Сателитите на Мъск блокират гледката на астрономите към Вселената

Те са толкова силни, че заслепяват телескопите им
20 сеп 2024 21:00, Нели Христова
12
Сателитите на Мъск блокират гледката на астрономите към Вселената
Снимка: БГНЕС

Радиовълните от нарастващата мрежа от сателити на Илон Мъск блокират способността на учените да надникнат във Вселената, според изследователи от Нидерландия.

Новото поколение сателити Starlink, които осигуряват бърз интернет по целия свят, пречат повече на радиотелескопите, отколкото по-ранните версии, казват те.

Хилядите орбитални сателити "заслепяват" радиотелескопите и може да възпрепятстват астрономическите изследвания, според Холандския институт за радиоастрономия (ASTRON).

SpaceX, която притежава Starlink, не е отговорила на запитване от BBC News за коментар.

Сателитите осигуряват широколентов интернет по целия свят, често до отдалечени места, включително предизвикателни среди като Украйна и Йемен. Те се използват и за свързване на отдалечени райони на Обединеното кралство с бърз интернет. През 2022 г. тестовете показаха, че Starlink може да осигури скорост на интернет четири пъти по-висока от средната, според Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта.

Но астрономите казват, че това си има цена

"Всеки път, когато се изстрелват повече от тях с такива нива на емисии, виждаме все по-малко и по-малко от небето", казва професор Джесика Демпси, директор на ASTRON, пред BBC News. "Опитваме се да разгледаме неща като струите, които се излъчват от черни дупки в центъра на галактиките. Също така разглеждаме някои от най-ранните галактики, милиони и милиони светлинни години, както и екзопланети."

А именно това са областите, които сателитите засягат.

ASTRON установи, че смущенията от сателитите от второ поколение или V2 са 32 пъти по-силни от първото поколение. Количеството излъчена радиация надвишава разпоредбите, определени от индустриалния орган Международния съюз по телекомуникации, добави проф. Демпси. Една оценка предполага, че в момента има 6402 сателита Starlink в орбита на около 550 км над Земята, което го прави най-големият доставчик досега.

Сателитите са сравнително големи - с 3 метра плоски панели и 8 метра слънчева решетка за захранване.

Основният конкурент на SpaceX, OneWeb, има по-малко от 1000. Но това е разрастваща се бизнес област. Amazon развива собствена мрежа и се надява да пусне поне 3000 през следващите няколко години. Очаква се до 2030 г. броят на сателитите в орбита да надхвърли 100 000.

Проучването е направено с помощта на радиотелескопа LOFAR в Холандия в един ден през юли по-рано тази година. Много обекти в космоса, включително далечни галактики и планети, излъчват светлина от електромагнитния спектър. Това лъчение се движи като вълни и радиотелескопите могат да уловят тези вълни, което ни позволява да получим картина на неща, които не можем да видим с очите си.

Но тези вълни се смущават от сателити.

Учените откриха нежелано електромагнитно излъчване от почти всички наблюдавани сателити V2 Starlink. Беше около 10 милиона пъти по-ярък от най-слабите идентифицирани източници на светлина, казват те.

Водещият автор Сейс Баса казва, че това е като сравняване на "най-слабите звезди, видими с просто око, и яркостта на пълната луна".

"Тъй като SpaceX изстрелва около 40 сателита Starlink от второ поколение всяка седмица, този проблем става все по-лош", добавя той.

Робърт Маси, заместник-изпълнителен директор на Кралското астрономическо дружество в Обединеното кралство, допълва: "Ясно е, че ако имате нещо толкова ярко, което компрометира голяма радиообсерватория толкова много, тогава трябва да направим нещо и трябва да го направим бързо."

Запитан за стойността на астрономическите изследвания, той каза: "погрешно е да се каже, че има някаква наука, която можете просто да отхвърлите. Приложенията може да са десетилетия или дори по-дълго в бъдеще, но те могат да бъдат много фундаментални и много важни."

Учените също се притесняват от светлинното замърсяване от сателитите и се опасяват, че то пречи и на оптичните телескопи.

Астрономите казват, че са говорили със SpaceX за радиацията от първото поколение сателити и компанията се е вслушала в опасенията им.

Но ASTRON сега казва, за V2 е установено, че е дори по-мощен

"Включването на LOFAR обратно и виждането на тези бумтящи сигнали от това ново поколение сателити V2 Mini SpaceX беше малко шокиращо", казва проф. Демпси. "Това всъщност заплашва цялата наземна астрономия във всяка дължина на вълната и по различни начини. Ако продължи, без вид смекчаване, което да направи тези сателити тихи, тогава това наистина се превръща в екзистенциална заплаха за видовете астрономия, които практикуваме."

Изследователите подчертават, че е необходимо повече регулиране на космоса и начина на работа на сателитите, за да се избегне компрометирането на научната работа. Те казват, че като най-големият доставчик на сателити, SpaceX може да определи стандарт за ограничаване на замърсяването.

Проф. Демпси е на мнение, че прости действия като екраниране на батерията на сателита могат да направят голяма разлика и да намалят излъчваната радиация.

Някои смущения идват от дефектна електроника, така че това може да предотврати това да се случи.

Но без действие "много скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от хора", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Наука
Илон Мъск вярва, че Starship ще спаси живота на Земята
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Мъск е велик преди 29 минути
аз съм в дебелата канадска тайга, некъде 55 паралел, и там нема интернет. плащам по 155 канадски $ на месец. имам интернет, без лимит, висока скорост. услугата хич не е спорна. за 2 години три пъти интернета е падал и то не повече от минути. тъй че аз съм доволен, защото това ми позволява да работя и да имам връзка със света даже в големия горски пущинак.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Никой не е умрял за широколентовите глупости на Мъск, ако не беще Пентагона да му плаща за шпионаж, до сега да е фалирал 100 пъти. Който е отишъл в недостъпен район едвали ще му пука за интернет камоли да дава по 200-300$ месечно за спорна услуга. Интересно че преди Пентагона да поиска сателити, американските учени много се бяха наострили срещу космическите *** и замърсяване, когато обаче американец го прави изведнъж стана приемливо.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ha kaлnaв acтpoнoм, cтapлuнk мy npeчu...
8
0
 
2
 
! Отговори
Къв е тоя Америции преди 1 час
У Пловдив некой прави радиоактивни мръсни бомби въпроса е кой е той
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Всяка вечер ги виждам тия сателити. Снимат и пращат данни за оФцете. Да спрат войната поне, не да взирвяват пейджари.
6
1
 
5
 
! Отговори
Мицкоски преди 2 часа
Казал , че сателитите са всъщност македонски а Мъск е потомък на древен македон. )))))
5
7
 
2
 
! Отговори
ПУТИНАРХ САТАДАНИИИЛ преди 2 часа
ДА НЯМАТЕ ДРУГИ БОГОВЕ ВЪВ ВСЕЛЕНАТА ОСВЕН БОТОКС ТЪ ПУТИН!
4
3
 
2
 
! Отговори
Одеве се изсрах!! преди 2 часа
Запомни добре това и изчезвай веднага!
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Пълни глупости. То значи и луната блокира гледката. Те не са стационарни обекти и ако има закриване ще е за малко време
2
4
 
2
 
! Отговори
Teo преди 2 часа
Боже, колко много космически гарбидж, Боже!
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Къде е тоя безплатен интернет че нещо не го ловя? То ако има такъв кой ще е луд да пълни гушите на телекомпаниите като може да си сложи Вайбър или Уотс сп?