Тайван разположи кораби, за да защити суверенитета на острова

Китай започна военни учения край бреговете му
23 май 2024 09:42, Анисия Иванова
54
Тайван разположи кораби, за да защити суверенитета на острова
Снимка: БГНЕС, архив

Бреговата охрана на Тайван разположила кораби, за да защити суверенитета на острова, след като Китай обяви военни учения. „Бреговата охрана... си сътрудничи с Министерството на националната отбрана... за наблюдение на (движенията) в околните морски зони“, се казва в официално изявление на агенцията, без да се уточняват местата. „Бреговата охрана ще защитава суверенитета и сигурността на страната с твърдо отношение“.

Китай започна двудневни военни учения за обкръжаване на самоуправляващ се Тайван като "строго наказание" за "сепаратистките действия" на острова. Ученията идват, след като Лай Чинг-те положи клетва като нов президент на Тайван тази седмица и направи реч при встъпването си в длъжност, която Китай заклейми като "признание за независимост".

Комунистически Китай твърди, че Тайван е част от територията му и се закле да постави острова под свое управление със сила, ако е необходимо. Ученията в четвъртък и петък включват военни самолети и военноморски кораби, обкръжаващи острова. Това ще "тества съвместните реални бойни способности на силите на командването", каза китайската армия.

Тайван реагира бързо на съобщението на Китай в четвъртък сутринта, като обяви, че е разположил сили за "защита на свободата". „Министерството на националната отбрана категорично осъди подобни ирационални провокации и действия, които подкопават регионалния мир и стабилност. „Изпратихме морски, въздушни и сухопътни сили, за да реагират... за да защитят свободата, демокрацията и суверенитета на Република Китай“, се казва в съобщението, което споменава официалното име на Тайван.

Във вторник Китай предупреди за остри реакции срещу речта на Лай, в която той приветства "славната" нова ера на демокрация за Тайван. Външният министр Ван И също предупреди, че тайванските "сепаратисти ще бъдат приковани към позорния стълб в историята". По-рано Китай бе определил Лай като "опасен сепаратист", който ще донесе "война и упадък" на острова. /БГНЕС, АФП


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: КитайученияТайван
Още от Коли
Експерт предупреждава: Шофирането със зимни гуми в порой може да ни убие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никъв суверинитет няма китайско Тайпе или тайван, даже сащ не са го признали , просто го въоръжават както джихадистите в Сирия.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ние май ще участвУваме , със 100 войника !
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТСВ , продължава и ФЪФ Тайван !
28
6
 
5
 
! Отговори
do 21 преди 1 месец
До Анонимен: Да беше гледал първо няколко клипове от съвремените китайски мегаполиси, преди да се изказваш неподготвен. Даже имат авономни автобуси по градска линия. Истината е, че вече Сащ могат само да минат под мишницата на Китай
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рано или късно Китай ще нахлуе в Тайван, въпроса е как ще реагират САЩ, Япония и Южна Корея. Тази война ще е много по-опасна от тази в Украйна и е с голям потенциал да се превърне в Трета световна война.
26
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тайван няма никаква икономика, не произвежда нищо. На ниво аграрна страна. Чиповете не са краен продукт, това им е единственото което произвеждат, и то без холандските машини нищо не могат да направят. Освен това Китай сам произвежда повечето чипове които масово се използват, 4 нанометра, а вече и 2 нанометра не се използват масово, но скоро Китай сам ще ги произвежда.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
въпрос на време е чайниците да го завладеят и тогава чиповете, които се правят от TSMC за всички водещи производители на електроника ще спрат и няма телевизори, няма прахосмукачки, няма сешоари, няма компютри, няма компоти... кой разбрал, разбрал
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой знае ли къде е тайванското посолство в София? Или в Берлин, Париж?
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А САЩ признават ли независимостта на Тайван?
22
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай е първатва световна икономика и вече измества САЩ.
21
3
 
5
 
! Отговори
Само минавам оттук преди 1 месец
До "15 Геополитика" - Забрави да допълниш, че Македония е българска, България е турска, Турция е византийска.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време слушахме и гледахме с възхищение за Хонг Конг.Вече нищо особено не се случва и отразява.Видяха му сметкатаПоследицата от китайското управление.
19
3
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
А къде са българите? Башкирия? Татарстан? Или тук, в България, дето говорум развален украински? Питам ей така, че нещо не ми е ясна историята и де са изчезнали десетките държавни образования.
18
1
 
6
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
До 15. Коментарите ти са пълни с лъжи. И Македония,и Косово,и Крим са били Български земи. Преди нас там не е имало руснако-украинци,сърби и македонци. Недей да хитруваш евтино. Конкретно Крим ,чието истинско название е Мир бе столичесщн град на Ашкеназка България. Крим е бил само и единствено столица на Българите.
17
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Всеки човек който иска да живее свободно и независимо е трън в окото на българската копейка! Роба по природа ненавижда свободния човек." .........ти ли си свободен бе гей изоран, с 4 чужди военни бази на територията ни!? Такова нещо не е било и по времето на СССР
16
3
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
А Аляска е руска, забравихте!
15
3
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Радост за очите на китайските дронове :)
14
6
 
10
 
! Отговори
Геополитика преди 1 месец
Тайван е китайски, Крим е руски, Косово е сръбско, Македония е българска... Свобода за независим Тексас!
13
3
 
6
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Китайци ли са тия от Тайван? Китайци са. Ромски номера. Няма никакъв конфликт между Китай и Тайван. Вдигат пара,за получават още и още оръжие от САЩ,което предават на Си. Същото е като това,което прави Зеленски,който след всяка нова партида оръжие напада,часове по-късно се изтегля и оръжието попада в ръцете на Путин. Наивността е престъпление. Вие откъде мислите,че Китай се докопва до щатска технология. Същото правят и индикация от Индия и индийци от Пакистан. Същото правят и двете Кореи.
12
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки човек който иска да живее свободно и независимо е трън в окото на българската копейка! Роба по природа ненавижда свободния човек.