МОН склони: По-дълга есенна ваканция за учениците

Пролетната пък няма да се слива с Великден, става ясно от заповедта
30 авг 2024 18:12, Красимир Ангелов
22
МОН склони: По-дълга есенна ваканция за учениците
Снимка: БГНЕС

По предложение на родители и учители есенната ваканция за учениците ще е по-дълга, а пролетната няма да се слива с Великден. Това е записано в заповедта за определяне на графика на учебното време след приключилото обществено обсъждане, съобщиха от Миниистерството на образованието и науката (МОН).

Есенната ваканция на учениците ще бъде от 31 октомври до 3 ноември, пролетната - от 29 март до 6 април, като за дванайсетокласниците тя ще бъде от 4 до 6 април.

МОН изказва благодарност за официално получените 93 становища, от които 90 индивидуални, едно от работодателска организация, две от синдикални организации и четири от учителски колективи на училища. Всички те бяха детайлно разгледани и много от предложенията са залегнали във финалния документ, който ще се прилага през учебната 2024/2025 година.

В проекта на график, предложен от министерството, се предвиждаше ваканция от десет последователни неучебни дни за учениците от първи до 11-и клас в периода 12 април - 21 април, включително, а за дванайсетокласниците пет дни почивка - от 17 април до 21 април, включително В това разпределение се включваха и почивните дни за Великден. В процеса на обществено обсъждане надделяха становищата пролетната ваканция да не се обединява с почивните дни за великденските празници. Затова и МОН се съобрази с многобройните предложения за разделянето й от Великден и я измества в дните от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците - от 4 до 6 април.    

Министерството взе предвид и постъпилите искания за промени в почивката за учениците по Коледа и Нова година. В проекта бе предложена по-дълга зимна ваканция от 13 дни (24 декември - 5 януари, включително) за сметка на само три дни почивка в началото на ноември (1 ноември - 3 ноември) и един (4 февруари) между двата учебни срока. След множеството становища и предложения това бе преразгледано и коледната ваканция ще започне от 21 декември и ще продължи до 2 януари, включително, а междусрочната се измества на 5 февруари. Това позволява и увеличаване на есенната ваканция, която ще бъде от 31 октомври до 3 ноември.

За да се предложи този увеличен брой почивни дни, дните за провеждане на изпити от националните външни оценявания стават учебни за всички ученици. До сега изпитите в седми клас по български език и литература, и по математика бяха в неучебен ден. През предходната година за първи път националното външно оценяване за десети клас се състоя в учебен ден, с което системата се справи без сътресения. Това ще се приложи през учебната 2024/2025 година и за седми клас, което ще позволи повечето почивни дни през учебния срок.

За да се избегнат недоразумения, в заповедта, с която се определят датите за провеждане на изпитите е изрично записано, че за учениците в седми и десети клас, явяващи се на национално външно оценяване по български език и литература, и по математика, учебният ден приключва с тяхното полагане. За останалите ученици директорите създават организация за провеждане на учебни занятия и дейности, като осигуряват възможности за работа по проекти, изнесени обучения, обучение от разстояние в електронна среда, и други подходящи форми, така че да не се пречи на провеждането на изпитите и да се гарантира спокойствие за явяващите се на тях. За създадената организация директорите на училищата издават заповед и информират родителите.

Датите за изпити от националните външни оценявания по български език и литература, и по математика остават, както бяха предложени в проекта на МОН - съответно 18 и 20 юни (седми клас ) и 13 и 16 юни (десети клас). За четвъртокласниците изпитът по български език и литература ще бъде на 3 юни, а този по математика - на 4 юни. Задължителните държавни зрелостни изпити и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация ще са на 21 и 23 май.

В резултат на постъпилите становища по време общественото обсъждане на проекта на график на учебното време вторият учебен срок за учениците от първи до трети клас ще приключи на 2 юни 2025 г., за дванайсетокласниците на 15 май, а за учениците от четвърти до шести клас на 16 юни.  

Преди да утвърди графика МОН анализира обстойно всички постъпили предложения в хода на общественото обсъждане. Общото във всички тях бе желанието за повече, по-дълги и по-равномерно разпределени почивки за ученици и учители в рамките на учебното време. Такъв винаги е бил и стремежът на Министерството на образованието и науката. Следва обаче да се отчитат различните нормативни изисквания при определяне на графика на учебното време.

Императивно е регламентирано в нормативната уредба, че първият учебен срок е с продължителност 90 учебни дни за всички класове и различен брой учебни дни за втория учебен срок за различните класове - 65 учебни дни за учениците от 12-и клас, 70 учебни дни за учениците от първи - трети клас,  80 учебни дни за учениците от четвърти - шести клас и 90 учебни дни за учениците от седми до 11-и клас. Затова и всички предложения за промяна в графика на учебното време следва да се съобразяват с тези изисквания, поясняват от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ваканцияМОНученици
Още от Образование
Лаптопи за ученика - нов или употребяван?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Закривайййййй! преди 2 седмици
МОН са п0дл0ги на Шорошките НПО-та за промиване на мозъците на децата!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В МОН оли гоф рени ли работят или да?
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
10 пъти в статията се натъртва как в МОН анализирали внимателно, разглеждали детайлно, проучвали обстойно... И сред този мозъчен напън и взрив на канализирана компетентост, са се пръкнали такива умопомрачителни решения като ваканция до четвъртък вкл. с един учебен ден в петък, междусрочна ваканция от 1 ден в сряда, последен учебен ден понеделник 2 юни и т.н. Дето се вика, напънала се планината, та родила мишка.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Все са били малоумщини, ама това ваканция (в случая, коледната) да е до четвъртък ! включително и в петък ?! да са на училище, не е било. И на тия едноклетъчни калинки в МОН им плащаме заплатите и бонусите ние...
17
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 2 седмици
В съвременните "демократични условия" - не е нужно специална ваканция ,те си почиват и без това са в постоянна ваканция по - голямата част от "учащите".
16
0
 
4
 
! Отговори
Госпожата преди 2 седмици
Грандиозно е измислено зимната ваканция да е до 2 януари, (четвъртък включително) само петък е учебен. Бая гении на мисълта?! Можеше да е до 03.01. А пък "междусрочната" в сряда, а не петък или понеделник?!
15
3
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 2 седмици
Мх...на всичкото отгоре са в платен отпуск по време на ваканциите. Що да не направим така, че да работят цяла година като всички останали? Ако може и в училище да спят, още по-добре. Така ще имаме време за всичко и децата ни няма да ни притесняват.
14
1
 
3
 
! Отговори
Стар Даскал преди 2 седмици
Галин Цоков е гадна, мазна шорошпия! Иска родителите и децата да са колкото се може по-малко заедно на Коледа и Великден!
13
8
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 2 седмици
Не се на почиваха тези учители. Ужас.
12
1
 
6
 
! Отговори
Цеко не харесва това преди 2 седмици
Спрял съм ви лифтовете на Витоша за да взимам от хотелите ви на Банско. Кой се съгласи да се изтегли зимната ваканция от 21ви декември? Сняг няма, прасето не трябва да се яде че са пости и без това не се учи и работи тогава. Есенна ваканция не трябва да има за сметка на междусрочната, когато може и ски да се карат за разлика от декември.
11
1
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 2 седмици
До Анонимен"Слабо ме вълнува. Моите деца са във ваканция, когато кажа аз." Ето това е сега българският родител в най-масовия случай. Вари да се оправяш с тях после. След такива ваканции чедата им искат от учителите индивидуални консултации защото не били на училище и са изтървали материала. А ако, не дай си Боже, се провалят на някое изпитване или тест, съвокупно, родителите и отрочетата им, надигат вой до небесата, че учителите са некадърни.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой *** създаде 12 клас , най-много до осми клас, да се моткат до двайсет години и мързелуват.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Закривайте ги направо тия училища. И без това полза никаква от тях. Всички неграмотни завършват с отличен. А и полза от дипломите няма. Кой както намери се оправя после в живота.
8
0
 
20
 
! Отговори
Даскал преди 2 седмици
Айде стига , бе есенна ваканция. Пуснете по-дълга зимна. Там се губи време, изпонатръшкват се първата седмица на януари всяка година. Махате тая глупост, есента. Оставяте по-дълга зимна поне до 10-и Януари. Току виж , тази година имало и зима!!!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали националните външни оценявания бяха под въпрос?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За учениците от от шести до единайсети клас вторият срок кога ще приключи?
5
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те тия даккали перманентно почиват в 95%от училищата...само заплати да им в главата
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
а онези даскали от Варна,кога ще ги бесят че да гледаме и ръкопляскаме
3
4
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 2 седмици
Ти деца нямаш, седнал си да драскаш глупости по форумите вместо да свършиш нещо полезно.
2
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Слабо ме вълнува. Моите деца са във ваканция, когато кажа аз. Пълни отличници. Всяка зима около грипния сезон сме поне месец на ски. Не са боледували от яслата. МОН не ме интересува какво мисли. Мерси.