Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи

Бизнесът поиска 2000 шофьори от Украйна и Молдова
Обновена: 19 ное 2018 10:37 | 19 ное 2018 08:50, Елка Василева
498
Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи
Снимка: архив, Булфото

България ще внесе 2000 шофьори от Молдова и Украйна. Това ще стане с подписването на спогодба с Украйна, обясни заместник-министърът на транспорта Ангел Попов на общото събрание на Съюза на международните превозвачи у нас.

Фирмите изпитват сериозен недостиг на международни шофьори, като в момента има свободни между 2000 и 3000 работни места за тираджии, пише "Труд".

Липсата на кадри ще доведе до загуби за икономиката в размер на близо 2,2 млрд. лева през 2019 г., показва изследване, поръчано от бранша.

Още по темата

Според него заплатите на международните шофьори са между 1800 и 4400 лева, но интерес към професията няма.

Затова бизнесът настоява държавата да вземе спешни мерки за внос на работници.

"Говорим за бесарабски българи от Украйна, Молдова. Просто трябва да вкараме поне две-три хиляди шофьори, които да поемат", каза Йордан Арабаджиев от съюза.

Само преди дни от Агенцията по заетостта съобщиха, че 500 000 работници няма да достигат на бизнеса в следващите пет години.

Първата карта на нужната работна ръка разкрива, че шивачки, шофьори и продавачи ще са най-нужни на бизнеса. Традиционно ще се търсят и строители, заварчици и касиери.

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще са професиите, свързани с правоспособност - трактористи, комбайнери, багеристи, кранисти, огняри, заварчици.

При висшистите най-търсени ще са учителите, лекарите и медицинските сестри. Следват библиотекари, журналисти, инженери, юристи, финансисти, психолози и пр.

Повечето работодатели се нуждаят от средноквалифициран персонал за индустрията и строителството.

Част от работодателите обаче не могат да прогнозират нуждата от бъдещи кадри заради навлизането на роботите и дигитализацията на пазара на труда, посочиха експерти.

Според проучвания още сега 30% от задачите на 70 на сто от професиите могат да се изпълняват от машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредния фейк на днесбг по поръчка на герб
36
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде дават 4000? Българските фирми са на максимум 1500-1800
35
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе ДНЕС-а, вие сте машина за фейк новини.Боко Тиквата ли ви инструктира така.
34
0
 
35
 
! Отговори
Ники преди 5 години
И като вкарат работници от други държави дали ще стоят като видят какви условия предлага БГ работодателя и как гледа стотинка да е но да окраде работника.
33
4
 
40
 
! Отговори
Асен преди 5 години
В статията тънко се прокрадва между 1800 и 4000 лв., демек 1 фирма дава 4000 другите 20 дават 1800, но нямало шофиори да работят за 4000 лв. Айде няма нужда. Чорбаджията има няколко хиляди лева печалба минимум, от всеки един курс, за месец камиона прави множество курсове, но шофьора взима 2000 лв. За какво да бачка.
32
0
 
36
 
! Отговори
проучвал дълго... преди 5 години
Няма как да докараш някого... той ако е изпечен тираджия винаги е можел да заработи на вън ,не е необходимо да го водиш някъде---по принцип не знам защо ги пишете тези неща ,някаква дискусия ли да стане ,това са ясни неща...същото важи за всякакви специалисти,плашат ни със специалисти от вън -- докарайте ги и това е-- сякаш нас питат дали да ги докарат или ние да почваме ? Точно българския бизнес изгони младежите ,сега пак занятия ни играят.....
31
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Розовият форумен "мъдрец" не го бива за нищо - включително за високомерно даване на акъл и и плосък присмех над всичко живо, но като си ялов - ставаш критик, нали?Ако БКП-то и ДъПъСъ-то не оправят надниците, още утре София ще "почернее" от разгневени рязано-червени ***!
30
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите на тираджиите, дори опитните и добрите стигат почти 2800 лв с премиите.Стига сте лъгали хората.
29
1
 
23
 
! Отговори
Герб преди 5 години
Ги пускат тия фейк нюс денонощно. Препише те я още веднъж тази статия , моля ви, 3 пъти не е достатъчно, мерси
28
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има смисъл да си тираджия само във САЩ. Там с тази професия може да станеш милионер за 10 години ако си оправен.
27
2
 
25
 
! Отговори
шофьор преди 5 години
Аз искам 4000 ? заплата която ми предлагат навсякъдев еЕвропа. Съжалявам 2000 взиматчистачките
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да внесете....,ако няма добри условия и плащане с които да ги задържите,пак ще избягат.
25
1
 
18
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До до шматкаСтига си писал глупости.Имам 4-*** приятели от години ТИРаджии на запад.Това са заплатите 1600-1800 евра в западни фирми с километрите и всичко и ОСИГУРОВКИТЕ.Ако ти не се осигуряваш и плащаш данъци е вече друг въпрос
24
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам човек, беше над 10 години шофьор на камион, но директно за западна фирма.Разликата с нашите е от земята до небето.Реална заплата (висока), почивки при шофиране, всичко му беше осигурено. Вярно, рядко се прибираше. Но сега си взима пенсия от съответната държава и си е супер. Защо украинци да ни работят, като могат просто да идат в Германия на доста по-добри условия?
23
0
 
26
 
! Отговори
проучвал дълго... преди 5 години
Това не е вярно ! Има една грамадна фирма тя търси най-много ,но съм си говорил много с нейни напуснали шофьори и всичките казват ,че като се върнат с изненада виждат ,че са *** жестоко *** са и то не от заплата 4400 лв ,а от заплата на половина....Много съм се чудил дали да се хвана на тираджииското хоро -- трябва да знаете ,че хич не е весело.... няма да обяснявам неща от кухнята ,че направо са гадни но да знаете, че колкото и дена да трае курса нямаш грам спокойствие спиш ,ако спиш с по
22
0
 
77
 
! Отговори
е? преди 5 години
Баща ми и брат ми са международни шофьори. Получават по 2500 евро на месец, но карат само навън. Прибират се на всеки 4 месеца за по 1 месец. Осигурени са на минимална работна заплата. Получават по документи чисто по 300 лева на месец, останалите до 2500 евро се водят командировки. Бизнеса лъже и то яко. А и да спиш в него варел 4 месеца, да готвиш и да се храниш на паркинга като куче - не е работа. Всеки ден им казвам да спират да карат и да се прибират, защото това тяхното не е живот....
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се завърнат и те у дома! Те са повече българи от повечето в нашата страна!
20
1
 
58
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Късно е дами и господа "бизнесмени".....късно е.Младите хората вече не ги интересуват никакви заплати. Те просто искат да се махнат от тук, на всяка цена!
19
1
 
24
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
И къде ще им живеят семействата? Или ще вдигнете толкова много имотния данък за второ жилище, че да се принудим да го преотстъпим на държавата? Форма на скрита национализация...
18
1
 
63
 
! Отговори
:):) преди 5 години
то на бизнеса му липсва половин милион бачкатори ама той иска да са му роби за комат лебец, глава лук и някой пар.цал втора въка.