Крие ли Китай смъртността от COVID-19?

СЗО разкритикува "заниженото" представяне на страната
5 яну 2023 10:49, Петя Славова
25
Крие ли Китай смъртността от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация разкритикува "заниженото" представяне на Китай на смъртните случаи от COVID, като предупреди, че официалната статистика не показва истинското въздействие на епидемията.

"Все още не разполагаме с пълни данни", заяви пред репортери директорът на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън. "Смятаме, че сегашните цифри, които се публикуват от Китай, не представят достатъчно добре истинското въздействие на болестта по отношение на хоспитализациите, по отношение на приетите в интензивните отделения и особено по отношение на смъртните случаи."

Още по темата

Коментарите му идват на фона на нарастващата загриженост за рязкото нарастване на инфекциите с короновирус в Китай, след като миналия месец Пекин внезапно отмени години на твърди ограничения, а болниците и крематориумите бързо се препълниха. Въпреки това Китай е регистрирал само 22 смъртни случая от Covid от декември насам и драстично е стеснил критериите за класифициране на такива смъртни случаи - което означава, че собствените статистически данни на Пекин за безпрецедентната вълна сега се считат за широко разпространени и не отразяват действителността.

"Смятаме, че представянето е твърде занижено", каза Райън, като посочи, че определението, което Пекин използва, "изисква дихателна недостатъчност", свързана с инфекция с COVID, за да бъде регистриран смъртен случай от COVID.

Той подчерта, че е жизненоважно да се разполага с точна информация за начина на разпространение на вируса и за истинското му въздействие, и предложи отделните здравни специалисти да помогнат за осигуряването на по-точна картина. Райън призна, че през последните седмици Китай е засилил ангажимента си към СЗО, и заяви, че "се очакват по-изчерпателни данни".

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви пред репортери, че през последните седмици служители на организацията са провели разговори на високо равнище с колегите си в Китай, предава БГНЕС.

"Продължаваме да искаме от Китай по-бързи, редовни и надеждни данни за хоспитализациите и смъртните случаи, както и по-изчерпателни данни за вирусната секвенция в реално време", каза той. "Данните продължават да бъдат от съществено значение за СЗО, за да извършва редовни, бързи и надеждни оценки на риска в настоящата ситуация и да коригира съответно нашите съвети и насоки", каза той.

Аданом повтори, че здравната агенция на ООН разбира защо редица държави въвеждат нови ограничения на COVID за посетители от Китай.

"При положение че разпространението в Китай е толкова високо и не се предоставят изчерпателни данни... е разбираемо, че някои държави предприемат стъпки, които според тях ще защитят собствените им граждани", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Австралийците бяха същите. В продължение на две години имаха нулев ковид благодарение на тотален локдаун и спиране на живота. докато не се ваксинират. Като се ваксаха се отвориха и резултатът не закъсня - десетки стоци заразени на ден и множество смъртни случаи не по-малко от България. Резултат от мерките - нулев. Не разбрахте ли вече, че никакви мерки не могат да спрат ковида?
18
0
 
0
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
На комунисти не вярвам. Китай крие истината.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай крие, Русия крие, Северна Корея крие. Защо ли?
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая психооперация с изгаряния починал на паркинга е толкова жалка, а дори да натрупаш два кубика дърва отдолу, награя пак ще имаш цял овъглен труп. А падат ли пак по улицата като при предишната психооперация от Китай с фалшивата пандемия?
15
1
 
15
 
! Отговори
Пропаганда преди 1 година
Вчера гледам в Дейли мейл къпят овцете със инфо как китайците изгарят близките си на един паркинг. И овцете там не се усещат, че ако запалиш един ковчег само ще замирише на печено месо и после ще събират кокали и мръвки.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЗО е за съд за престъпления срещу Човечеството и строга забрана!
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"миналия месец Пекин внезапно отмени години на твърди ограничения, а болниците и крематориумите бързо се препълниха" - Да, препълниха се! С болните от всякакви болести хора, които досега бяха заключени като скотове за месеци! Препълниха се с труповете на самоубили се, yмрели от глад в апартаментите си и yмрели от нелекувани болести, които сега почнаха да намират! Каква загадка само, болниците пълни, пък не е от Великия Страшен Кови, който е лека настинка!
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшив "вирус".
11
2
 
12
 
! Отговори
Цеко преди 1 година
Явно УСАта започват нова икономическа война, този път срещу Китай.
10
1
 
8
 
! Отговори
ЦИРК НОВА ИЗМАМА преди 1 година
АБЕ! ТРИ ГОДИНИ КАТО ЛЪГАХА ЧЕ НЯМАТ КОВИД, ИМ "ВЯРВАХМЕ"? Сега понеже не дават ужкимски нагласени числа за смъртност според легендите на култа на светия Ковид, изведнъж не им вярваме? КАК ИМ ВЯРВАХМЕ ЧЕ ЗА ТРИ ГОДИНИ ИМАТ ПО-МАЛКО ЗАРАЗЕНИ ОТ КИПЪР??? Това беше някак възможно при над милиард население? Понеже тогава бяха според легендите на култа на ковид, че "маските " и "мерките" действат за нещо?
9
4
 
8
 
! Отговори
ген годжи преди 1 година
Пълни лъжи. В Китай ваксинираха на 90% не може повече да има ковид,след като е играла ваксата.
8
2
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Е щом е излезнало в Американския печат,кои сме ние да не вярваме.
7
5
 
6
 
! Отговори
До Галин Костов преди 1 година
И една жива баба от Пловдив, за която влезе в статистиката като починала от ковид. Абсолютни престъпници са това бялата мафия. Не знам защо още не сме ги наказали. Качиха ни се на главите.
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да крие потвърдено е от американския печат! има над милион умрели които ги горят в тайни пещи а над 100 милиона са болни и ги държат в лагерите на смъртта където ги бият! това е ужас но истината излезе в Америка. разбира се в Русия е още по зле но крият!!!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То няма какво да се крие. Загубиха се в измишльотините си. Тук им се подиграваме.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ония ден бутахте Китайския народ да излиза на протести за нарушение на правата на човека,поради мерките взети от правителството им и 2 годишния локдаун. Сега пък ревете, че подправяли статистиката и не отразявали всички заболели. И след толкова време все още никой не иска да обясни как така почти всички раси го прекарват леко с минимална смъртност, а само Китайците ги удря като товарния влак.
3
1
 
16
 
! Отговори
Галин Костов преди 1 година
Да ама когато нашенските коронаджии ви даваха изкуствено завишени бройки нямахте нищо против, нали? Като например онзи загиналия от Ковид -19 с придружаващо заболяване тежка черепномозъчна травма!
2
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
.......Китай е регистрирал само 22 смъртни случая от Covid от декември насам....... Толкова от комунистите :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли е трудно да скриеш нещо което не съществува