Кои са четирите фактора за дълъг живот?

Изблиците на гняв могат да провокират инсулти
18
Кои са четирите фактора за дълъг живот?
Снимка: Pixabay

Дори рискът от вродени заболявания може да бъде намален чрез водене на здравословен начин на живот, казва диетологът и декан на Училището по обществено здраве към китайския университет Zhejiang Сюе Ли. Той изброи четири фактора за дълъг живот в разговор за CNN.

Лий каза, че е участвал в проучване, което доказва влиянието на ежедневните навици върху продължителността на живота.

Според него хората с генетично предразположение към животозастрашаващи заболявания са живели средно с 5,5 години по-дълго, ако са следвали здравословни навици.

„Идентифицирахме оптималната комбинация от начин на живот, която включва четири фактора: отказване от тютюнопушенето, редовна физическа активност, достатъчно сън и здравословна диета“, каза Лий. Специалистът уточни, че ако тези четири фактора не се спазват, рискът от по-ранна смърт нараства със 78 на сто. Това се случва независимо от наличието на вродени здравословни проблеми, заключи Лий.

По-рано лекарите установиха, че изблиците на гняв могат да провокират инсулти, инфаркти, както и бъбречни и сърдечни заболявания. Те обясниха, че хората, които често се ядосват, имат по-малко еластични кръвоносни съдове, което е фактор за развитието на сериозни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: дълъг живот
Още от Свободно време.
Как да не изглеждате отчаяни в любовта?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 седмица
Изблиците на гняв могат да провокират инсулти . . . Разбрахте ли мъже за вас е ! За да не става това трябва да живеете сами ! Без много роднини , по възможност никакви . Идете в съдилищата за да се убедите !
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В момента "здравословното хранене" ни води до затлъстяване, сърдечни проблеми, диабет и т.н. От 70те, когато обявяват месото и животинските мазнини за вредни и налагат зеленчуци(То и тогава рядко и на каква цена е имало домати зимата, та да си веган?). Налагат олио и транс мазнини като здравословни срещу мас и масло за готвене. Ограничават месото. Опа, 80те затлъстяване не на 1%, а на 20%. Сърдечни вместо да падат,рязък скок.Повече рак,изведнъж и деца имат диабет...Днес 60-70% наднормени.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Май му на ли цензурират вече? Та... тази м преди 10000г видно от египетските мумии покрай диетата на хляб и повече растения и по-малко месо почва да заболява.Египетските мумии имат признаци на затлъстяване, диабет, кариеси се виждат за първи път в останки.М яде пак много месо и няма друго освен мас и масло, няма домати, краставици, картофи(не е открила Америка).олио- 1930 за първи път машинното масло от 19ти век става храна заради изместването си от петролните масла. Лъжат ни и от там сме болни.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Според науката: *** почва преди 3-4мил години да обира остатъка от плячката на хищниците. Започва да ползва камъни за инструменти да извлича костния мозък. От месото и протеина вмесно да яде трева и буболечки по цял ден, има енергия с по-малко усилие и започва да мисли повече, мозъкът с толкова енергия расте.Открива огъня, започва да прави оръжия за лов, вече лови животни.Мигрира след плячката и населява света.Преди 10000г почва да яде повече растения.Вече се е променила и те са вредни.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 13 Не знам какво е това животинска храна(яйца) без месо. Всъщност има животинския протеин и същите мазнини като месото плюс същите витамини(някои от тях тотално липсващи в растенията). Да, това, но в месо повече като вариант ни е еволюцията 2 мил години. Земеделие, жито, ориз и т.н. има от ок. 10000г. Плодове *** събери в гората да ядеш всеки ден даже и в сезона- колко ще са ябълковите дървета? Даже яйцата в природата са 1-2 месеца. Олио? В края на 19ти век първо рафиниране за МАШИННО МАСЛО.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
умерено хранене без месо. Протеините се набавят от яйца и практикуване редовно през ден само един спорт ДЖОГИНГ, тоест много бавно бягане това е разковничето на дълъг живот всичко друго е ала бала Справка на 70 години съм от 40 години практикувам този начин на живот и се чувствам отлично ,
12
0
 
8
 
! Отговори
1 камара фактори: преди 1 седмица
На първо място чист въздух, после - смях, тишина, комфорт, спокойствие, независимост, добър сън, спорт, далеч от олиг0френи, пътувания, положителни емоции, да не се работи, но да има налични доходи, без стрес, качествена храна, качествено здравеопазване...
11
3
 
5
 
! Отговори
Иван до 9 преди 1 седмица
Всичко, което си написал скъпи ТО/НИЕ е пълна глЮпост. Стресирай се и *** на 50 от инфаркт. Няма да се срещнем никога в живота си и няма да ходя на погребението ти, плешиво, тлъсто, късокрако, преждевременно остаряло чиче.
10
4
 
1
 
! Отговори
Баба гуси преди 1 седмица
Кой иска да живее дълго и да гледа как любимите му хора си заминават.65-70 г. Са достатъчни да си видиш децата и внуците пораснали
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ИванСкъпи Иване: 1. Стресът / в умерени форми/ е част от активния здравословен живот. Тоталната липса на стрес е болестно състояние. 2. Всичко над 8 часа сън е със знак минус. 3. "Два часа тренировки дневно" е просто глупост, здравословната физическа активност не се дефинира с време, а с последици. Два часа във фитнеса / обиталището на ***/ не са два часа в планината или на влосипедната седалка. Толкова!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едни от най-дълголетните са японците. Какво ми направи впечатление там? Пушат много като цяло. Сега по-малко, но винаги са били известни с това. В групата имахме вегетарианци. Едва ядяха пица маргарита и спагети със сирена. Навсякъде питат да няма месо или животински неща и ги гледат опулени. Всичко "постно" е с основа костен бульон. Порции- традиционно малки, сурова риба много, месо печено бавно и много, куп яйца(до 10ина на ден стигат с рамени и подобни). Салати почти забрави- вносни и скъпи.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво е здравословна диета? Шведите публикуваха преди няколко години изследване продължило 35г на ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ над 65 по отчетите на лекарите за пациентите. Обратно на модерните схващания за здравословно най-дълго живеят ядящи в пъти повече месо и мляко, с до 2-3 пъти повече от средния холестерол(да, точно така), почти неядящи хляб, захар, несезонни плодове и зеленчуци.Остеопороза, Алцхаймер, диабет, затлъстял черен дроб се лекуват с диети с ядене основно на месо и много животинска мазнина
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
+ социален живот, +спокоен живот
5
5
 
7
 
! Отговори
Ако е така преди 1 седмица
тогава на Путин колко още му остава?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обич и късмет!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спокойствие и топла храна!
2
0
 
15
 
! Отговори
Фин преди 1 седмица
Това е основната прчина за смъртността при българите - злоба, завист, гняв, негативност, липса на емпатия, омраза към различнте и т.н. Вижте коментарие във фейсбук, а тук в този форум е още по зле.
1
9
 
9
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Нула стрес, сън по 10 часа на ден и тренировки по 2 часа на ден. Всеки може да го прави това. Останалото са оправдания.