Доматеният сок без сол е полезен за сърцето

Консумацията му е ефективна в различни възрастови групи
17 юни 2024 09:41, Елка Василева
7
Доматеният сок без сол е полезен за сърцето
Снимка: Pixabay

Учени от Медицинския и стоматологичен университет в Токио, Япония, са установили, че доматеният сок е полезен за сърцето, пише сп. "Фууд сайънс енд нютришън".

Авторите на настоящото изследване са открили, че консумацията на напитката без добавянето на сол понижава кръвното налягане и нивото на "лошия" холестерол в организма - два ключови фактора за повишен риск от сърдечносъдови заболявания.  

Изследването е обхванало 184 мъже и 297 жени, които в продължение на една година е трябвало да консумират доматен сок в увеличени количества. Степента на консумация е била определяна от всеки доброволец по негова преценка.

Преди и след края на изследването учените са помолили доброволците да предоставят кръвни проби за двуетапна оценка на показателите за кръвно налягане и нива на липопротеините с ниска плътност (LDL) или т.нар. "лош холестерол" в кръвта.

LDL холестеролът се счита за "лош", тъй като при излишъка му в стените на кръвоносните съдове се появяват плаки, които могат да ограничат движението на кръвта през тях. Това на свой ред повишава опасността от атеросклероза и сърдечносъдови заболявания (коронарна болест на сърцето, инфаркт), и инсулт.

Друг значим рисков фактор за подобни патологии е високото кръвно налягане (хипертония).

Резултатите от изследването показват, че пиенето на доматен сок значително е понижило кръвното налягане при 94 участници с нелекувана прехипертония или хипертония.

Наблюдавано е и понижаване на нивата на "лошия холестерол" при 125 от участниците.  

Изследователите отбелязват, че благоприятните ефекти са наблюдавани както при мъжете, така и при жените. Освен това доматеният сок е бил ефективен за понижаване на кръвното налягане и нивата на LDL в различни възрастови групи. Това означава, че продуктът може да се използва за превенция на сърдечносъдови заболявания при повечето хора.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Водещи мобилна
Ядрено превъоръжаване, докато светът затъва все повече във война
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
8
 
2
 
! Отговори
IT пенсионер преди 1 седмица
Доматеният сок е ВРЕДЕН за човека, води до болести като подагра и увеличава производството на стомашни киселини, което на свой ред боди до гастрит и язви. Може да има антиоксидантни свойства но такива имат и морковите и червеният пипер. През средните векове доматите са били отглеждани за красота, никой не ги е ял, започнали са да ги ядат по-късно, през 17-18 век.
6
2
 
6
 
! Отговори
Пацо преди 1 седмица
Доматеният сок е полезен за сърцето, а доматите нарязани на парчета са полезни за черния дроб. Ако пък ядете домата цял е полезен за щитовидната жлеза. На супа и обработен с температура доматът е полезен за нервната система. Вдишването на домата, през клапата на тенджера под налягане, е полезно за синусите и оказва положително влияние при хроничен ринитКакъв е изводът - стига сте писали тъпотии. На хората им писна от скапаните ви статии. Това дори не са статии, а абсурдна журналистика
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доматен сок,сол,пипер,сос Уорчестър,Табаско,водка и стрък целина да го разбъркаш
4
1
 
2
 
! Отговори
селянин преди 1 седмица
доматения пласмасов сок без сол водка или ракия си е жива отрова
3
1
 
8
 
! Отговори
Любител преди 1 седмица
А с водка как е?
2
2
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Доматен сок без сол не е доматен сок. Солта е по-ценна от златото.Обожавам доматен сок.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А домати откъде?