Физик предсказал преди 64 години кога ще бъде краят на света, коя е датата?

Американецът Хайнц фон Фьорстер смятал, че ще ни убие пренаселеността
21 мар 2024 12:11, Петър Бойчев
76
Физик предсказал преди 64 години кога ще бъде краят на света, коя е датата?
Снимка БГНЕС

Учен разкри сакралната дата, на която човечеството може да бъде „притиснато до смърт“. Пророчеството на американския физик Хайнц фон Фьорстер е, че можем да се срещнем с нашите създатели само след няколко години. Фьорстър, който е с австрийско потекло, почина през 2002 г. Той предположи, че именно пренаселеността ще доведе до края на човечеството.

Притеснителното е, че той смята, че датата, на която ще стигнем до потенциалната опасност, ще бъде 13 ноември 2026 г. „Именно на тази дата N (броят на „елементите“ или хората) отива до безкрайност и населението се самоунищожава“, пише той през 1960 г. "Нашите пра-правнуци няма да гладуват. Ще бъдат изстискани до смърт," казва той.

Прогнозата му е, че хората в крайна сметка ще се размножават толкова много, че запасите от храна на Земята няма да стигнат. Фьорстър подчертава, че датата е по-скоро за илюстративни цели, отколкото като истинско отражение на това кога цивилизацията ще срещне своя край, пише glasnews.bg.

Той е искал прогнозата да бъде общо предупреждение, използвайки математическа формула, за да определи кога броят на хората в света ще достигне „безкрайност“. „Тъй като околната среда на човека става все по-малко повлияна от „естествените сили“ и все повече и повече от социалните сили, определени от човека, той сам може да поеме контрол над съдбата си“, пише ученият.

Разбира се, прогнозата му е направена преди напредъка в здравеопазването като широко достъпния контрол на раждаемостта, което означава, че все още има надежда за човечеството. Има и такива, които изобщо не са съгласни с Фьорстър – технологичният магнат Илон Мъск многократно е заявявал, че се опасява, че човечеството може да изчезне поради твърде ниската раждаемост, а не твърде високата.

В епизод на подкаста Full Send преди две години, магнатът Neuralink каза, че смята, че цивилизацията може да изчезне с „хленчене и памперси за възрастни“, ако не обърнем нещата, предаде Марица.

„Бих казал, че най-голямата заплаха в момента е сривът на населението; супер ниската раждаемост“, каза той. „Имаме проблем с недостатъчното население. Това, пред което сме изправени, е срив на населението. Хората нямат представа колко бързо ще стане това.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Пуйка Мисиркова преди 1 месец
Учените не са врачки и пророци, за да ,,предсказват". И не този, а още Малтус вижда тази зависимост между ресурсите на планетата и човешката популация. Ама нали трябва да измисляме сензации и да плашим хората, за да ни вървят рекламите...
71
0
 
0
 
! Отговори
Вангелия Гущерова преди 1 месец
Трудоемко бреме откъм материални ресурси и организационно е да се менаджират 10 млд.главидобитък пръснат повсеместно.99% от който е интелекуално-генетично непълноценен и не допринасящ с нищо за системата и просто рахищава въздух,вода и ценни ресурси,като ги превръща в купчини фе-кал и замърсяване.Решението е неминуемо.Житото от плявата ще се отдели-старата трева ще изгори,за да покълне нова
70
5
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Най - напред ще изчезне "Руский мир" :)))))))))))))))))))))) Пак ще фалират, този път фатално :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще изчезнат евроатлантическите народи от дърт и нагъл дегенератицъм с доживотна власт ченгеджииска следвателска и прокурорска . Кетапа убива народа . Народи не развили кетапостроенето от Азия и Африка ще унищожат евроатлантиците дърт ду.шмани нагли . Това е естествен подбор . Важно е и кой се променя защото оцелява само най преспособимия а не членството вишутуу . Няма виши същества които без опит могат да станат началници на хора с много повече опит от тях .Само младите могат да унищожат нацията
68
0
 
1
 
! Отговори
ЗеленоопашатСпасител преди 1 месец
Спокойно -следващата пландемия няма да е фиктивна и всичката болна аптчна мр- ша с рак, телк, инсулти и привилегии ще бъде събрана, изолирана и кремирана.
67
0
 
3
 
! Отговори
америка - спасител! преди 1 месец
Кравария затова не е спирала да съкращава населението - всеки президент най-малко по две войни води през мандата си! (е има и няколко президента предатели)
66
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
е, че човечествето е най-вероятно да загине заради твърде ниската раждаемост на добрите и твърде високата раждаемост на останалите.
65
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Тези ултра модерни батерии от ново поколение, според въпросния "специалист" ще издържат по 70 години, като за този период капацитета им ще падне до 80% от първоначалния, а останалия капацитет можем да го ползваме за балансиране на енергията от слънчевите панели, които до тогава се предполага, че повечето от нас ще имаме инсталирани по покривите си. Пита се в задачата, кой завод ще произведе батерии със срок на експлоатация 70 години? Откъде ще идва пластмасата за батериите след 2050-та...?
64
1
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
Хитлер намалява населението на Европа с 55 милиона души. Сега Путин се е заел с тази задача. Само той ще определи датата на края на света.
63
0
 
4
 
! Отговори
. преди 1 месец
Абсолютни глупости! Светът може да поддържа 82 милиарда души, но само и единствено, ако всички блага са разпределени правилно и по равно.
62
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
В този ред на мисли, се сетих, че наскоро гледах доста странното интервю на председателя на асоциацията на производителите на автомобилни компоненти в България, за предаването "Ревизия". Разговора беше за бъдещето на електрическите автомобили. Според въпросния господин бъдещето било светло, и до 2050-та година в Европа нямало да се произвеждат никакви коли с двигатели с вътрешно горене. Пред въвеждане в производство били батерии с твърд електролит, произведени от спец. ел. проводяща пластмаса.
61
3
 
3
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
Баланса на Планетата ще дойде,когато намалим населението на Африка и Южна Азия!И без това,са некачествен материал(не работят,не учат,и чакат някой да ги храни)...
60
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Нито високата, нито ниската раждаемост, ще сложат край на човешката цивилизация. Това са показатели, които в исторически план винаги са варирали в големи граници. Ако сега последва срив на раждаемостта, след време тенденцията може пак да се обърне. Но моментната картина, в която виждаме изключително ниска раждаемост в развития свят, само може да ни подскаже в какви несигурни времена живеем. Сривът ще дойде заради експоненциалния растеж на икономиките и изчерпването на ресурсите - руди, нефт.
59
0
 
6
 
! Отговори
Панелка преди 1 месец
Последствията от свръхнаселенистта се проявяват през последните 20-25 години и в момента включително. Изразяват се в бежански вълни от Азия и Африка към Европа и от латинска Америка и карибския басейн към САЩ. Глуоакът си ти май.
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АХ, ГОРКИЧКИЯТ ГЛУ*ПАК ОТ АВСТРАЛИЯ... ЗЕМЯТА ИМА РЕСУРС, НАСЕЛЕНИЕТО ДА СЕ УВЕЛИЧИ ДО 27 МИЛИАРДА И ЕДВА ТОГАВА МОЖЕ ДА ЗАПОЧНАТ ДА СЕ ПРОЯВЯВАТ ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ "СВРЪХНАСЕЛЕНОСТТА"!!! КОЙ ЗЕВЗЕК НАПИСА ТАЗИ СТАТИЯ???...
57
1
 
19
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 1 месец
В календара няма място за всички предсказани дати за край на света.
56
8
 
11
 
! Отговори
Не е така преди 1 месец
До До 47-ми, Добре ама -- Над 5 милиона сме през 1944 г. И ако не бяха затворили границите, щяха да останат под 2 милиона тук. Сега, ако по някакъв начин всички българи се приберат от чужбина заедно с родените си там деца, нищо чудно да се окажем 10 милиона. Българката ражда минимум по три деца, когато живее за постоянно в нормална държава. Но не виждам какво ще ги привлече да се върнат обратно. Засега става противоположното - все живо бяга да се спасява от постсоциалистическия рай.
55
2
 
22
 
! Отговори
Мъск наивен ли е? преди 1 месец
Или се прави на такъв? Ниската раждаемост заплашва цивилизования свят. Вносът на биологични единици от други части на света не решава проблема, те са различни и генетично, и по манталитет и дори за общи работници не стават. Другата огромна опасност е свръхраждаемостта в онези региони, в които хората не считат за нужно да ходят на училище, а трудолюбието не е в традициите им. Благодарение на даренията под формата на храни и ваксини, те пренаселват света и очакват някой да ги хрантути.
54
0
 
5
 
! Отговори
Т0001 преди 1 месец
Единствения начин хорицата да намалеят е ако има бунт на машините ... хаххаха
53
0
 
21
 
! Отговори
Цикличност преди 1 месец
Процесът е двояк... засега. В развитите държави населението намалява,а в аборигенските расте. И с Рим е станало същото - варварите за заляло империята и са последвали 500 години тъмно Средновековие.