да има по-голям брой протестиращи. Това, което протестът направи е, че се организират акции на една седмица под надслов "Велико народно въстание", за да могат повече хора да се организират и да присъстват", коментира социологът Евелина Славкова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според нея провокациите оказват влияние върху общественото мнение и създава друг образ на протеста.

"Борисов не успя да научи логиката и механизмите, които движат политическия процес. Той продължава да разсъждава върху политиката на равнището на личното преживяване, а не на системните процеси", подчерта политологът Страхил Делийски в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи подобни тежки проблеми в политиката няма как да се редуцират.

"Борисов говори на вътрешната си публика, а не на своя електорат, който трябва да гласува. Докато Томислав Дончев се опитва да говори на протестиращите", смята Славкова.

Делийски е на мнение, че основната цел на кабинета е да се задържи на власт колкото се може по-дълго. "От началото този кабинет стартира със задачата да изкара мандата докрай. Всичко беше в името на мнозинството и стабилността", каза още той.

Славкова обясни, че според социологическите проучвания партията на Слави Трифонов ще бъде големият печеливш при евентуални предсрочни избори.

"Двете най-големи партии са подкрепяни едва от 1/4 от избирателите, които ще гласуват. Това са около 1 млн. гласоподаватели", добави още Делийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Добре де -НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО СЕ НАТИСКАТ ДА СА НА ВЛАСТ ОЩЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПО ТЯХНИТЕ ДУМИ ДО МАРТ?? КАКВО ИМА ОЩЕ ЗА ПРОДАВАНЕ В БЪЛГАРИЯ?/ НА КОЙ ГОСПОДАР СА ОБЕЩАЛИ НЕЩО? ИЛИ ГИ Е СТРАХ ЧЕ ЩЕ БЪДАТ ПРЕСЛЕДВАНИ ЗА МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ ЗА 12 Г? ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА СЕ ТРЕСЕ- А ТЕ НЕ ИСКАЛИ ДА ДАВАТ ОСТАКВА?#####По същата логика. Защо се натискат за оставка,като остават още няколко до изборите.
28
10
 
3
 
! Отговори
Интелигентен преди 3 години
От графити,написани на стената на едно кино:-"ИЗБОРИТЕ не ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА/(нищо),АКО МОЖЕХА ДА ГО НАПРАВЯТ/(да променят),-ЩЯХА ДА ГИ ЗАБРАНЯТ!".Гениален графит.Същото Аз казвам и за ПРОТЕСТИТЕ.Протестите(провеждани по този начин),като че ли, НИЩО НЯМА ДА ПРОМЕНЯТ.Най-ефективният начин/Акт,според Мен е:-ОРГАНИЗИРАЙТЕ СЕ,НАМЕРЕТЕ ТОЧЕН СНАЙПЕРИСТ и УБИЙТЕ БОЙКО БОРИСОВ.Това е "Алфата и Омегата" на нашето ТРАГИЧНО/ОТЧАЙВАЩО ДЕРЕДЖЕ.ИСлед този смел Акт,всичко,АМА СЪВСЕМ ВСИЧКО,ще се нормализира.
27
21
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Добре де -НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО СЕ НАТИСКАТ ДА СА НА ВЛАСТ ОЩЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПО ТЯХНИТЕ ДУМИ ДО МАРТ?? КАКВО ИМА ОЩЕ ЗА ПРОДАВАНЕ В БЪЛГАРИЯ?/ НА КОЙ ГОСПОДАР СА ОБЕЩАЛИ НЕЩО? ИЛИ ГИ Е СТРАХ ЧЕ ЩЕ БЪДАТ ПРЕСЛЕДВАНИ ЗА МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ ЗА 12 Г? ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА СЕ ТРЕСЕ- А ТЕ НЕ ИСКАЛИ ДА ДАВАТ ОСТАКВА?
26
8
 
8
 
! Отговори
kiril преди 3 години
Двете най-големи партии са подкрепяни едва от 1/4 от избирателите, които ще гласуват. Това са около 1 млн. гласоподаватели", добави още Делийски.Гласувайте ! Не ги оставяйте да превземат властта.
25
12
 
8
 
! Отговори
До 26 и 27 преди 3 години
Като гледам бъдещето сега майко мила, а що ср отнася до хора като вас с робско мислене, нашраво не ми се мисли. Толкова ли сте глипави бееее да работим за 50 фамилии цял живот да ни дерат-нямаме здравеопзване 103 място в света, няма права, закони, инфраструктура, но иначе за всипко плащаме в пъти. ОСТАВКА РОБИИИ
24
14
 
25
 
! Отговори
Пабло преди 3 години
На този протест са само клошари и *** .......
23
10
 
17
 
! Отговори
Умен българин преди 3 години
Слушайте, деца и си правете изводи:През комунизма нещата вървяха докъм 1982, т.е. до смъртта на Брежнев. Дотогава имаше петродолари заради арабското ембарго и той ни опрощаваше заеми и ни даваше нови. От БКП нищо не зависеше, само глупост като възродителния процес. След промените, колкото пъти БСП управлява, толкова я докарвахме до глад и мизерия. Че и сега се очертава такова светло бъдеще. Мислете с главитеб си!
22
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всички случаи по-добро от сегашното.Мафията трябва да бъде размазана и унищожена.Тогава ще тръгнем напред и ще си върнем държавата.
21
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега като ги гледам протестите и на 2ри също, се чудя защо тези "патриоти" пишяат плакатите си на латиница, а други направо на английски?Може би от много акъл смятат да ни покажат колко са учени ли?Това показва пълно незачитане на кирилицата и българския език.И като се има предвид, че протестират, за да докарат БСП на власт - една проруска партия - да пишат на руски??Откъде ги събират тази по.мия протестърска не знам.
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на тоталитарния режим и Преход към демокрация.Нужен е нов Преход към демокрация, защото Тоталитаризмът се върна, вестниците приличат на Работническо дело.Една тоталитарна партия завладя отново всичко в държавата и обществото.
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свиква се Велико народно събрание на площада. Гласува се оставката на тоталитарния режим и се разпуска Великото народно събрание.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предосещам бъдеща анархия и злобни кучета борещи се за кокала.
17
10
 
20
 
! Отговори
ист преди 3 години
Велико, велико колкото половин ромска сватба. Преврата на фигуранта се провали.
16
14
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Как каво ... през март 2021 г. ни чакат редовни парламентарни избори, а после страната начело с ГЕРБ пак продължава Европейският си път ... Дет се вика керванат си върви, а кучетата нека си лаят, на тях природата им е такава ... !!!
15
5
 
12
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До Анонимен 11Говориш истински смешки - ЕС не ти е българсия ***, който ходи на където го ***!..Ти гледай те да не си отворят устите, защото тогава не само любимата ти БСП ще отиде по дяволите, но и цялата страна ще пострада заради такива умни наивници като теб...Корупция има навсякъде, но първо оправи своята корупция и тогава гледай към другите, БСП нарочно ти обяснява по този начин поведението на ЕС по отношение тези нейни протести, но истината винаги е различна от това, което БСП казва
14
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквало ни "без мутри в политиката"?Боже, ела си събери вересиите!Ми нали същата тая БСП създаде мутрите? Нали тя си раздаде куфарчетата с пари, НАШИТЕ ПАРИ, на свои хора.И сега излизала да СЕ БОРИ "С МУТРИТЕ".Бе хора имате ли акъл да връщате във властта БСП??ВечЕ по бесепарските сайтове се надъхват да спечелят изборите и как социологическите проучвания доказват, че имали поВече подкрепа от ГЕРБ?Това ще бъде най-голямата трагедия за България.
13
9
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Баси окапалия протест.
12
11
 
14
 
! Отговори
Чалгаря преди 3 години
ВЕЧЕ НА ПЛОЩАДА НА ПРОТЕСТЪРИТЕ има пълнаценна чалга, браво другари, след попа и чалга, то всъщност такава ви е аудиторията -безделници и корумпета
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учиндолския пъпеш иде!Бареков ряпа да яде!
10
9
 
17
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
До Анонимен 5Тази пропаганда е обърната към необразованите българи на 30-40 години, които тя създаде през прехода именно с цел да си ги манипулира много лесно...Колко му трябва на един приост човек да се "вкара в строя"?...Едни 50 лв. дори са им достатъчни!...НЕ ходете на тези протести! Това не е игра! Привлечени са доброволци от цял свят и страната, ще има много главорези...може да пострадате сериозно! НЕ ХОДЕТЕ НА ПРОТЕСТИТЕ!