Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия

Руската групировка там е напълно обкръжена
13 апр 2018 11:10, Елка Василева
496
Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Руските военни засега продължават да водят преговори по линията на Генщаба с Комитета на началниците на щабове на САЩ. По този начин в медиите обясняват липсата на резки изказвания от страна на руското министерство на отбраната по адрес на Тръмп и Пентагона, пише Утро.ру.

Засега военните от двете страни не са преминали т.нар. червена линия. Макар че шефът на руския Генщаб Валерий Герасимов директно заяви, че в случай на възникване на заплаха за руските военни в Сирия огън ще бъде открит не само по ракетите, но и по техните носители. На Запад се вслушват в думите на Герасимов, защото знаят, че това е директивата на върховния главнокомандващ.

Според експерта от Руския институт за стратегически изследвания Сергей Ермаков точно по такива поводи започват войните. А в случая конфликтът лесно може да излезе извън пределите на региона.

Още по темата

За да бъде държана ситуацията под контрол, военните в момента денонощно поддържат връзка един с друг. Това показва, че в Москва и Вашингтон разбират колко сериозна е ситуацията.

Експертът е убеден също така, че натискът върху Москва ще се усили. Неслучайно изявленията за предстоящ удар по Сирия съвпаднаха с приемането на новите антируски санкции. САЩ се намират пред труден избор: от една страна те искат да атакуват Асад и да нанесат удар по имиджа и авторитета на Русия, която основателно се укрепи в Сирия, а от друга страна Вашингтон трябва да нанесе удара толкова прецизно, че да не даде повод на Москва да отговори.

По данни на медиите в момента руското министерство на отбраната очаква от Пентагона координатите на целите, ако атаката все пак се състои. Тогава руските военни ще имат възможност да се евакуират на безопасно място.

В подобен случай САЩ ще интерпретират това като своя малка победа, а върху Москва ще продължи информационният натиск. Възможно е да се засилят санкциите.

По по-военен начин възприема ситуацията президентът на Академията по геополитически проблеми Константин Сивков. Според него конфликтът между Русия и САЩ за Сирия има антагонистичен характер. Всяка от страните, отстъпвайки пред другата, ще понесе изключително тежки геополитически загуби и затова ситуацията е опасна.

Още повече, че руската групировка в Сирия е изолирана, не е обезпечена с комуникации и по същество е обкръжена от вражески бази с големи оперативни възможности. Турция, Израел, Кипър, Саудитска Арабия са плацдарми на САЩ.

Само на самолетоносача „Хари Труман“, който бърза към бреговете на Сирия, има два пъти повече самолети, отколкото на руската въздушна база в Хмеймим. Макар че Москва може да увеличи своя сирийски авиационен парк в най-скоро време.

Така или иначе, ако започне война, руската групировка в Сирия няма да има шансове да оцелее. САЩ ще нанасят удари по чисто сирийски обекти. А по руски ще ударят само ако се създаде заплаха за живота на американски военни. Ако Русия започне да сваля ракети „Томахоук“, американците ще гледат спокойно на това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 63 ""А гледал ли си по-предния мач, в периода 1941 - 1945 год.?""Не. А ти гледал ли си го ?Ако-да, браво че на тази възраст ползваш компютър.
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Томахоук има страшно много оплаквания за тях - например от ИЗраел, но не само - че като прихванат целта се отклоняват адски много и не са точно .Само НАТО-внските държави ги позват, защото са задължени с договор, но и там има много оплаквания, от неточни попадения.
59
15
 
7
 
! Отговори
Русия ли? (4) преди 6 години
В допълнение към първите 3 точки, руснаците се "гордеят" с:Трансформацията на страната в една от водещите индустриални държави. Постиженията на руската наука. Славата на руските оръжия. Борбата срещу хомота на татаро-монголското иго, за да защити Европа срещу нашествието от Изток. Руската воля за свобода и свободолюбието. Заедно с победата във II световна война, както и връщането на Крим, изхода в космоса са много интересни точки.Фактът е, че всички тези изброени елементи са митове. Напълно++
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за капитулацията на на русия - са налети МИЛИАРДИ от германия, за да стане Революция и да дойдат ВКП на Власт и да се оттегли русия от Войната. Ако сегашният вариан е такъв, съжалявам американците бая ще трябва да се охарчат, а са на първо място по дългове и администрацията им фалира няколко поредни години за няколок месеца - при ОБама и при Тръмп.
57
3
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Абе "умни" драскачи.Слушали ли сте за Кубинската криза 62г. Когато САЩ искаха да свалят комунизма в Куба но в Перископите на Руските Атомни подводници се виждаше Калифорния.Добре че Кенеди прояви здрав разум, опълчи се на Пентагона и предотврати Апокалипсис.Сега ще стане същото.Атака от страна на САЩ има ли ?? Няма!! Няма и да има.Колкото и да подкрепяте САЩ те не са толкова тъ.пи като вас и няма да посмеят да ударят!!!Като утихнат нещата си спомнете ко съм ви писал!!!
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В западните медии се появи снимка на паднала ракета Tomahawk на 7 април на 40 км преди да достигне авиобазата Шайрат край Хомс. На изображението се вижда как ракетата просто се е пльоснала на земята без видими повреди, характерни за унищожаване с противоракети.
55
8
 
2
 
! Отговори
Хо преди 6 години
Защо операцията е в режим на "stand by" 1.САЩ ще изчакат бойната група на чело със самолетоносача "Хари Труман".2. На 18 април Израел ще чества 70 години от създаването на държавата. Като основен играч и съюзник в региона САЩ ще се съобразят с това.
54
15
 
5
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 6 години
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Този мач сме го гледали вече. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...
53
14
 
9
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
До АнонименАхам...казваш, невероятна икономика е Русия.За всеки първокурсник по макроикономика или финанси е ясно, че икономика, която разчита изцяло и единствено на природни ресурси е куха икономика.Такава е и руската.Да не говорим, че те само черпят тези ресурси. Дори нямат технологиите да ги добиват, а ползват западни.Едни некадърници, които не могат да измислят добре работещ тостер ми тръгнали да управляват света и да се пишат на лидери.Все едно селската мутра да иска да управлява.
52
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рейгън попитал Бог -Господи ще има ли Трета световна-ще има!-господи, а САЩ ще ги има ли след това?-ще ги има-Господи, а аз ще бъад ли президент на САЩ?-ще бъдеш!-господи, а колко ще струва една Кока кола след войната?-Три рубли!
51
15
 
6
 
! Отговори
Русия ли? (3) преди 6 години
Но най-важното - една страна, която не е в състояние да съчувства, не е в състояние и да се гордее. Гордостта е винаги неразривно свързана със срама. И ако не сте в състояние да чувствате срам - не можете да чувствате и гордост.Страната, в която всяка зима, година след година, постоянно, веднъж седмично, има доклади, че на минус тридесет градуса от градският автобус се сваля дете с увреждания, бездомник, защото няма тридесете рубли за билет - и това дори предизвиква дебат между интелектуалцит++
50
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При влажно време качествата на новичока се понижават няколко път. Руснаците обаче пак не се съобразили с този факт. И са чакали на празно да починат двамата Скрипал. В ром мляко и в руснак мозък... трудна работа.
49
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой те излъгал, че руската икономика е 7 (седма) в света?Това беше най-голямата смешка за деня
48
9
 
5
 
! Отговори
Русия ли? (2) преди 6 години
Преструвай се, че не си видял нищо. С крясъци по митингите, каквото ви е казала партията, и след това да се скрий с момчетата в гаража на бутилка водка. Поради това, че руснаците всъщност не се гордеят с нещо съществено ще бъдат горди с това, което им каже зомбосъндъка (ТВ). Ако каже, победата във втората световна война - ще бъде победата във втората световна война. Ако каже Крим, ще бъде Крим. Щом кажe Тръмп - ще бъде Тръмп. И ако каже, Обама - ще бъде Обама. Точно така, както беше. +++
47
17
 
7
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 6 години
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Този мач сме го гледали вече. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...
46
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма смисъл да се дрънчат оръжия. Руски капитали има разпръснати по цял свят. Най-добрите приятели на Путин, днешните олигарси, сами ще го гръмнат, стига да заплаши милиардите им.
45
15
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
Имат бе колкото и 700-те руснаци (плюс-минус няколко), които ги изпариха преди около месец. Толкова са им шансовете.
44
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е момента украинците да си го върнат на империята на злото
43
12
 
6
 
! Отговори
Русия ли? (1) преди 6 години
АВТОР Аркадий Бабченко журналистНаскоро, "Левада-център" проведе проучване, с какво се гордеят руснаците. Резултатите, като цяло, е предвидими. На първо място - победата във Втората световна война. На второ, "Завръщането на Крим в Руската федерация". На третото - полета на Гагарин в Космоса. То е ясно. Но има две неща, които е важно да се споменат.Първо, в действителност, руснаците не се гордеят с нищо. Русия е страна носител на абсолютно съветски манталитет: затвори очи и подмини.
42
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия е седма икономика в света и е час тот Г-7. има огромин ресурски на нефт, газ, дървесина, диаманти.Впрочем ако някой пише че не е цъфнала нека прави разлика между Европейсак Русия и Сибир. Санкт петербург и Москва спокойно могат да се сравнят с Париж и Рим.