Училищни директори и джипита не разбират новата наредба за Ковид-19

Тя препоръчва "изолация в рамките на училището"
21 мар 2024 17:23, Стела Стоянова
24
Училищни директори и джипита не разбират новата наредба за Ковид-19
Снимка БГНЕС, архив

Новата наредба за самоизолация на болните от COVID-19 влезе в сила от 15 март, но директори на училища и лични лекари не я разбират.

Според нея пациентите могат да бъдат поставени под карантина до 14 дни, но това ще бъде по преценка на личния лекар. Контактните лица пък подлежат на медицинско наблюдение за период от 10 дни. Промени има и в детските градини и училищата, но директорите на учебните заведения срещат трудности за това как да я прилагат.

При случай на болно дете с COVID-19 в детска градина или училище контактната група или паралелка се поставя под карантина в рамките на учебното заведение за 10 дни. През този период при тях не се допускат деца, които не са били контактни, освен ако не са преболедували или ваксинирани до 90 дни по-рано.

„Няколко пъти прочетох текстовете и в интерес на истината не разбирам какво означава да се изолират децата от паралелката в рамките на училището. Нашите ученици са на кабинетна система, по време на COVID-19 ние работихме на класни стаи“, каза пред bTV Венелина Николова, директор на столичното 135-то СУ "Ян Амос Коменски".

Тя не разбира какво означава изолацията в рамките на училището, която предполага новата наредба на здравното министерство.

„Няма как да ги изолираме от останалите класове. Те се преместват от стая в стая. Дори да останат в една стая, те ходят в една и съща тоалетна, ходят по едни и същи коридори с останалите ученици, така че за мен изолацията в рамките на училището в този текст е изключително странна", обяснява тя.

Директорката разказва още, че никой не ги е запознал и с промените, които идват с новата наредба.

„Не сме получавали никакви писма нито от здравната инспекция, нито от регионалното управление. Никой не ни е изпратил писмо, че има някакви нови указания. Още повече аз не знам - не е задължително да си правиш тест за коронавирус. Аз не знам дали си правят учениците, никой вече не ни уведомява, ако е болен. Така че въпросите са много към здравните власти“, казва тя.

Докато за учебните заведения не става ясно как ще прилагат новата наредба, личните лекари имат ясно описани условия. От тях ще зависи дали болните пациенти да бъдат карантинирани и за какъв период от време.

Д-р Мирослав Спасов е общопрактикуващ лекар и разказва, че заедно с колегите му не одобряват наредбата.

„Тя е издадена от министъра на здравеопазването, който е в оставка, в последната минута при статистически данни за 11 до 15 случая дневно в България. Предполагам, че целта на тази наредба е да ловим снежинките във въздуха, тоест да хванем всеки един болен“, казва д-р Спасов.

„Коментарът на колегите ми е, че това е смешно, че отново ни вменяват на нас задължения, които е смешно да изпълняваме, при условие, че вече няма болни“, допълва той.

Карантината за болните от COVID-19 и контактните им лица беше отменена в началото на ноември миналата година с решение на Народното събрание. Справка показва, че случаите на дневна база за последните девет дни рядко надвишават 20.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.