Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия

Руската групировка там е напълно обкръжена
13 апр 2018 11:10, Елка Василева
496
Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Руските военни засега продължават да водят преговори по линията на Генщаба с Комитета на началниците на щабове на САЩ. По този начин в медиите обясняват липсата на резки изказвания от страна на руското министерство на отбраната по адрес на Тръмп и Пентагона, пише Утро.ру.

Засега военните от двете страни не са преминали т.нар. червена линия. Макар че шефът на руския Генщаб Валерий Герасимов директно заяви, че в случай на възникване на заплаха за руските военни в Сирия огън ще бъде открит не само по ракетите, но и по техните носители. На Запад се вслушват в думите на Герасимов, защото знаят, че това е директивата на върховния главнокомандващ.

Според експерта от Руския институт за стратегически изследвания Сергей Ермаков точно по такива поводи започват войните. А в случая конфликтът лесно може да излезе извън пределите на региона.

Още по темата

За да бъде държана ситуацията под контрол, военните в момента денонощно поддържат връзка един с друг. Това показва, че в Москва и Вашингтон разбират колко сериозна е ситуацията.

Експертът е убеден също така, че натискът върху Москва ще се усили. Неслучайно изявленията за предстоящ удар по Сирия съвпаднаха с приемането на новите антируски санкции. САЩ се намират пред труден избор: от една страна те искат да атакуват Асад и да нанесат удар по имиджа и авторитета на Русия, която основателно се укрепи в Сирия, а от друга страна Вашингтон трябва да нанесе удара толкова прецизно, че да не даде повод на Москва да отговори.

По данни на медиите в момента руското министерство на отбраната очаква от Пентагона координатите на целите, ако атаката все пак се състои. Тогава руските военни ще имат възможност да се евакуират на безопасно място.

В подобен случай САЩ ще интерпретират това като своя малка победа, а върху Москва ще продължи информационният натиск. Възможно е да се засилят санкциите.

По по-военен начин възприема ситуацията президентът на Академията по геополитически проблеми Константин Сивков. Според него конфликтът между Русия и САЩ за Сирия има антагонистичен характер. Всяка от страните, отстъпвайки пред другата, ще понесе изключително тежки геополитически загуби и затова ситуацията е опасна.

Още повече, че руската групировка в Сирия е изолирана, не е обезпечена с комуникации и по същество е обкръжена от вражески бази с големи оперативни възможности. Турция, Израел, Кипър, Саудитска Арабия са плацдарми на САЩ.

Само на самолетоносача „Хари Труман“, който бърза към бреговете на Сирия, има два пъти повече самолети, отколкото на руската въздушна база в Хмеймим. Макар че Москва може да увеличи своя сирийски авиационен парк в най-скоро време.

Така или иначе, ако започне война, руската групировка в Сирия няма да има шансове да оцелее. САЩ ще нанасят удари по чисто сирийски обекти. А по руски ще ударят само ако се създаде заплаха за живота на американски военни. Ако Русия започне да сваля ракети „Томахоук“, американците ще гледат спокойно на това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
5
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 63 преди 6 години
А за споразумението от Техеран чувал ли си, от там идва програмата Лендлийз, без която Русия щеше да остане без нефтените си полета в Кавказ и мустакатото човече щеше да получи колкото си иска гориво за танковете си. Спрени са с техника предоставена им от съюзническите им тогава сили.
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия ли? (5) То и Полша се беше присъединила към Германия с подписаният през 1935 година договор и демократична Европа се присъедини с Мюнхенското съглашение от 1938 година и после разпарчадосаха Чехия ,заграбиха Австрия ,Белгия .....
79
3
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Хаха - Каква лъжлива статия -Турция, Израел, Кипър, Саудитска Арабия са плацдарми на САЩ.-Турция вече е много голям съюзник на Русия - Турция иска война с Израел и Ердоган нарече Натаняхо-Терорист! Ердоган призова за велика мюсюлманска армия която да атакува от всички страни Израел !! Ердоган не е забравил погрома и преврата организиран от САЩ Израел НАТО и Европа - Ердоган бе посрешнат в Китай и Русия като Император - Така той посрещна Путин в Анкара преди 10 дни и РУСКИЯТ ХИМН БЕ СВИРЕН 2 ПЪТИ
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос - щеше ли Хитлер да загуби, ако не се беше бил срещу СССР, а СССР го подкрепяше? Никога! тогаав защо спориет че войната е Отечествена, руснациет я изнесоха на гърба си.
76
7
 
10
 
! Отговори
ВОИНА ЯДРЕНА преди 6 години
Писалият глупавата американска статия е проост като гъзз.Всеки знае че Русия ще използва ядрени ракети по Америка след загуба в Сирия .Това изначава че от Канада до Мексико ще остане едно езеро с висока радиация .Там повече никога няма да има живот поне блиските 10 века .
75
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 66Бе ти нормален ли си???Нима не знаеш, че тоя дето сме си кръстили катедралата на него (невски) е бил монголски васал и СЕ Е БИЛ ЗАЕДНО със златната орда срещу шведи и поляци!!!!Дори приема исляма и такъв си и умира!Четете бе русоробски скотове!
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В американската армия се спазват точни процедури за многократно дублиране на целеуказването и залагане на координатите. Глупаво е да се говори и за масово проявили се дефекти в ракетите, летящи при това с дозвукова скорост. Американските експерти просто нямат алтернативно обяснение за ситуацията. Гордън Даф напомня историята със странното изключване на системата за ПРО ИДЖИС на бойния кораб USS Donald Cook, след като над него прелетя Су-24 на 10 април 2014 г. в акваторията на Черно море.
73
7
 
11
 
! Отговори
до 66 преди 6 години
с нищо не си доказал че са митове? Чинигиз Хан стига до Полша. Ако не беше Русия на пътя с милионнатта си армия щеше да завладее и Франция.руските оръжия са проверени и доказани.Сталинград, и битките на СССР срещу Хитлерп се знае точно колок дни са се водили и колок хора са загинали. Американциет имат един десант в Нормандия - и това е.руснациет първи достига до Берлин.СССР владее половината ЕВропа, и Рузвелт е съгласен с това. Руснаците съзадавт ядрено оръжие. те изстрелват Гагарин.
72
4
 
10
 
! Отговори
ахмак преди 6 години
Никой не иска война.Щатите ще уведомят руснаците къде ще ударят, те ще се изтеглят и всеки ще е доволен.САЩ ще си възвърнат позагубеното реноме, Русия няма да понесе загуби.Пито -платено!Другото ще е безумие!
71
1
 
14
 
! Отговори
Тенант преди 6 години
До Анонимен 47A ти имаш ли си у дома противоатомно скривалище? Какво се радваш тогава? И ти ще пукнеш тогава, един от първите. Чувал ли си за проникващата радиация? Сигурно не, льольо. Първо се изприщваш, после ти тръгва кръв от устата, очите и ушите и накрая умираш в сташни мъки. Инфантил.
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай Ставри Торпедото Те и като започнаха в Сирия нали нямаха шанс .
69
14
 
6
 
! Отговори
Русия ли? (5) преди 6 години
Великата отечествена война.Е, всичко е ясно. Такава война съществува само в руската история. Във всяка друга това е само част от II световна война. В Съветския съюз, които се присъедини през 1939 г., към Германия. В действителност, в периода 1939-1945 в Съветския съюз в същото време тя премина през три войни - Втората световна война, Великата Отечествена война и гражданската. И с два милиона руснаци, които са се борили срещу Съветския съюз предаването на казаците на Сталин и т.н. ++
68
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предишният "мач" сесесерето го спечели, щото беше в отбора на Света, заедно с Англия, САЩ, Канада, Австралия и още много.Сега.....ами сега са сами....е ако не броим венецуела, иран и северна корея....*** за последните не е сигурно напоследък!
67
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Светът срещу Русия И кои са,, целият Свят ,,. Империята на Сатаната ,пудела Англия и евр .ейчето от Париж ???
66
5
 
14
 
! Отговори
Някакво преди 6 години
същество със специални потребности пише че целия свят бил срещу Русия...Германия, Италия, Канада плюс други западни държави заявиха, че няма да участват в сирийска авантюра. За Китай, Иран, СК, Бразилия, Венецуела и няколко други искам да попитам. Те част от света ли са, или не?
65
16
 
7
 
! Отговори
бай Ставри Торпедото преди 6 години
До АнгелАчо,мерят си чучурите Путин и Тръмп.Руснаците нямат шанс в Сирия.Всичко е един политически фарс и някой да купува оръжие.
64
10
 
20
 
! Отговори
do 60 преди 6 години
До Светът срещу РусияНе е Светът срещу Русия, а по-скоро джендърите-сатанисти срещу Росия
63
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е дал срок на руснаците да се изтеглят от Сирия, май доста хора не разбират това
62
4
 
17
 
! Отговори
Атанас Свиленов преди 6 години
Наблюдаваме втора част на моноспектакъла "Оранжевия швепс", постановка на театър "Сълза и смях". В нея главния герой бай Дончо си чурулика в туитъра и дислоцира наляво-надясно рибарски гемии камуфлирани като самолетоносачи. В премиерата на трагикомедията от първи сезон на афиша рижавият капитан разходи флотилията до Северна Корея, изплаши рибата в Жълто море за няколко години напред написа пет закани в туитъра и се прибра. Така че сюжетното развитие се свежда до безсилно зацикляне и затъпяване.