Острият недостиг на кадри - драматичен проблем и в образованието, и в бизнеса

Според проф. Станимиров децата в 5, 6 и 7 клас са твърде ангажирани и натоварени, а цялостно образованието отдава приоритет на знанията, вместо на уменията
139

"Имаше период, в който бизнесът и образованието се възприемаха като самодостатъчни. На входа на университетите имаше много кандидати. На входа на бизнесите имаше много желаещи да започнат работа. В момента бизнесът страда от остър недостиг на кадри, а образователните структури страдаме от остър недостиг на желаещи да учат висше образование. В момента бизнесът и образователните структури много повече оценяват тази връзка и знаят, че едни без други не могат".

Това заяви ректорът на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров в специалния мултиплатформен проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Образование 2024". По думите му модерните специалности са интегрирани, при това не само в рамките на университета.

ИУ-Варна тази година разкрива 5 нови специалности, като две от тях са по програми, които се реализират с други държави. По думите на проф. Станимиров колаборирането с чужди преподаватели отваря врати и за научни изследвания.

"Наши преподаватели обучават студенти от съответните държави партньори. Нашият университет има много изявен предприемачески профил. Опитваме да го развиваме доста успешно. ИУ-Варна е в центъра на предприемаческата екосистема. Наши студенти биват включвани в множество предприемачески проекти, които ние изпълняваме с над 30 партньора от чужбина", посочи още гостът на Bulgaria ON AIR.

Проф. Станимиров допълни, че бизнесът участва с ентусиазъм в образователния процес. Той е на мнение, че висшето образование до голяма степен е загубило селективната си функция заради процеса на масовизация.

Мотивацията не се гради единствено върху възнагражденията, обърна внимание проф. Станимиров.

Според него децата 5, 6 и 7 клас са твърде ангажирани и натоварени, а цялостно образованието отдава приоритет на знанията, отколкото на уменията.

"Какво даваме на младежите - газ или спирачка? Деца с малка газ и малка спирачка са ленивци, не знаят къде са; такива с голяма газ и никаква спирачка стават много агресивни; онези с голяма газ и голяма спирачка можем да квалифицираме като подпалвачи с пожарникарски ценности. Искаме образователната система да постигне някакъв баланс", завърши проф. Станимиров.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от Образование
Замръзнали в миналото уебсайтове показват нивото на родното образование
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Образованието не е проблема, невежеството на доста работодатели е видно от много години. Повечето нямат и средно като хората, лишени са от критична мисъл и въображение. Това са ДС агенти с червени пари пребоядисани като върли антикомунисти, възхвалящи гнилия ЕС. Както един човек е писал в по-долните коментари, всички са перачи и нямат намерение да наемат кадри.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 44, много добре си се развиваме. Е някои като теб не могат.... но това е в реда на нещата.
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 46, пожелавам ти да станеш и ти "фирмаджия" и да си щедър със служителите си! Успех!
40
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Драмата е, че вече няма желаещи да бъдат експлоатирани за смешни заплати, овиквани и обиждани от селски шефчета, мениджърчета и hrи. А и последно време ми прави впечатление, че голяма част от фирмите не възнамеряват да наемат кадри. Това е само фасада за пред новините. Перачи на пари са всичките фирмаджии.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спокойно, дрогаре! Вносът на банани и маймуни е показател за издигането ни в развита Европейска страна!
38
0
 
8
 
! Отговори
Тези преди 3 седмици
Които са загинали за свободата са били използвани за целите на същите болярски престъпни кланове като сега да прилапат властта и парите не става дума за свобода изобщо!
37
0
 
27
 
! Отговори
Дядо Мишо преди 3 седмици
Поредния пасквил как нямало кадри за некадърните предприемачи, плащащи мизерни подаяния - джобни стигащи за максимум 2 седмици. Спекулата в цените е доста ожесточена и парите тъй като нямат златно покритие се обезценяват. Всички стоки и услуги се покачват стремглаво нагоре, но заплатите си стоят на ниво от 2018 година.
36
7
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
По турско си беше по добре.Това българско робство е too much.
35
5
 
8
 
! Отговори
В.Левски преди 3 седмици
Борили са се достойни хора за свободата на България и са загинали и после чорбаджийте из мет та на държавата стават политици и подаряват държавата на Ру ш ийката. Hilarious!Eто ви българската история с няколко думи.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До реалист, това не е проблем :) Това е "новото нормално". Има една книга "Следващите 100 години", там всичко си е "предсказано". Редно е да четете преди да пишете ;)
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До @@@, според министерството на труда... правото на труд не е абсолютно. С други думи, могат да ти го отнемат, ако преценят, че е нужно. И не можеш да направиш нищо!!!! Правото да не се трудиш също е налично. С други думи, никой от нас не е длъжен да работи. Ако някой може да си подреди живота без да работи е негово право да се възползва. Стига сте гледали кой, какво, и как. Оправете си "ценностната система" и започвайте да мислите! Никой на никого не е длъжен!
32
1
 
5
 
! Отговори
Глав4о vs Рундьо преди 3 седмици
Каква битка се разразява кой да представлява БеГетото на срещаната на НАТО.Общото между тях е че и двамата са неграмотни и не паботят нищо.
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Внесете си Бангал AI, не знае български и бавно се учи! Ще се опарят веднъж от нашите прокажени бизнесмиени и повече няма да се върнат в България!
30
0
 
25
 
! Отговори
Цирк преди 3 седмици
Верно,а кой се подиграваше и лъжеше 35г.свойте работници и служители?!Тези същите който сега пищят че нямало кой да работи....
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
...*** обяснения за газ и спирачка...и този ми бил професор, ами с такива професори, такива студенти и такива бъдещи служители....
28
1
 
0
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 3 седмици
НадНица : 9 000 000 000 (с думи: 9 Милиарда) за 9 дена!
27
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Причините за остър недостиг на кадри са следните: фалшиви обяви и интервюта, яко шуробаджанащина, лошо отношение и организация от ръководствата, некадърен мениджмънт, услояване на средства от еврофондове, фалшиви кухи фирми, ниски заплати, липса на комуникация и обратна връзка след интервю, фирмена задлъжнялост, несигурност на работното място, неспазени трудови договори, микро мениджмънт, въобще прекрасен демократичен рай!
26
2
 
10
 
! Отговори
България е Чалга преди 3 седмици
Така ще е като от 44та управляват недъ гави комунисти и алчни мутри
25
4
 
5
 
! Отговори
Елитна Труженичка преди 3 седмици
за по-малко от 5 000 Не Ставам от Леглото, за по-малко от 10 000 Не Влизам във Леглото, ако не може да си ме позволите - има Украинки!
24
5
 
15
 
! Отговори
@@@ преди 3 седмици
Няма абсолютно никакво трудово възпитания у подастващите. Едно цяло поколение расте на гърба на родителите си. 30 годишни мъже и жени, които не са имали и 1 работен ден и продължават да разчитат на предходното поколени да им дадат 10 лв за кафе и цигари. Всеки 2ри смята че трябва да е програмист и да взима "големите пари" а видиш ли еднвам е избутал средното с 3 и до там. Ама той да не е някой балък че "да им работи за жълти стотинки". И това се превръща във всенародна практика...