Плетените коледни пуловери на баба се връщат на мода!

Има голям интерес към тези дрехи в Обединеното кралство
Обновена: 13 дек 2014 17:18 | 13 дек 2014 16:53,
5
Плетените коледни пуловери на баба се връщат на мода!
Снимка: Архив Reuters

Коледните пуловери, плетени на времето от грижовни баби и лели, се връщат на мода в Обединеното кралство, съобщава Франс прес.

В миналото остава кошмарният вид на коледния пуловер, обезсмъртен от този, който носеше Колин Фърт във филма "Дневникът на Бриджит Джоунс", изобразяващ елена Рудолф с червения нос върху яркозелен фон.

Магазините отчитат рязък скок в продажбите на този артикул в дните преди Коледа. Заради големия интерес магазините за винтидж облекла Вeyond Retro решиха да отворят за първи път временен бутик, посветен на коледния пуловер, в модния лондонски квартал Олд Стрийт.

"Всички ги носят - чиновниците в офисите и цели семейства", обясняват от ръководството на веригата.

Масовите коледни пуловери от 100% акрил са на достъпна цена, но има и такива от кашмир или алпака, които струват над 250 евро.

Сърфирайки върху тенденцията, през 2012 британската неправителствена организация "Да спасим децата" обяви 12 декември за "Ден на коледния пуловер", призовавайки хората, които го носят, да дарят средства за благотворителност.

В метрото, офисите, лондончани масово се включиха в празника, всички облечени в червени, кремави или зелени пуловери, украсени със звънчета, дядо Коледа и пингвини.

"Миналата година успяхме да съберем 1,5 милиона лири, в инициативата участваха над 1 милион души. Надяваме се тази години сумата да нарасне двойно", заявиха от организацията.

Коледният пуловер от десетилетия е част от британската психология за коледните празници. Традиционната страна се смесва с инвазията на скандинавската мода, вкуса към винтиджа, обичая да се организират коледни партита с колеги и приятели през месец декември, както и с английското чувство за хумор, съдържащо голяма доза самоирония.

Иначе коледният пуловер си е все така кичозен. Тази година най-търсени са моделите с носа на Рудолф, с брадата на дядо Коледа или със звънчета.

"Преди хората заявяваха "никога няма да облека подобно нещо", тази година обаче всички влизат и казват "искам вашия най-шантав коледен пуловер", обяснява с усмивка Ашли Емерсън от Вeyond Retro.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
4
 
! Отговори
Глупчо Тъпчев преди 9 години
Ей го бизнеса! Внасяме на едро вълна от Китай, намираме 20-30 безработни жени които си стоят в къщи и могат да плетат добре, плаща им се по 50-100 лева на бройка в зависимост от сложността на модела. После готовата продукция се продава чрез Ибей и местни онлайн магазини в Англия и скандинавските страни на тройна и четворна цена.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че какво му е на пуловера от снимката? Много е хубав, дори. Такива пуловери са типични за скандинавските страни. Друг е въпросът ако са украсени със звънчета, еленови рога и други преекспонирани кичозни шарки и приличат на карнавална дреха.
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още не му е дошло времето да дойде на мода, по мое лично мнение.
1
0
 
12
 
! Отговори
До Модернатора! преди 9 години
Оправи заглавието!!! И не трий коментарите..