Носенето на чифт дънки създава вредни емисии, колкото кратък пробег с кола

Отделят 2,5 кг въглероден двуокис - като 6.4 км с автомобил на бензин
9 апр 2024 20:30, Петър Бойчев
134
Носенето на чифт дънки създава вредни емисии, колкото кратък пробег с кола
Снимка БГНЕС

Според учени носенето на един чифт дънки от бързата мода само веднъж създава 2,5 кг въглероден двуокис, което е равносилно на изминаването на 6,4 км с  автомобил не бензин, пише "Дейли мейл“.

Бързата мода е термин, който се използва, за да опише процесът на бързо създаване и продажба на евтино, модерно облекло, за да се удовлетвори търсенето. Учени от Технологичния университет в Гуандун, в Китай, анализират жизнения цикъл на един чифт дънки на марката Levi's - от отглеждането на памука до окончателното им изхвърляне чрез изгаряне.

Те установяват, че някои чифтове са носени само седем пъти. Това ги причислява към "бърза мода“. При тях се отделя 11 пъти повече въглероден двуокис, отколкото при по-често носените дънки.

"Като ежедневната част от гардероба чифтът дънки има значително въздействие върху околната среда“, каза д-р Я Чжоу, водещ автор на изследването.

Изследователите откриват, че въглеродният отпечатък на дънките от бързата мода е с 95-99% по-голям от този на традиционните дънки, които се носят средно 120 пъти. Най-голямата разлика между двата стила на потребление е, че дрехите, продавани за бърза мода, се транспортират по-бързо и се носят по-малко, преди да бъдат изхвърлени.

"Променящите се модни тенденции подтикват хората да купуват дрехи често и да ги използват краткотрайно, за да продължат да следват последните тенденции“, добави д-р Чжоу.  

"Подобно свръхпотребление води до значително увеличаване на използването на ресурси и енергия в шивашката промишленост чрез ускоряване на цялата верига за доставка на дрехи, включително процесите на производство, логистика, потребление и изхвърляне, като по този начин се засилва въздействието на шивашката промишленост върху изменението на климата“.

Учените изчисляват, че чифт дънки, произведени за традиционния моден пазар, произвеждат 0,22 кг въглероден двуокис. Същевременно изследователите смятат, че дънките, продавани в магазините за бърза мода, отделят 11 пъти повече емисии.

За разлика от традиционната мода, по-голямата част от емисиите при бързата мода идват от производството на дънките и влакната, които съставляват 70% от общите емисии.

Останалите емисии се дължат основно на транспортирането на дънките от фабриките до потребителите, което представлява 21% от общите емисии.

Тъй като транспортът на модела на бързата мода е предимно по въздух,  се отделя зашеметяващите 59 пъти повече въглероден двуокис.

Според изследователите марките за бърза мода пускат нови колекции 25 пъти по-бързо от традиционните модни марки, което води до по-кратки модни цикли и хиперпотребление. Това създава огромни количества отпадъци и огромни нива на замърсяване.

Смята се, че модната индустрия произвежда 10% от всички световни парникови емисии и приблизително 92 милиона тона отпадъци всяка година.

Голяма част от тези отпадъци се транспортират до страни като Гватемала, Чили и Гана, където огромните депа за отпадъци вече са причина за "екологична и социална криза“.

За щастие изследователите казват, че има няколко начина за значително намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията. Купуването на дрехи от офлайн магазини за дрехи втора употреба намалява въглеродните емисии на чифт дънки с 90%. А дънките, които преминават през магазините за дрехи втора употреба, са носени 127 пъти през живота им.

Изследователите също така предполагат, че рециклирането на дънки или използването на услуга за наемане на дрехи може да намали въглеродния отпечатък на едно носене съответно с 85 и 89%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от Свободно време.
Чистка на Еверест: Свалят десетки тонове боклуци и телата на мъртви алпинисти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
2
 
! Отговори
Пръдльо преди 2 седмици
Днес установих, че пърдейки от сабалям до обяд поне 43 пъти, километрите са към 50.
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може би не си спомням добре, но от това, което сме учили по биология от училищната скамейка, въглеродният двуокис не беше ли храната за растенията? За един приятел питам.
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да затворят учените в гараж с работещ автомобил , пък аз ще се затворя в гараж с чифт дънки.
113
0
 
1
 
! Отговори
Кукуригу преди 3 седмици
Хубава работа, на чифт! Като ги продадеш втора употреба, със задна дата намаляват емисиите от производството им.На дънкоден, не на чифт.
112
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
Levi's , Wrangler , Lee , Rifle не са много бърза мода в БГ , защото един чифт е между 150-200 кинта приятели :)
111
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Работните ми дънки на 15+г. са се прокъсали тук там, тия дето са от миналата вече не стават за носене. Една марка са. Извод - забранете вноса на некачествени платове и дрехи от тях и готово.
110
3
 
9
 
! Отговори
Дядката преди 3 седмици
Поредното доказателство , че от САЩ не е дошло нищо добро!
109
2
 
18
 
! Отговори
haha преди 3 седмици
Накрая ще ни забранят да се обличаме, да ядем и да дишаме!
108
4
 
14
 
! Отговори
Тия изперкаха преди 3 седмици
Как точно го отделят този СО2 ? След едно носене дънките олекват с 2.5 кг, след 2 носения - с 5 кг ли? Нали от тях, от дънките идва тоя СО2 ? Смешковци )))
107
1
 
19
 
! Отговори
аС преди 3 седмици
"AнглЕйските учени", съвсем изтрещяха!
106
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При носене на дънки не ти работи катализатора и изпускаш вредни газове....
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да ходим голи!
104
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще имате право на един чифт дрехи годишно!лимити на вода и всичко обвързано з въглероден кредит на CBDC.още ли не вярвате!и колите ви ще ви забранят
103
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Войната в Украiнi със столица Кyiв, колко емисии отделя? Ако водим война втора употреба ще съкратим ли вредните емисии? Много са загрижени, ама от частните си самолети не слизат!
102
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Войната в Украйна буксува и сега по 2 статии на страница на екоталибанска тема
101
1
 
16
 
! Отговори
скоро преди 3 седмици
ще искат да слагаме катализатори и дпф филтри в задниците .
100
3
 
12
 
! Отговори
Имаше един момент от преди 3 седмици
соца, когато забраняваха дънките, но бе съпроводен със збраната на дългите коси! Някой не е ли проверил зависимоста на дългите коси и СО2 отпечатъка? Нека да направим такава дисертация! Тогава ще решим кой, колко кола ще кара или гледа! И изведнъж се събудих и краката в легена а чаршафа се опитваше да ме скопи! Гадни, подли кошмарни сънища! На никой не го пожелавам! А и още, купих си още два чифта дънки за по сигурно!
99
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи от утре без дънки, или пък защо не направо без дрехи, вече ще бъдем хард еко нудисти - да живее прогресивното зеленото затъпяване. Утре очаквам обширна статия колко СО2 произвеждам защото съм жив и как да се справим с този наболял екоталибански проблем.
98
1
 
8
 
! Отговори
Kiro Schwaik преди 3 седмици
Да има как и въздухомери ще ни сложат на устите,та ако не плащаш такса ,,въздух" направо да си заминаваш от тоя свят.Който е измислил парите,спокойствие да не му види душата во веки веков.
97
0
 
2
 
! Отговори
София преди 3 седмици
Само Найк