СЗО: Новият щам на COVID XBB.1.5 е най-преносимият досега

Той може да предизвика нова вълна
Обновена: 5 яну 2023 14:38 | 5 яну 2023 14:38, Петя Славова
38
СЗО: Новият щам на COVID XBB.1.5 е най-преносимият досега
Снимка: БГНЕС

Щамът на коронавируса Омикрон XBB.1.5, който само за няколко седмици се превърна в доминиращ щам в САЩ, може да предизвика нова вълна от случаи, заяви пред репортери представител на Световната здравна организация.

"Обезпокоени сме от трансмисивността му, особено в някои страни в Европа и североизточната част на САЩ, където XBB.1.5 бързо измести други циркулиращи подварианти", заяви Мария Ван Керхов, технически ръководител на COVID-19 към СЗО.

Още по темата

Все пак здравните служители не са сигурни дали това означава, че повече хора ще влязат в болница или ще умрат, поради имунитета, изграден чрез ваксинация и предишна инфекция.

Здравните служители са открили щама в 29 държави, но той може да циркулира в много повече, каза Ван Керхов.

В САЩ субвариантът се е увеличил от 4% от секвенираните случаи до 40% само за няколко седмици, съобщи в сряда в Туитър координаторът на Белия дом за реакция при COVID-19 Ашиш Джа.

Но СЗО все още не знае дали XBB.1.5 е по-опасен от другите циркулиращи подварианти.

Ван Керхов заяви, че увеличаването на хоспитализациите в Североизточна Европа все още не може да се припише на XBB.1.5, тъй като отчасти причината може да е в други респираторни заболявания, включително грип.

Джа предупреди, че имунитетът на американците срещу XBB.1.5 "вероятно не е голям", ако предишната инфекция е била преди юли или ако не са получили двувалентната ваксина, която стана достъпна през септември. Той посъветва хората да си направят бивалентна ваксина, да се тестват, преди да посещават големи събирания или преди да се срещат с възрастни или имунокомпрометирани хора, и да носят висококачествена маска в претъпкани закрити помещения.

„Тестовете за COVID и антивирусните хапчета Paxlovid и Molnupiravir би трябвало да работят прекрасно въз основа на това, което знаем", написа Джа в Twitter.

СЗО работи по анализ на тежестта на новия щам, който ще публикува през следващите дни, каза Ван Керхов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: СЗОкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали помните във филма "Матрицата" как агентите се вселяваха в телата на околните за да я защитават? Точно това става, когато посмеете да се усъмните в полезността на ваксината. Веднага скчат убедени ваксъри и ви нападат. Това са точно агентите на ваксърската матрица.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вашингтон пост:"55% от смъртните случаи от Ковид-19 през август са на ваксинирани." Точка. Коментарите са излишни.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руски учени са доказали, че къртенето на пейки и възпрепятстването на хората да се разхождат в планините е много ефикасно средство срещу ковид.
23
0
 
1
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Да се готвим да къртим пейките,иде страшна настинка....балъците ,вече не се връзват!!!
22
2
 
2
 
! Отговори
Нео от Матрицата: преди 1 година
"Хм,нови ъпдейти на агент Смит!"
21
3
 
11
 
! Отговори
От *Берлин * преди 1 година
Не забравяйте, какво ви пиша тук вече две години....! Бъдете внимателни и не се доверявате на никого... Имаме Нов Холокост -Ваксинационен! Бог с Вас и пазете децата
20
4
 
23
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Най-страшното нещо за кукловоди и марионетки е стадото да се усъмни, че е възможно две години да са го баламосвали с фалшив вирус. Няма спасение за тях тогава. Затова скачат като ужилени ако само се спомене ,че теста е фалшив или няма такъв вирус.
19
3
 
20
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 година
До божеВсичко това което казваш го знаем, чели сме пропагандните материали, но на практика се налага система за контрол. Ако целта беше да се предпазят възрастните, мерките щяха да са други.Така че нещата с този вирус намирисват много сериозно на корупция и злоупотреба с власт.В Германия забраниха видео на професори, които имаха сходна линия с Мангъров. Това нормално ли е? Това именно е причината за създаване на конспирация.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новият стар, старият нов, все едно, покриха се някъде, няма ги!
17
19
 
7
 
! Отговори
боже преди 1 година
Боже, божеее, колко мъка. То не са конспирации, то не са пЛандемии, то не са рептили и илюминати. Има вирус, вирусът убива някаква малка част от хората и понеже отдавна не сме в средновековието (е, повечето от вас са си баш там, но все пак) се стремим дори тази малка част 1-2% да не умират, когато това може да се избегне, както и да не блокират и без това трагичните здравни системи. Ама наистина не е много сложно.
16
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те сами ще създават вируси и ще ви продават ваксини. След това ще се преструват, че им трябва време за търсене на решение, въпреки, че вече го имат., из речта на Муамар Кадафи на 64-тата сесия на ООН, Ню Йорк 2009 год. Аз пък знам, че най-добрата "ваксина" може да има само създателя на "вируса". Повече за Кадафи, за да сте наясно защо и как се създава образ на диктатор https://thebulgariantimes/Те-сами-ще-създават-вируси-и-ще-ви-прод/
15
3
 
15
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 година
Наистина, да не се бъзикаме с вируса - много е сериозен. Една позната /млада жена/ мина на успокоителни със зелена рецепта заради ковид вируса и които за съжаление няма да може да ги спре в този живот.Предполагам, че са изключително полезни за организма. Баба Радка излезна ли по телевизора да ви стресира за вирусите?
14
2
 
13
 
! Отговори
фалшив вирус преди 1 година
По-преносим от предишния, но по-малко преносим от следващия. хи хи хии......
13
20
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Това, че ТИ го караш леко, не значи , че хората около тебе също ще имат този късмет. Опитай се да разсъждаваш малко по-надалеч от собствения си пъп и помисли за тези 150 000 българи, които напуснаха този свят за 2 години, защото бяха болни от ковид. Егоизмът ти и ограничено ти мислене са причина ние да сме на второ място по смъртност от ковид в целия свят.
12
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Годината е 2023. Мислещите хора отдавна са разбрали, че 2 години се играе представление с несъществуващ "вирус".
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и Европа нарушават правата на китайците да пътуват свободно и да не бъдат репресирани от Китай.
10
2
 
32
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 година
Тоз вирус многу заразен - в Китай се разкашляха а в САЩ се заразиха масово. Ще трябва да ги сложите под контрол тия вируси, за всеки вирус измислете един куар код и натикайте хората да стоят по домовете и да се лекуват. Който излиза да си показва куар кодовете на всички вируси, които пренася. Ред трябва да се сложи у тая ферма за хора.
9
2
 
19
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 1 година
След Омикрон ХВВ 1.5, ще има ли ъпгрейд до 2.0.......2.5 и т.н.?!
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега съм с тоя щам. Между другото радвам се, че думата щам отново се появи в речника на медиите. По едно време се появиха някакви версии и варианти! Както и да е, симптомите ми са - леко дразнене в гърлото, леко запушен нос, лека отпадналост, леко главоболие. 2-ри ден съм с това, отшумява. Голяма драма ви казвам, не мисля, че ще оцелея от лекото запушване на носа, направо не мога да живея така. Мисля, че ми трябват 500-600 ваксини! ХАХАХА! Айде бодете се! Трети път карам ковида за 3г нищо ми ням
7
2
 
30
 
! Отговори
чети внимателно преди 1 година
"В бъдещето няма място за всеки" - Сoрос