Преди първия звънец: 200 учители не достигат в София, 1000 в страната

В класните стаи отново се очакват пенсионерите
5 сеп 2024 09:10, Петър Бойчев
67
Преди първия звънец: 200 учители не достигат в София, 1000 в страната
Снимка БГНЕС

200 учители не достигат в София и около 1000 в страната. Това съобщи в интервю за програма "Хоризонт" на БНР Асен Александров - директор на 51-во средно училище "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование:

"Обикновено когато някой учител се пенсионира в края на учебната година, негови заместници се избират юни месец, юли най-късно. Т.е., за тези свободни места, които са обявени сега, много трудно ще се намерят колеги по някои дисциплини. Забелязвам, че има голям недостиг по математика, информатика, български език и литература, чужди езици. Някъде в някои области няма учители по природните науки. Навсякъде е различно. Има недостиг примерно да кажем, за митничари има десетки пъти повече кандидати, отколкото за учители“.
 

Има голям недостиг на преподаватели математици, химици и биолози в системата на българското образование, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя обясни, че постоянно се търсят педагози от тези специалности, но и в университетите няма желаещи да ги завършат, защото са трудни и никой не иска да учи толкова много.

По тази причина около 2500 пенсионери отново ще се върнат в образователната система тази година, каза тя и уточни, че това е временно решение и скоро проблемът ще бъде още по-голям, като се очаква след две години да няма учители по математика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от Образование
Практиката и постоянството са ключови при учене на чужд език
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой ще иска да работи в зверилниците, в които системата е превърнала училищата за последните 10-12 години??? Школските директори, политически назначения и феодали, лансират всякакви неадекватни връзкари за "учители", които съсипват цели випуски и на никого не му пука!!! Важното е далаверата с делегираните бюджети и допълнителното финансиране да върви.Малкото останали качествени учители са се снишили, защото който не слуша ще бъде уволнен.Българското образование е заличено !!!
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 57 Точен..Браво колега! Подкрепям мнението ти. Пенсионирана учителка по математика съм. Като действаща такава констатирах, че в 5,6,7 клас не знаят таблицата за умножение.Е как ще вървят нагоре? На родителка казах, че синът й не знае таблицата и да се занимае сериозно с него.На което тя ми завихри следния скандал: Ама, ти от къде се довлече в нашето училище? За какво му е таблицата на детето, нали си има телефон, ще си го сметне. И коя си ти, че ще тормозиш децата ни с домашни по математика?
58
0
 
12
 
! Отговори
стига вече преди 1 седмица
Такева и Кастрева ще стоят на топлите и добре подплатени с финикийски знаци местенца,докато не ги изкарат с катафалка.Проверете да видите колко директори на училища стоят години след пенсионна възраст на местата си.Защо ли?Не малка част от тях са като феодали в училище-тормозят и обиждат учителите.
57
1
 
15
 
! Отговори
Точен преди 1 седмица
Който не е влизал поне 10 години с дневник в класна стая /или не попълва ежедневно е-дневник/, не може да даде правилно мнение за училището. Родителите все по-малко разговарят с учителите и доста пъти не разбират проблемите на учениците. Изобщо като 40-годишен учител ще напиша: Демекрацията потроши българското образование. Който учител не го казва, лъже. Учениците 80-90 % вече не са ученици, а опростели чалгари.
56
1
 
5
 
! Отговори
Луна преди 1 седмица
Оначи ученурка с перуката няма ли да я махат от синдиката? Само им пречи
55
0
 
14
 
! Отговори
Ддд преди 1 седмица
Когато дадат повече права на учителите, ще има желаещи.не може всеки малък лигльо да е с претенции, към учителите. Да не говоря за неграмотният им родители!
54
2
 
5
 
! Отговори
педагог преди 1 седмица
Заплата за начален учител = 19 000 лева месечно. Минимум. Иначе няма да имате учители. Плащате на неграмотни айтита да кодират неграмотни сайтове много повече. Или си коригирайте заплащането или си търсете учители в Занзибар и Танганайка.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Възраждане е величава епоха в българското развитие през 18 и 19 век. Друго Възраждане няма!
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Баба Янка може да замести всичките липсващи учители. Вечната Амбър!
51
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаете ли колко и пука на тази дърта офца за образованието щом щерка и е министерството ? Тотална революция трябва в този сектор . Да се върне моделът на образование до 89 година и всички излишни вузове и филиалчета с техните нелигитимни професорчета да изчезнат . Това може да стане само с Възраждане на власт които много точно казват МАНДАТНОСТ НА ДИРЕКТОРИТЕ което ще рече максимум 10 години . Не може 30 години директорство и само за далавери да мислиш и да уреждаш своите хора.
50
1
 
5
 
! Отговори
Митко преди 1 седмица
Намалете предметите и ето-воала.
49
0
 
14
 
! Отговори
Старата курва янка преди 1 седмица
Не е свършила работа за 50 стотинки през целия си живот.!.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я отворете РУО Варна и вижте колко учители се търсят там- това защото заплатите са високи, а работата с учениците е песен?
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Директори ТАРИКАТИ 38 Учителите не работят по 8 часа. Ти изобщо нямаш контакт с учителските среди. Учителят работи от 8 сутринта до 12-13 часа на обяд. Цял следобед е свободен. Ако работи следобед, то сутрин е свободен. Може да взема лекторски часове в друго училище, може да се хване на друга работа почасово или да дава частни уроци. Ако има стаж, заплата му става 2000 лв. Старшите учители, главните учители, тези с клас квалификация получават допълнително пари над заплатата.
46
2
 
3
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 1 седмица
Ония 800 от списъка броят ли ги? Ако ги броят, значи недостигат общо 2000!
45
8
 
6
 
! Отговори
ИВАН преди 1 седмица
ЖЕЛиЮ МИТЕВ ЖЕЛЕВ ПОДПИСА ЗАКОН ЗА ОТМЯНА НА ГРАЖДАНСТВОТО! НЕГО ОБВИНЯВАЙТЕ!
44
2
 
15
 
! Отговори
До 41-от софиянец преди 1 седмица
Софиянци помним как учителите ходеха от врата на врата в да записват ученици в района в който живеят.Не достигаха деца ,а не учители!
43
3
 
37
 
! Отговори
Тай-пан преди 1 седмица
Някои питат защо няма учители, след като им вдигнаха заплатите. Достатъчно е да застанете пред входа на някое училище и да видите какви ученици влизат и излизат. Ще си отговорите на всички въпроси. Ако пък видите родителите им, ще си обясните защо е така.
42
3
 
21
 
! Отговори
00-11 преди 1 седмица
Пускай "дистанционното обучение", бе, то и без туй ходят на училище колкото да не са в къщи. Пият, пушат, друсат се, бият се и на по 13-14 години вече се чукат кът зайци, а за качеството на образователната ни система да не говорим - половината сричат, не могат да пишат и да смятат!!! Ай, шъ ти е... и даскалото!
41
2
 
6
 
! Отговори
Стар преди 1 седмица
Ами цяла България се изсипа в София.Моя град ноже да поеме цялата тази експанзия ! Няма места в детски градини и ясли,няма място за всички автомобили ,,няма места в лечебните заведения,бетонираха и застроиха подстъпите към Витошаи т.н. ит.н....А пъпчивите пубери тролят ли тролят над клавиатурата.