Тайван разположи кораби, за да защити суверенитета на острова

Китай започна военни учения край бреговете му
23 май 2024 09:42, Анисия Иванова
54
Тайван разположи кораби, за да защити суверенитета на острова
Снимка: БГНЕС, архив

Бреговата охрана на Тайван разположила кораби, за да защити суверенитета на острова, след като Китай обяви военни учения. „Бреговата охрана... си сътрудничи с Министерството на националната отбрана... за наблюдение на (движенията) в околните морски зони“, се казва в официално изявление на агенцията, без да се уточняват местата. „Бреговата охрана ще защитава суверенитета и сигурността на страната с твърдо отношение“.

Китай започна двудневни военни учения за обкръжаване на самоуправляващ се Тайван като "строго наказание" за "сепаратистките действия" на острова. Ученията идват, след като Лай Чинг-те положи клетва като нов президент на Тайван тази седмица и направи реч при встъпването си в длъжност, която Китай заклейми като "признание за независимост".

Комунистически Китай твърди, че Тайван е част от територията му и се закле да постави острова под свое управление със сила, ако е необходимо. Ученията в четвъртък и петък включват военни самолети и военноморски кораби, обкръжаващи острова. Това ще "тества съвместните реални бойни способности на силите на командването", каза китайската армия.

Тайван реагира бързо на съобщението на Китай в четвъртък сутринта, като обяви, че е разположил сили за "защита на свободата". „Министерството на националната отбрана категорично осъди подобни ирационални провокации и действия, които подкопават регионалния мир и стабилност. „Изпратихме морски, въздушни и сухопътни сили, за да реагират... за да защитят свободата, демокрацията и суверенитета на Република Китай“, се казва в съобщението, което споменава официалното име на Тайван.

Във вторник Китай предупреди за остри реакции срещу речта на Лай, в която той приветства "славната" нова ера на демокрация за Тайван. Външният министр Ван И също предупреди, че тайванските "сепаратисти ще бъдат приковани към позорния стълб в историята". По-рано Китай бе определил Лай като "опасен сепаратист", който ще донесе "война и упадък" на острова. /БГНЕС, АФП


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: КитайученияТайван
Още от Свободно време.
7 начина да привлечете интереса на мъжа, когото харесвате
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Китай реши да наложи санкции на 12 американски военно-промишлени предприятия и техните топ мениджъри. Санкциите влязоха в сила на 22 май и предвиждат всички движими и недвижими имоти, намиращи се в Китай, както и други видове собственост на тези компании, да бъдат замразени. На санкционирани лица ще бъде забранено да влизат в Китай, включително в специалните административни региони Хонконг и Макао.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Факти - А то икономиката на САЩ и на ЕС да не лежат на Сомалия и Суринам?!
49
1
 
2
 
! Отговори
о. Тайван или чипове преди 3 седмици
Ако Китай преживее факт, че никой няма да му даде завода TSMC цял - да ходи да си взимат и да си присъединява Тайван сега! Сега е най-подходящия момент за това, щото САЩ няма как да воюват на 2-3 фронта едновременно
48
0
 
3
 
! Отговори
Факти 2 преди 3 седмици
Което означава две неща! Първо, че САЩ, ЕС, Корея и Япония ще са много внимателни със санкционирането. Второ, че ако санкционират няма да е като с Русия да е само за суровини. Да, санкциите над Русия донесоха рецесия и инфлация поради високите доставни цени на суровините! Но санкции срещу Китай ще доведат до огромен дефицит на готов продукт, което ще затрудни много Европа и ЕС. От друга страна пък Китай се връща в каменната ера. Няма да се стигне до там, освен ако не се стигне до световна война
47
2
 
2
 
! Отговори
Факти преди 3 седмици
Според Американската търговско промишлена палата стокообменът между САЩ и Китай е най-големият в световен мащаб - над 700 милиарда долара!!! САЩ изнасят суровини и готов продукт за около 200 милиарда, а Китай за 560 милиарда долара. Това си е близо половин трилион! Стокообменът с ЕС е 800 милиарда евро, от които Китай внася стоки и суровини за около 600 милиарда евро! Япония и Южна Корея са с над 150 милиарда. Т.е. Китайската икономика лежи изцяло на Запада и на съюзниците Южна Корея и Япония.
46
2
 
5
 
! Отговори
Костя преди 3 седмици
Третата световна война е многоточкова, вследствие на която на хегемонът ще му бъдат свити сърмите. Лошата новина е, че евентуална Сглобка 2.0 ще подпали и нашата черга в услуга на господарите си
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От времето на Мао този остров все го превземат комунистите и все не се получава . По лесно превзеха Сибир . И то без оръжие
44
4
 
2
 
! Отговори
:) :) :) преди 3 седмици
"... славната" нова ера на демокрация за Тайван... "Голям майтап :) :) :) др0гаря Лай не е ли чувал за славния демократичен преход и светлата евроатлантическа ера на една малка източноевропейска колония БългЕрия и да види озарените щастливи от промяната местни тайванчета в резервата,управляван от Козяк 16?!? Това ги чака,но кои сме ние да спираме порива за цветнополови стремежи и трансатлантически ценности на бившите китайски островитяни :) :) :) Дерзайте,др0гарЕ!
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде китайците да си взимат тоя остров, янките да взривят оня завод и това е! Да се продължава на чисто! Е, верно, поради липсата на чипове, икономиките на всички страни ще паднат малко надолу, ама нишо - за 4-5 год. това ще се преодолее, не е толко страшно колкото се описва )))
42
5
 
9
 
! Отговори
Ако преди 3 седмици
накой си мисли, че съществува сила, която може да попречи на Китай да сложи ръка на Тайван значи е с ментални увреждания. Въпросът е де дали, а кога?
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Косово е Сърбия, Украйна е Русия, Тайван е Китай. Факт !
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 31 - така чух и аз от Копейкин! Не на българските войници на Тайванския Фронт! Освен това ще им дадем три криви С 200!
39
4
 
6
 
! Отговори
do 33 преди 3 седмици
Точно първа икономическа сила са. Според теб кой трябва да е първа сила, тоя дето произвежда или тоя дето печата пари( т.н. инвеститори)?
38
4
 
8
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 седмици
Четох и се смях -китай внася всичко в европа санкции при нахлуване ще означават тотален дефицит на всичко в европа от -перални до ютии и ножове за готвенеНяма как да наложиш санкции на китай при война с таиван
37
6
 
6
 
! Отговори
do 33 преди 3 седмици
До Китай: Китай далеч не продава само на САЩ (350млн от 8млрд. колко са?) То и срещу Русия има санкции, ама всички си търгуват с нея, затова тя стана и 5та икономика в Европа. А щом в доктрината на Императора е написано единен Китай (т.е Тайван е Китай) рано или късно ще си го вземат.
36
5
 
6
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 седмици
Сега е момента китаи да си прибете таиван - няма толкова долари за печатане и за - украйна и за таиванДа не говорим за оръжиеДори имам усещането , че , русия и китай вече са се договорили за китайска офанзива която да отслаби зеленко сьвсем и киевският режим
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Само минавам оттук - а Византия - римска, пък Рим - готски! Все пак, откъде и да го погледнеш - чялата тази съвокупност преди всичко беше Македонска!
34
4
 
4
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 седмици
Само да отбележа -купих си лаптоп наскоро от престижната таиванска фирма -асусИ отдолу на лепенката пишеТайпе таиван -произведено в китайТа за каква независимост говорехме
33
1
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 3 седмици
Тайван да се обърне към големия български учен военен флот. адм. проф. двн. Медникаров и да приложи разработената от него стратегия за отбрана на териториалните води и крайбрежието без кораби.
32
6
 
12
 
! Отговори
Китай преди 3 седмици
Китай не може да е никаква първа икономика по простата причина, че разчита основно на експорт към ЕС и САЩ - по последни данни над 50% от китайската икономика се крепи на износ към тези страни. От друга страна повечето компании с добавена стойност в Китай са от европейски или щатски инвеститори. Няма да нахлуят в Тайван, защото санкциите ще са брутални. Китай изнася готов продукт, а не като Русия суровини. Загубите ще са колосални. Алтернативни богатипазари за готовия китайски продукт няма. ФАКТ