16 жертви: Ден на траур в Харков след руския удар по хипермаркет

Най-напрегната остава ситуацията в района на Купянск и Покровск
27 май 2024 09:48, Елка Василева
57
16 жертви: Ден на траур в Харков след руския удар по хипермаркет
Снимка: архив, БГНЕС

В украинския град Харков днес е ден на траур за загиналите при руския удар по строителен хипермаркет в събота. По последни данни жертвите са 16, сред тях и момиче на 12 години, 43-ма са ранени. До момента са идентифицирани 11 от телата, най-малко 7 души все още се водят в неизвестност.

Руските обстрели по Харковска област продължават. Двама души са загинали, а 9 са ранени при атаки в района на Вовчанск. Три са жертвите в Донецка област, предаде БНР.

Още по темата
По данни на украинската армия най-напрегната остава ситуацията в района на Купянск в Харковска и Покровск в Донецка област.

Президентът Володимир Зеленски определи положението край Покровск като "най-горещото". По думите му сложно продължава да бъде и в района на Вовчанск и Липци в Харковска област. Според него е важно осъждането на руския терор да доведе до определени последствия.

"За да може най-накрая да имаме достатъчно системи за противовъздушна отбрана за защита на Украйна и нашите градове. И така че у партньорите ни да се появи нужната решимост за превантивна защита от руските терористи - да ги унищожават, преди те да започнат да унищожават живота", каза Зеленски.

За нуждата от още системи за противовъздушна защита говори и украинският министър на отбраната Рустем Умеров, който каза, че от началото на годината руснаците са изстреляли почти 10 хиляди авиобомби по украинската територия.

Днес Володмир Зеленски е на посещение в Испания. Той ще се срещне с премиера Педро Санчес и крал Фелипе VI. В сряда Санчес каза, че Киев и Мадрид са готови да подпишат двустранно споразумение за сътрудничество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
22
 
11
 
! Отговори
Буков преди 3 месеца
Путин е убиец, дано да получи удар и да умре като Сталин......сам в собствените си lajna
12
19
 
12
 
! Отговори
ИЗВОД: преди 3 месеца
РУСИЯ = ХАМАСКИТЕ ГЛАВОРЕЗИ!
11
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко загинаха в срутилия се блок в Белгород?Между другото Украйна многократно крие военна техника в молове и това го има документирано с видео и снимки не веднъж. Не знам дали в случая е имало военна техника в този мол, но не е изключено.
10
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
путлеризъм ...
9
15
 
17
 
! Отговори
Фют преди 3 месеца
До 9. Като е руски град защо блатните го бомбардират бе, мало умнико???
8
12
 
18
 
! Отговори
40ko преди 3 месеца
Харков, е руски град. Какви ги дрънкате нeнормалници!
7
8
 
34
 
! Отговори
Брейй!!! преди 3 месеца
Ти да видиш!!! Кой можеше да предположи, че чувалите с цимент и замазка ще експлоадират като боеприпаси? Трябва да някакъв нов вид строителен материал.
6
16
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ДОКАТО НЕ СЕ ОБЯВИ КОЙ ПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В ФАЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА НЕМОЖЕ ДА СЕ ОБЯВИ И ПОБЕДИТЕЛЯ МЕЖДУ УКРАЙНА И ТЕРОРУСКАТА! ХАРКОВ ТЕРОРУСКАТА НЕМОЖЕ ДА ПРЕВЗЕМЕ ДОКАТО Е БАЙДЪН НА ВЛАСТ И ЩЕ ИМА МНОГО ИЗБИТИ ПУТИНИСТИ ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО В МОМЕНТА!
5
8
 
29
 
! Отговори
Хипермаркет заракети преди 3 месеца
Що склада му е бил пълен с ракети?
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зе не е ли чувал за Максим Кузминов? Дано си е оставил наследник в Киев.
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
хипермаркет - склад за предоставени от запада боеприпаси. Дълго детонираха.
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва ли Украйна да бъде изравнена със земята като Сирия, за да поиска мир , очевидно дава много жергви и разрушения! Кое е по- ценно - земята или хората?
1
3
 
20
 
! Отговори
975 преди 3 месеца
Тоз още ли е президент?