Почина Христо Явашев - Кристо

Той си отиде на 84 години в Ню Йорк
Обновена: 31 май 2020 22:53 | 31 май 2020 22:30, Александър Попов
251
Почина Христо Явашев - Кристо
Снимка: БГНЕС

На 84 години е починал артистът Христо Явашев - Кристо. Новината съобщиха сътрудниците му от Christo and Jan-Claude. Тази година той трябваше да опакова Триумфалната арка в Париж, но събитието бе отменено за 2021 година. 

Кристо е починал в дома си в Ню Йорк от естествена смърт. 

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и спомени. Те винаги са казвали, че работата по техните проекти ще продължи дори и след смъртта им", гласи официалното съобщение. От него става ясно, че опаковането на Триумфалната арка все пак ще се състои на  3 октомври 2021 г.

Кристо е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Напуска България през 1957 година и първо отива в Прага, а от там бяга във Виена, а през 1958 година се мести в Женева. Отива и в Париж, където среща Жан Клод. Тя става не само негова съпруга, но и негов артистичен партньор. Тя издъхва на 18 ноември 2009 година.

Христо Явашев живя в Ню Йорк 56 години.

Работата на Кристо и Жан Клод счупи традиционните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им творби са "Чадърите" в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, "Вратите" в Сентръл парк, Ню Йорк. Най-скорошните творби на Кристо бяха "Плаващите мостове" в Италия и Мастаба в Лондон.

"В писмо от 1958 година Кристо пише: "Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират". Държи тези думи близо до сърцето си днес", гласи още изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: КристоХристо Явашев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
15
 
10
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Стига с този хейт ? Защо говорите така за човека
50
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е умрял от коронавирус, така ли?
49
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости!Остави ярка следа с изкуството си, което не всеки разбираше.Явашев е влязъл в учебниците отдавна и няма как да бъде изваден от тях!
48
10
 
9
 
! Отговори
Чета ... преди 4 години
До Анонимен 60"За умрелите или добро или нищо" ... и следва цял пост само с негативни неща.За това говорих в предния ми пост, но забравих, че сте и лицемерни. Искаше да се покажеш великодушен, но не ти устиска робската душица да си излее отровата.
47
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия дето шмъркат ракии по цял ден, хвърлят си *** през терасите, синовете йм са наркомани, а дъщерите проститу***тки са по-големи родоотстъпници.
46
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мъртвите или добро, или нищо. В случая - нищо...
45
8
 
38
 
! Отговори
ххх преди 4 години
Тоя последното,което може да се каже,че е правил е изкуство.Да не говорим,че изпитваше огромна омраза към България.
44
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За умрелите или добро или нищо... но не одобрявах поведение, като неговото - това, че имаш резерви към държавата, която отъждествяваш с тоталитарната система - не е извинение да мразиш родината си и да отказваш да говориш родния си език. Не го харесвах, като човек, камо ли като творец.
43
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И въпреки всичко бе един от сънародниците, с които отъждествяваха България по света. Дали творчеството му е допадало на някого или не, друг въпрос. Но беше нещо, за което България беше споменавана с добро, за разлика от хванати с наркотици, кражби и мафиотски истории.
42
41
 
17
 
! Отговори
До всички незапознат преди 4 години
Явашев никога не е крил че е българин. Във всички негови изложби на видно място пишеше че е роден в България и че е учил в софийската художествена академия. Винаги се е изказвал положително за България и никога не е прекъсвал връзката си с българските си роднини.
41
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ся ше го опаковат в дървена опаковка. И после признателните поколения по Задушниците ще му омотават надгробния паметник с найлон. Вместо да му палят свеши, ще му нахлузват върху кръста торбички от Кауфланд, Била или Метро...
40
33
 
28
 
! Отговори
Чета ... преди 4 години
... коментарите тук и разбирам защо Кристо Явашев не искаше да го свързват с България: кой иска да го свързват с общество пълно със злобни дребни душици, затънали в собствените си комплекси и мизерия и злорадстващи дори над смъртта на хора, които никога не са срещали и които никога нищо, ама абсолютно нищо, не са им причинили? Еснафи влюбени в посредствеността и неграмотнността си? И сега пак е добре, че сте останали по-малко.При Комунизма това си беше държавна политика на насърчаване на такива
39
18
 
25
 
! Отговори
Краси Радков преди 4 години
Баба ми Вуна вчера умря на 97 години във Враца!Напишете нещо и за нея..тъй като сме я подкарали...
38
30
 
19
 
! Отговори
Панелкаджия преди 4 години
Колко гадно е да си панелкаджия. Напълнихте ли бурканите, а
37
25
 
28
 
! Отговори
фактите преди 4 години
Мдаа , не искаше да се отъждествява с държавата България , но дали не беше прав ? Избягал през 50-те когато тука беше един концлагер , после видял "промяната" , която остави и дообогати същите сатрапи и техните деца , виждащ примитивните илитерати , които са на върха на държавата ...за какво да се гордее , че е от България .
36
4
 
35
 
! Отговори
нн преди 4 години
За разлика от дядо си възрожденеца Академик Анане Явашов от Разград, Христо не беше много българин и го демонстрираше. Да почива в мир.
35
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще го опакова сега ?
34
30
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как очаквате човекът да каже нещо хубаво за България, след като масата панелкаджии оценяват неговата работа. Най-известните места по света са му дали възможност да покаже труда си, това случайно ли е панелкаджии
33
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ааз днес видях смъртта как взе едно невинно котенце. снощи го прибрахме, едва преглътна малко мека храна. слабо, омаломощено. имахме надежда да го направим по-силно. но уви. днес смъртта го взе, но агонията му беше ужасна. аз избягах, не можех да го гледам. не можеше да преглътне вече храната. и защо то да умре? какъв е смисълът на живота? а беше само на 2 месеца.
32
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И що е на първа страница, като 99,9% от хората в сайта не го знаят тоя кой е?