Силяновска след срещата с Папата: С Радев ще се срещнем в удобен момент

С Франциск споделят мнение по текущи проблеми и за подкрепата към Западните Балкани
23 май 2024 16:30, Инна Ангелова
47
Силяновска след срещата с Папата: С Радев ще се срещнем в удобен момент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновка ръководи държавно-църковна делегация в Рим и Ватикана. Силяновска коментира, че докато делегациите на България и РСМ са във Ватикана, не се предвижда среща между нея и Румен Радев.

"И двете делегации имат своя програма, но казахме, че ще я реализираме час по-скоро, в първия удобен момент. Готовността остава и остава да се видим", казва Силяновска в отговор на журналистически въпрос в репортаж на ТВ 21 веднага след аудиенцията при папа Франциск.

След аудиенцията си при папа Франциск, Силяновска добави, че споделят “общо мнение за текущи проблеми за подкрепата на Ватикана по пътя ни към ЕС, за подкрепата на Ватикана към Западните Балкани”.

"Казахме, че успехите са очевидни. Ние сме пример за религиозен диалог, той ще продължи, Ватикана вярва в нашата сила", казва Силяновска, цитирана от ТВ 21.

По време на аудиенция с главата на Римокатолическата църква Силяновска е изразила увереност, че по време на нейния мандат страната "ще се стреми още по-интензивно към задълбочаване на цялостните отношения със Светия престол с цел укрепване на партньорството и подхранване на взаимно уважение, основано на общи исторически, културни и религиозни традиции”, предаде БТА.

Била е разгледана възможността за развитие на институционалното сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, обменени са били мнения за "актуалните предизвикателства пред католическата общност" в страната, а Силяновска е подарила на папа Франциск "голяма дърворезба с мотив на птицата феникс, която е символ на вечността".

По време на визитата си президентът на РСМ е провела среща и с държавния секретар на Светия престол монсеньор Пиетро Паролин. На срещата е била  изразена "готовност за продължаване на конструктивното сътрудничество в духа на взаимното разбирателство и общите ценности".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Два клитopа си говорят: - знаещ ли какво говорят за нас... мазни сме били, солени, слузести, с отвратителен вкус и миризма...
22
2
 
6
 
! Отговори
До Тролея преди 1 месец
Как ще съществува от 1908 година ,бе? Къде отиде Александър Македонски? При тия всичко е менте!
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ни занимавате с бръщолевенето на тази баба. Тя самата се чудеше как са я избрали. С. Македония е 2 млн. души от най различни етноси, преобладаващ албански. Македонците са далеч по-малко от една София. Бабет скоро ще се издъни с това високомерие и шовинизъм.
20
8
 
2
 
! Отговори
Срам е преди 1 месец
Получена е директива от посолствата за България и Македония в най-скоро време да сменят православната религия на католическа на държавно ниво. Затова Радев и Силяновска целуват папските ръце на коленете и получават по-нататъшни задачи. Наистина, българец си е чист македон, щом се искъпе под душа.
19
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Македонските.винаги са били българи, и те много добре го знаят това! Отделен въпрос , сега на какви се правят! Самият Гоце, винаги е твърдял че е Българин, само днешните макета знаели, като какъв той се бил "чувствал"? При тия всичко е менте! Самият факт, че постоянно фалшифицират историята, и където пише "българи", го трият за да напишат "македонци", говори , че си знаят какви са ! Обикновени фалшификатори!
18
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македонците няма как да са Българи,освен ако те не го поискат или желаят. Македония никога не е била част от националната държава България! Тя съшествува от 1908 година. Македония е била под админсистрация на България по време на втората световна война по наредба на Хитлер! Осъзнавате ли ,че това което го приказвате и Живковизъм ,измислен от Руските комунисти! Да,Българите и Македонците са един народ, но са различни нации. И всеки от тям може да се определи по негово осмотрение и желание!!!!
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отново Македонците са избрали по-интелегентен президент от нашия. Това на практика е лесно. Военните, полицаите и пожарникарите няма как да са интелегентни..Там се избират послушни..Интелегентния човек не е послушен!!!Той има собствено мение, докато военния слуга на Москва намя как да има. Той има промит мозък
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Православните християни Силяновска, един вид не обичат католиците, но това си има исторически причини :)) Аз съм атеист, не ми пука за религията, но поне го знам това нещо :)))
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9 - а ти що сакаш от поредния Масковски слуга начело на Македония?
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Силяновска защо не пита папата, дали македонците са българи. В архива на Ватикана си пише съвсем ясно, какви са. Или може би се страхува от отговора му хахаха
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ze nigmar - ама коя ръка? Тая дето вечер с нея "мислиш" за жената на съседа ли? Не се увличай, щото нали знаеш - после - тендовагенит!
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглавието казва всичко: "Силяновска след срещата с Папата: С Радев ще се срешнем в удобен момент" в кревата!
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти нали си православна ве, за какво католическия изперкал папа требва да те гали по тиквата, да не си Боко 2 :)))
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4...недей така че ще я обидиш...професор е все пак...
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бла...бла...както винаги до сега...Вие гледайте да оправите отношенията с България и Гърция...загрижили се за Ватикана...всичко друго но не и належащото...
8
3
 
2
 
! Отговори
Макрон преди 1 месец
А с мен не искаш ли да се срещнеш? Радев не си пада по бабички!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УДОБНИЯТ МОМЕНТ СЕ СЛУЧВА ЕДИН ПЪТ НА 100 ГОДИНИ. СЕГА Е ПЪРВАТА СЕКУНДА ОТ СТОТЕ ГОДИНИ...
6
0
 
8
 
! Отговори
Радев съм! преди 1 месец
Не бързам за никъде!
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бе?! Македония и Ватикана имат "..общи исторически?! културни и религиозни традиции.."? Знаех си аз, че има нещо Македонско във Ватикана!
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много проста жена.