Проф. Семов: 25 години в образованието вилнее башибозук

Това доведе до Баташко клане на историческата памет
Обновена: 27 май 2024 15:16 | 27 май 2024 14:48, Александър Попов
135

Какво е качеството на българското образование и защо това, което излиза като знания, след като учениците завършат училище, не е това, което очакваме?

Преди няколко месеца дългогодишният университетски преподавател проф. Атанас Семов написа отворено писмо до министъра на образованието, но ефект засега няма.

"От моето обръщение към министъра на образованието минаха почти 6 месеца и нищо не последва. Министърът каза, че това изисква много време, много сериозни мерки и обществен натиск. Без обществен натиск в нашата привидна демокрация нищо не може да се постигне. Хиляди отзиви имах от учители и всякакви хора от цялата страна и те питат "Какво трябва да направим?". Това, което на първо място трябва да направим, е медийна нетърпимост, изразяваща се най-вече в медийна чувствителност към този проблем, защото проблемът е огромен. Това е безусловно един от трите най-големи проблема на България, пряко свързан с другите два - с демографската катастрофа и с икономическото изоставане, които се дължат на разсипаното ни средно образование, от което зависи качеството и на висшето образование", каза проф. Атанас Семов в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Според него Министерството нарушава закона за предучилищното и училищното образование, защото този закон поставя като една от основните си цели съхраняване на историческата памет и националната идентичност.

"Учебните програми, по които се осъществява обучението в училище и по които се пишат учебниците, нарушават това изискване на закона. Лишават българчетата от усещане за корен, минало, национална свяст и идентичност," каза проф. Семов и даде пример с учебниците по родинознание за първи и втори клас, където нито веднъж не се споменава думата "родина".

"Думата "робство" не се споменава в учебниците по история и това не е най-големият проблем. Строго научно онзи 5-вековен период не е робство, това е владичество, което може да бъде окачествявано като деспотия или тирания. Робът е вещ, българинът по време на турската власт не е вещ. Но е страшно, че тази дума (б.р. - робство) е изчистена от учебниците и читанките по литература. В литературното творчество на нашите колоси по онова време, начело с Христо Ботев, тази дума присъства като инструмент за събуждане на националната непримиримост," допълни гостът.

Проф. Семов смята, че това е съзнателно прокарвана над три десетилетия политика, осъществявана от 2-3 партии и 2-3 фондации през Министерството на образованието.

На въпроса на Милена Милотинова защо е така, той отговори, че, преносно казано, там в последните 25 години вилнее башибозук и резултатът е Баташко клане на историческата памет в българските учебници и в българското средно училище.

"Безродният народ е рая, а раята лесно се управлява и лесно можеш да ѝ сложиш прост овчар за водач", заяви проф. Семов.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вторачването в миналото няма да ни донесе много ползи. По-важно е какво бъдеще ще изградим. Трябва да гледаме напред!
104
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В нашите стари книги, в които се описва, че по "пътя на коприната" керваните стигали до Дарданелите, цяла Европа се наричала страна на Българите.... Мохамед Ахмед Амин - посланик на Ирак в София, 1995г.
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Баща ти Масауд Шах, завоюва целият свят. Време е да завоюваш и ти земята от Суменат (място в Индия) до пределите на България. Буханифа - поет XI век, Индия.
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пуснала коса, Масума върви към Масар, на шията - с красива огърлица ръкавите й са окрасени с капчици и нозете й - с обувки български.... Из персийска народна песен.
101
3
 
6
 
! Отговори
опетков преди 4 месеца
До Анонимен 90 Само леко ще те открехна за българите и турците през средновековието. Преди да завладеят балканския полуостров турците векове се намират в Мала Азия и дълго време булгарите и турците са били съюзници в борбите с Византия. Де факто българите помагат на турците да завладеят Балканския полуостров. Много български "велможи" са приемали исляма, за да си запазят именията и владенията. Когато накрая турците нахлуват с големи пъчища е било късно.
100
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хлопа му дъската много яко! Да не забравяме, че беше заместник на лудото Яне. Прихванал е от него. Готви се отново за политик като му свърши мандата като конституционен съдия. И той патриот е голям, ама ще иде на терен, в който други вече са се писали по-големи патриоти от него.
99
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нощта, пуснала черна коса над полето, носи черно фередже под зелена корона. Тя е негггърка, която всяка сутрин ражда българче... (т.е. ден). Мночерти - поет XI век Персия
98
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На оня свят, в рая, красотата на жените надминава дори красотата на българска. Адалолоддин Мохаммад Балхи - поет, XII век, Персия.
97
3
 
10
 
! Отговори
великан преди 4 месеца
на словото и истината.
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
агресия - 11)Швеция - 156 джамии, население 9 милиона. 12) Швейцария - 122 джамии, население 8 милиона. 13) Румъния - 77 джамии, население 22 милиона, 14) Финландия - 17 джамии, население 5 милиона. 15) Ирландия - 9 джамии, население 4 милиона. 16) Полша - 6 джамии, население 38 милиона. 17) Словакия - 4 джамии, население 6 милиона. 18) Литва - 4 джамии, население 5.5 милиона. 14) Латвия - 3 джамии, население 2.2 милиона Данните са на "Дойче веле" от 2009 година.
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
агресия - 1)Германия - 2750 джамии, население 82 милиона 2)Франция - 1600 джамии, население 65 милиона. 3)България - 1280 джамии, население 7 милиона. 4)Великобритания - 1000 джамии, население 62 милиона, 5) Испания - 813 джамии, население 47 милиона. 6) Холандия 400 джамии, население 17 милиона. 7) Австрия 400 джамии, население 8 милиона. 8)Белгия - 328 джамии, население 11 милиона. 9) Италия - 258 джамии, население 60 милиона. 10)Гърция 258 джамии, население 11 милиона.
94
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И този е от ония дето държи да ни внуши, че нашите предци са били роби. Да, ама не, както казваше П. Бочаров. Роби не са били, а са били под чужда власт, което си е владичество или господство, но не и робство. Имало е и роби и поробване в Османската империя, понякога и с хиляди, но цял народ от роби не е имало. Роб и робиня не могат да създадат такива като отец Паисий, владиката Софроний, Бозвелията, П. Берон, Х. Димитър,Раковски, Каравелов, Левски, Ботев, Бенковски и другите ни велики българи!
93
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Та четете и се учете: Напишете в търсачката "Търговия с роби - I", "Търговия с роби - II", "Търговия с роби - III", "Търговия с роби - IV", Търговия с роби - V" - Никаква грешка не е, просто не знаете кой е Ататюрк - нали историята Ви е пълна измишльотини!
92
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имате ли си на представа.... какво означава ТРАКТАТА "Infelix Aurum" подписан през (956-997) в Гданск от бискупа свети Wojciech за спиране на търговията на РОБИ от страна на Юдеите и Мюзюлманите. Горната информация е взета от Iwo Cyprian Pogonowski.
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искаме парите да се раздават на селищата и хората в цялата страна, и да се контролира за какво се използват, дали за полезни за обществото и хората дейности или корумпираните ги крадат! И който извършва мошеничества, измами или краде , да си понесе съдебна отговорност!
90
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този защо не е станал историк като иска да се занимава с история? Вместо да говори за правната проблематика като конституционен съдия и преподавател в ЮФ той непрекъснато се бута в историческата тематика. Като е недоволен от учебниците да взема да участва в конкурсите за написването им и да видим дали учителите ще харесат неговите писания. Вече 20 г. говори едно и също, като развалена латерна е, става досаден.
89
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТЪРГОВЦИТЕ НА РОБИ... като евреина Ibrahim"a ibn Yagub"a от Tortosi.. търговеца на РОБИ.. който е снабдявал МАВРИТЕ, които по това време са управлявали Испания.. и МАВРИТЕ(МЮЗЮЛМАНИ) заповядали на Евреите - търговците на РОБИ да описват ГЕОГРАВСКИТЕ МЕСТА КЪДЕТО СЕ ПРОДАВАТ РОБИТЕ за да може МЮЗЮЛМАНИТЕ по време на молитви след покупката на робите в Оспания да знаят къде в каква посока е МЕКА и МЕДИНА.....
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"имперското минало на България е турското робство" , хахахахааааааа, някои загубиха връзка с реалността. А защо го наричаш "робство" тогава? България си е била самостоятелна империя, преди османците(турците) да нахлуят на Балканския полуостров и започнат да бесят, колят и потурчват местното население!
87
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе това "робство" ли ви е най-интересното и това ли ще ви напълни хладилниците? Имало е и робство, но частично, а не като цяло, не е цялостно, а само когато му е щукнело на турския султан да събира роби сред християнското население и точка, какво толкова спорите?
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Накратко - османската власт не е потурчвала всички наред - потурчила е само неконтрилируемите общности наследници на "ранното християнство" За контрол над "ортодоксалните" /православните/ християни се е грижела гръцката патриаршия, която е имала договорености с османската власт. Днешните босняци са чисти български по род и мохамедани по псевдорелигиозна доктрина - арабската зараза ислям. Издава ги българския фолклор, макар и да носят фесове и шалвари.