Проф. Семов: 25 години в образованието вилнее башибозук

Това доведе до Баташко клане на историческата памет
Обновена: 27 май 2024 15:16 | 27 май 2024 14:48, Александър Попов
135

Какво е качеството на българското образование и защо това, което излиза като знания, след като учениците завършат училище, не е това, което очакваме?

Преди няколко месеца дългогодишният университетски преподавател проф. Атанас Семов написа отворено писмо до министъра на образованието, но ефект засега няма.

"От моето обръщение към министъра на образованието минаха почти 6 месеца и нищо не последва. Министърът каза, че това изисква много време, много сериозни мерки и обществен натиск. Без обществен натиск в нашата привидна демокрация нищо не може да се постигне. Хиляди отзиви имах от учители и всякакви хора от цялата страна и те питат "Какво трябва да направим?". Това, което на първо място трябва да направим, е медийна нетърпимост, изразяваща се най-вече в медийна чувствителност към този проблем, защото проблемът е огромен. Това е безусловно един от трите най-големи проблема на България, пряко свързан с другите два - с демографската катастрофа и с икономическото изоставане, които се дължат на разсипаното ни средно образование, от което зависи качеството и на висшето образование", каза проф. Атанас Семов в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Според него Министерството нарушава закона за предучилищното и училищното образование, защото този закон поставя като една от основните си цели съхраняване на историческата памет и националната идентичност.

"Учебните програми, по които се осъществява обучението в училище и по които се пишат учебниците, нарушават това изискване на закона. Лишават българчетата от усещане за корен, минало, национална свяст и идентичност," каза проф. Семов и даде пример с учебниците по родинознание за първи и втори клас, където нито веднъж не се споменава думата "родина".

"Думата "робство" не се споменава в учебниците по история и това не е най-големият проблем. Строго научно онзи 5-вековен период не е робство, това е владичество, което може да бъде окачествявано като деспотия или тирания. Робът е вещ, българинът по време на турската власт не е вещ. Но е страшно, че тази дума (б.р. - робство) е изчистена от учебниците и читанките по литература. В литературното творчество на нашите колоси по онова време, начело с Христо Ботев, тази дума присъства като инструмент за събуждане на националната непримиримост," допълни гостът.

Проф. Семов смята, че това е съзнателно прокарвана над три десетилетия политика, осъществявана от 2-3 партии и 2-3 фондации през Министерството на образованието.

На въпроса на Милена Милотинова защо е така, той отговори, че, преносно казано, там в последните 25 години вилнее башибозук и резултатът е Баташко клане на историческата памет в българските учебници и в българското средно училище.

"Безродният народ е рая, а раята лесно се управлява и лесно можеш да ѝ сложиш прост овчар за водач", заяви проф. Семов.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
9
 
! Отговори
Точен преди 4 месеца
За съжаление, Семов е прав.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Разбира се, че и робство е съществувало, това е факт, робството е не е преобладавало, но е било част от тази тиранична власт. Когато му е щукнело на турския султан, са събирали хора и са ги продавали по пазарите, дори в европейски държави, а еничарите какво са, те не са ли роби в най-зловещ вид? Турците редовно са отмъквали насила деца за еничари. Отмъквали са децата, след което директно са ставали слуги в семейства в Азия, а след това са ги вкарвали в казарми с жесток режим, фанатизъм
43
2
 
7
 
! Отговори
много по важно е преди 4 месеца
Семов българчетата да са функционално грамотни а не да зубрят наизуст текстове и да се определят като роби и жертви.
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя е като черна станция .Никога никакви идеи и решения ,но за сметка на това може да се оплаква с дни без да спира.И ако мислиш че не е така,напиши му името в гугул.И виж какви статии излизат.
41
1
 
9
 
! Отговори
До Кърджалиец преди 4 месеца
Тук вече коментирахме след един материал за Полша, в който се казваше, че до 50 години поляците ще са стигнали северния бряг на Дунава, защото им е нужно пространство, те развиват селското си стопанство. Тогава предложихме, вместо да се чака половин век, а нашата плодородна земя или да пустее, или да я засяват с фуражна пшеница, по-добре отсега да поканим тук 1 милион поляци, които искат да се занимават със земеделие и да се настанят по селата. Те са католици и раждат по 2-3 и са славяноезични
40
2
 
7
 
! Отговори
Типично преди 4 месеца
Не бъркайте история с литература. Поп Кръстьо не е предал Левски.
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Роб не е правен статус, то е духовно състояние! И в най-свободната държава да живееш, сам ако искаш да си роб и да се подчиняваш на всеки-ти ще си роб! Личен избор!
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След влизането през 1944г на войските на СтевкаСереСутринРано - СССР по Българските земи, по заповед на башибузука Сталин бе въведен закона за "Крепостничеството" и на всички Селяни им бяха иззети земите. Селяните, които не си даваха земите, ги нарекоха "кулаци" и ги вкарваха в концлагера Белене. Училищата по селата бяха унищожени, понеже селата се обезлюдиха. По градовете Чалгализираха умовете на децата на наследниците на Селяните и сега ОсманКомунЧалгата по училищата вилнее в пълна пара!
37
2
 
13
 
! Отговори
кърджалиец преди 4 месеца
положението за българите в кърджали е отвратително, навсякъде даже полицаите само нантурски говорят , държавни служители, има дискриминация на малкото останали българи от турското мнозинство.Така е в Момчилград също, Ардино, Разград и още поне 10 града такива и стотици села
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен, Много от ромите са и християни, някои от тях не са православни, но за това вина има и българската църква.
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е ако думата ,,владичество" се смени с ,,робство" и образованието ни ще хвръкне? А не е ли обидно да учиш народа си че е бил роб?Кажи на сърбин или грък че е бил роб ,...... ще те убие на място! Те не били, само ние!
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледах преди няколко години учебниците на дете от основно училище, такива простотии вместо наука учеха, получих шок, като прочетох какво пише, а в българската история за всякакви други народности, толерантности, чужди празници се говореше, само думите България и българи почти липсваха, нямаше ги. Не знам кой идииот им пише учебниците.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Още великият кормчия Бойко Методиевич учеше народа така: Четете Жан Бодрияр хахахаха шегувам се Четете Винету Поразяваща ръка
32
6
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 месеца
Чудя се как и родствениците на Чирков от Кирков-ите не са наизлезли по мегданите като Семови да башибозуствуват,плюейки по башибозука. Или някой все още не знае,че оня Женски пазар е Женски щото ромите Чиркови,Киркови са продавали момиченца за Империални сексуални султански интереси. Е,друг път с детайли за пионера на трафик с органи Сеньор Чирков . Само ще ми е драго да се направи асоциация между Женски пазар,Чиркови и Киркови. Така де,Кирковският пазар за жени.
31
15
 
3
 
! Отговори
Ахмед Кочов преди 4 месеца
сички турци сме за пресаеденява кам турция, ногу помаци също, почти сички турски циганннни също и ногу балгари съшто, турция е вилика даржава и ще направи цяла европа ислямска одново по волята на Аллах и на неговия пророк на земята ердоан
30
13
 
3
 
! Отговори
Крушката има опашка преди 4 месеца
Башибозуци като баща ти вилняха на полето на всички обществени науки у нас, цели 45 години. Затова сме на този хал. Това беше правило - успее ли някой да се уреди да изкара онази школа в СССР, която беше аналог на тукашната Висша партийна школа, той се считаше да специалистпо всичко. Баща ти успя да се мушне в онази школа и след това се навря къде ли не. През където мина, остави поражения като че ли хуни са минали с амбицията да съсипят до основи всичко читаво.
29
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не вилнее башибозук, а вилнее Чичо Сам Американеца. Затова всеки ден четеме за новите *** на Мадона
28
13
 
2
 
! Отговори
Меди Доган преди 4 месеца
Балгария е турска , потчинихме ви бес оражие и вече балгарите се гордеят с турския си госпудар , виште новини и сичко насякъде се вазхваля брадска турция
27
2
 
7
 
! Отговори
Впрочем, преди 4 месеца
в управлението също.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Човек сам, ако не се образова, никой не може да го образова!