Гърция официално е вече втората най-бедна страна в ЕС след България

До 2009 г. БВП беше близо до средния за Съюза
18 сеп 2024 11:21, Петър Бойчев
159
Гърция официално е вече втората най-бедна страна в ЕС след България
Снимка БГНЕС

Гърция официално стана втората най-бедна страна в Европейския съюз (след България). Според последните данни на ОИСР реалните заплати стабилно спадат през 2022 г., намалявайки с 30% спрямо нивата преди кризата, пише Greek Reporter.

Гръцкото правителство се хвали с икономическия растеж на Гърция, който е по-висок от средния за еврозоната. Гръцките граждани обаче остават на "дъното в Европа“ по отношение на реалната покупателна способност. Въпреки продължаващото икономическо възстановяване, гърците стават все по-бедни. Ситуацията може да се влоши с времето. В момента Гърция често се сравнява с България по отношение на покупателната способност.

Въпреки че подемът на гръцката икономика леко повиши жизнения стандарт в сравнение със средния за ЕС, това подобрение е минимално. Това не издигна Гърция от позицията й на най-бедната страна в еврозоната.

Струва си да се отбележи, че до 2009 г. БВП на глава от населението в Гърция беше близо до средния за ЕС. Оттогава обаче 10 държави са надминали Гърция по стандарт на живот. Сега гърците са вторият най-беден в Европа, само пред България, съобщава "Фокус".

Пропастта между Гърция и България се свива бързо. В резултат на това не е неразумно да се очаква Гърция скоро да стане най-бедната страна в ЕС. Тази прогноза предизвика разгорещен дебат в гръцката политика.

И така, как могат да съществуват едновременно силно възстановяване и задълбочаваща се бедност? Виновни са последствията от финансовата криза и последвалите строги икономии. Гърция беше принудена да намали разходите и да повиши данъците, за да си осигури спасителна помощ от МВФ и ЕС. Тези мерки удушиха бизнеса и домакинствата, сринаха икономиката. Икономическите щети, които Гърция понесе, бяха рядкост, дори в мирно време.

В резултат на това гръцката икономика все още е с около 19% по-малка, отколкото беше през 2007 г. Междувременно икономиката на ЕС е нараснала със 17% през това време.

Статистиката за бедността в Гърция е тревожна. Други данни потвърждават тежките условия за гръцките граждани. През 2023 г. гръцката икономика нарасна с 2%, но бедността не намаля. Според ELSTAT 26,1% от гръцките мъже и жени са били изложени на риск от бедност или социално изключване през 2023 г. Това се равнява на около 2 658 400 души. Нивото на бедност през 2022 г. е 26,3%.

Важно е да се отбележи, че Евростат и ELSTAT определят "бедността“ като това, което бихме нарекли абсолютна бедност или нищета на ежедневен език. Линията на бедност е определена на 6 030 евро на година за индивид или 12 663 евро за домакинство с двама възрастни и две деца под 14 години.

Особено тревожен е високият процент на младите хора на възраст 18-24 години, живеещи в тежки материални и социални лишения. Този процент е повече от два пъти над средния за Европа. През 2023 г. 14,8% от 18-24-годишните са изправени пред тежки лишения. Жените следват плътно с 14,1%, а хората над 55 години са с 13%. Мъжете са имали малко по-ниски нива на лишения от 12,9%. Материалните и социални лишения са различни от бедността. Това измерва достъпа до основни стоки и услуги, а не дохода. Това включва храна, жилище, отдих, ваканции и спешни разходи.

Гърция също държи отрицателни рекорди по детска бедност. През 2023 г. близо 22% от непълнолетните са били изложени на риск от бедност, в сравнение с 18,3% от възрастните, според доклад на GSEE.

INE-GSEE отбеляза, че докато гръцкото общество изглежда се е подобрило след най-ниската точка на кризата, показателите за бедност отново са се влошили от 2020 г. Например през 2022 г. 22,3% от домакинствата с деца на издръжка в Гърция са живели под прага на бедността в сравнение със 17,4% % в ЕС-27. През 2023 г. имаше само лек спад, само 0,3 процентни пункта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от Спонсорирани публикации
През септември А1 предлага смартчасовници и безжични слушалки Huawei на цени, започващи от 1,99 лева на месец
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
4
 
4
 
! Отговори
Теодоро преди 17 часа
Ха ха ха,абсолютни измишльотини..
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
До 134 Вярно ли смяташ, че бюджетът ни е 200 милиарда? Към 6 и нещо милиарда лева е, т.е. 3 милиарда евро. Немците дължат трилиони. Ние сме слаба бира.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
"Междувременно Хърватска влезе 2013 и е пред тях." Хърватия. е пред тях, не защото влезе в ЕС, а защото имаше по-добро управление и по-стабилна икономика.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
"Тия където спямят с еврото да си припомнят че като влезнаха и минаха с евро как стандарта им беше близък до немците!" - Гърция имаше дълг към Германия, които беше с размерите на 10 наши годишни бюжета. Баце - това е все дно да ни изсипят на раздавка 2 трилиона в БГ днешна пара. Че ние тук ЩЕ ПОБЕСНЕЕМ! Само X5-ци и 6-тици, S класи, парпорене и некви куфи компании за далавери ... ама даже и в бедните градчета.
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
"В София да видиш кола за 20-30 000 лева вече е толкова срещано явление ,колкото лада преди 30 години." - Защото 20-30 000 лева, са това, коетобяха 5000 лева преди 20 години.
130
0
 
1
 
! Отговори
Банер4ето преди 17 часа
"До баба мара Лесно- натиснаха ги да плащат дълга, а той е такъв, че вноските са сигурно половината бюджет за изплащане за 10-20г напред" - Ами така е... ще се плаща. Няма не искам. ако не се плаща - бойкот на световните пазари и точко! Стига се тея меки политики! Ще са по-елегантни :) хе хе хеееее
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
До ОПТИМИЗАЦИЯ Виж, аз съм експерт по големи корпоративни системи 1 от под 10 в ЕМЕА региона- Европа, Близък и Среден Изток, Африка. Българска агенция по труда или българска фирма няма грам шанс да ми намери работа, колкото и да съм уникален, защото тук няма фирми да ползват нещо, като това, което умея. Изходът- работя с чужденци като консултант. Твоите "уникални експерти" не са уникални, ако не ги търсят чужденците, а тук специализацията им просто не се ползва никъде. Астроинженер за чий ни е?
128
1
 
0
 
! Отговори
ОПТИМИЗАЦИЯ преди 20 часа
ПРЕстъпниците на власт в МИНистерство на труда и социалните грижи оставят без работа и доходи за живот МИЛИОНИ ВАЖНИ РОдЕНИ В БЪлгария с ОБРАЗОВАНИЕ И СТАЖ вкл УНИКАЛНИ ЕКСПЕРТИ.Това в условията на Огромен недостиг на квалифицирани експерти в страните членки на ЕВропейскияс съюз и НАТО..НОИ Са лишени от вноски за пенсия на МИЛИОНИ БЪлгари оставени без работа и доходи . Вкл в детеродна възраст..Виновните лица са включени за проследяване през лични смартфони и документи !!
127
1
 
2
 
! Отговори
JJIvanov Douser преди 20 часа
ДА Се ЛИКВИДИРАТ всички ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА В СОФИЯ.ВКЛ Министерство на "Електронното управление" ВЕДНАГА ДА СЕ ЛИКВИДИРА !Министерство на труда и социалните.. Десетки години не дават работа на над 1 000 000 БЪлгари / всички образовани със стаж/ не били удобни на ограбващите БЪлгария по ЕГН.НЕ дават помощи за Оцеляване . С ОСОБЕННА ОМРАЗА се подиграват на безработни БЪлгари.. Препоръчаха внос на" бинбинистайци" за работа в хотелите по морето..НА бедните БЪлгари НИЩО
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
До до 119 Още- БРИКС вече държи Китай, Индия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Русия и за някои ресурси се оценя на 80-90% от световните запаси. Китай масово си продаде американския дълг и даже началото на септември Японците за първи път продадоха и те такъв, Саудитците се поосвободиха. Сега пак кажи за резервна валута или петродолари, щото на борсите златото е в небесата, среброто и то, и скачат с всеки ден. Тази година само са с по над 50% вече. А... Ердоган обяви, че се кандидатура за БРИКС.
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
До до 119 Да, в момента е доларът. Има лек проблем за него, обаче. БРИКС имат планове за нова валута ОБЕЗПЕЧЕНА В ЗЛАТО и всъщност Китай, Индия и Саудитците в момента изкупуват огромни количества ФИЗИЧЕСКО злато на борсите. Китай е подкарал и среброто и от там цената му е в небесата, а 95% от търгуваното на борса е за индустрията и до края на 2024 се очаква да не стига. Купуват направо рудата от Латинска Америка китайците. Саудитците планират да търгуват петрола с Индия с юани.
124
1
 
2
 
! Отговори
до 119 преди 21 часа
Сладур... Разсмя ме! Да си чувал някога за резервна валута, какво означава тя и КОЯ е тя?!
123
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Злорадствайте колкото си искате, но гърците и в най-голямата им криза, бяха по- добре от нас! Имам познат, който е работил в ГР 12 години, а в БГ 22 години. Познайте от коя държава получава по-голяма пенсия?
122
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
До баба мара - Ами щом ние пълним техните ресторанти и хотели, а не обратното, я познай тогава кой разполага с повече пари хахаха Реално ние сме вече по-богати от гърците (нямам предвид русофилите, които вместо да работят по цял ден гледат руска телевизия и пишат глу_пави коментари в нета), но в България има доста повече сива икономика, отколкото там и съответно това в статистиките не влиза. В София да видиш кола за 20-30 000 лева вече е толкова срещано явление ,колкото лада преди 30 години.
121
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
"Кой според теб ще изплаща дълга на немци, франсета, ЕЦБ?" - Ще го плащат немците, франсетата и ЕЦБ. Къде ви намират такива "икономисти" не мога да разбера. Ти как така си ги съчиняваш тези неща? По руската телевизия ли ти казаха, че България плаща чужди дългове? Изключете я тази руска телевизия и започнете да ползвате мозъка си по предназначение. Все пак не ви е даден само за да пазите равновесие с него и за да гледате и слушате руска пропаганда.
120
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
До Болен здрав носи - Не знам кой ви пълни главата с подобни глу_пости. България плащала дълга на Гърция хахаха ... Единственото, с което им помагаме да си плащат дълга е това, че ходим при тях на морето и пием узо. Да, с тези пари си плащат част от дълга. Всичко друго написано в коментара ти не просто не е вярно, а е долн_опробна лъжа!!!
119
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
До Циципас - Много ти се иска да е така, но реалностите са други. Всъщност почти винаги от новата история на двата народа (от 19-и век насам), с изключение на 2-3 десетилетия, България е била по-богата от Гърция. Скоро нещата ще си дойдат на мястото и отново ще е така. Хайде сега отивай да се грижиш за туристите, които напоследък доста често са българи. Все пак някой трябва да им сервира узото.
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
До Длъжник=роб Освен ако не държиш със заплаха другите за топките. Ако САЩ, Германия, Франция не стояха като големи военни сили в очите на света, то досега да са Източна Европа след разпада на СССР. Те дължат повече от гърците, в дефицит са постоянно и теглят заеми да плащат само лихвите по заеми, убиха си производствата и т.н. Въпросът е повече кога ще цъфне това и ще почнат да гърмят. Малко са като при заплата 1000лв да съм с кредити с вноска 500лв и да трябва да плащам 1000лв за издръжка.
117
3
 
11
 
! Отговори
Длъжник=роб преди 23 часа
Независима самостоятелна държава Гърция няма от 10 години . Тя вече е собственост на кредиторите. Разпродава се на парче. Даже премиера им е чужденец напуснал Гърция на 10 години и инсталиран от кредиторите да управлява колонията. Още от римско е така загубиш ли война или неизплатиш ли дълг ставаш роб без значение какъв ти е произхода.
116
14
 
1
 
! Отговори
Циципас преди 23 часа
Ей варварчета пием си узото и прибираме печалбите живеем по вили и замъци на морето вашите гладни жени ни правят цабуки по цял ден под палмите айде скрийте се гледайте там сеира между свинята и турчина *** гладни