Тайван разположи кораби, за да защити суверенитета на острова

Китай започна военни учения край бреговете му
23 май 2024 09:42, Анисия Иванова
54
Тайван разположи кораби, за да защити суверенитета на острова
Снимка: БГНЕС, архив

Бреговата охрана на Тайван разположила кораби, за да защити суверенитета на острова, след като Китай обяви военни учения. „Бреговата охрана... си сътрудничи с Министерството на националната отбрана... за наблюдение на (движенията) в околните морски зони“, се казва в официално изявление на агенцията, без да се уточняват местата. „Бреговата охрана ще защитава суверенитета и сигурността на страната с твърдо отношение“.

Китай започна двудневни военни учения за обкръжаване на самоуправляващ се Тайван като "строго наказание" за "сепаратистките действия" на острова. Ученията идват, след като Лай Чинг-те положи клетва като нов президент на Тайван тази седмица и направи реч при встъпването си в длъжност, която Китай заклейми като "признание за независимост".

Комунистически Китай твърди, че Тайван е част от територията му и се закле да постави острова под свое управление със сила, ако е необходимо. Ученията в четвъртък и петък включват военни самолети и военноморски кораби, обкръжаващи острова. Това ще "тества съвместните реални бойни способности на силите на командването", каза китайската армия.

Тайван реагира бързо на съобщението на Китай в четвъртък сутринта, като обяви, че е разположил сили за "защита на свободата". „Министерството на националната отбрана категорично осъди подобни ирационални провокации и действия, които подкопават регионалния мир и стабилност. „Изпратихме морски, въздушни и сухопътни сили, за да реагират... за да защитят свободата, демокрацията и суверенитета на Република Китай“, се казва в съобщението, което споменава официалното име на Тайван.

Във вторник Китай предупреди за остри реакции срещу речта на Лай, в която той приветства "славната" нова ера на демокрация за Тайван. Външният министр Ван И също предупреди, че тайванските "сепаратисти ще бъдат приковани към позорния стълб в историята". По-рано Китай бе определил Лай като "опасен сепаратист", който ще донесе "война и упадък" на острова. /БГНЕС, АФП


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: КитайученияТайван
Още от Коли
Експерт предупреждава: Шофирането със зимни гуми в порой може да ни убие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
И Косово в Сърбия, и Кипър обединен, и ирландците искат свобода от англетата и свободна Палестина.
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен - 4 - Крайно време е да отидеш където ти е мястото - при ***-та дето не можеш да прежалиш!
9
2
 
14
 
! Отговори
Аз често се питам преди 1 месец
вероятно тия дето пишат политиките в САЩ и тия дето ги провеждат изглежда имат противоположни мнения. Според официалната им политика, Китай е една държава, включваща в себе си Тайван, дори Тайван нямат представителство в ООН, поради тая причина, но шизофрениците в белия дом, постоянно посещават Тайван и подклаждат разделение. За тия дето не са разбрали още, Тайван е китайската Македония или Украйна, както ви е по-лесно да го възприемете.
8
1
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
2026. Живей за близкото бъдеще. Още си се загнездил в 1914 и си фантазираш нещо.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 2 - за тях не зная, но ти ще свършиш сам, озлобен и отхвърлен дори и от собствените си внуци - както се полага на всеки братушкащ се пенсионер който от сутрин фъфли за Майчица Русия и Велик Китай обаче чака пенсия от пропаднала България и Жендърски ЕС.
6
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо желаете Китай да завладее Тайван? Аз пък желая османската империя да завладее бившите си територии. Римската също. Но най вече английската. На света няма място за разни минор и нацийки нали?
5
13
 
10
 
! Отговори
1914 преди 1 месец
Китайците по-лесно ще го набутат през задния вход на джужето в кремъл, докато си ги дерат икономически, а след години сигурно и териториално, отколкото да превземат Тайван.Един голям, мазен шнур за всяка копейка и руска ***.
4
6
 
10
 
! Отговори
Найо Тицин преди 1 месец
Веднага ще предложа да обявим война на Китай и да се докажем пред Галя!
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време е Китай да ги анексира !
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тайван завинаги китайски ,Крим завинаги руски ,Македония = България
1
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тези ги подкокоросват краварите и ще свършат като Покрая