Почина Христо Явашев - Кристо

Той си отиде на 84 години в Ню Йорк
Обновена: 31 май 2020 22:53 | 31 май 2020 22:30, Александър Попов
251
Почина Христо Явашев - Кристо
Снимка: БГНЕС

На 84 години е починал артистът Христо Явашев - Кристо. Новината съобщиха сътрудниците му от Christo and Jan-Claude. Тази година той трябваше да опакова Триумфалната арка в Париж, но събитието бе отменено за 2021 година. 

Кристо е починал в дома си в Ню Йорк от естествена смърт. 

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и спомени. Те винаги са казвали, че работата по техните проекти ще продължи дори и след смъртта им", гласи официалното съобщение. От него става ясно, че опаковането на Триумфалната арка все пак ще се състои на  3 октомври 2021 г.

Кристо е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Напуска България през 1957 година и първо отива в Прага, а от там бяга във Виена, а през 1958 година се мести в Женева. Отива и в Париж, където среща Жан Клод. Тя става не само негова съпруга, но и негов артистичен партньор. Тя издъхва на 18 ноември 2009 година.

Христо Явашев живя в Ню Йорк 56 години.

Работата на Кристо и Жан Клод счупи традиционните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им творби са "Чадърите" в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, "Вратите" в Сентръл парк, Ню Йорк. Най-скорошните творби на Кристо бяха "Плаващите мостове" в Италия и Мастаба в Лондон.

"В писмо от 1958 година Кристо пише: "Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират". Държи тези думи близо до сърцето си днес", гласи още изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: КристоХристо Явашев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
5
 
25
 
! Отговори
Спеца преди 4 години
Бог да го прости!Господи помилуй Христо!Очевидно е , че Кристо , който се срамува да се нарича българин е напипал златната жила на Западното "изкуство" и е изпълнявал това за което се плаща щедро!А местните феодали навсякъде по света искат да блеснат с нещо което го няма другаде !Именно този стремеж за щеславие е развързвал кесии на кметове и общини!В България е пълно с такива управници!
90
28
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
БОГ да го прости твореца който от самото начало разбра че този народ за нищо не става да сътвори каквото и да е, дори и за себе си!
89
12
 
20
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 4 години
СЕГА НЕГО ЩЕ ГО ОПАКОВАТ....
88
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че тои българин ли е доколкото знам много отдавна се беше отрекъл от родината си и за него беше недостойно да говори на български
87
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знаех, че щом опаковаш нещо в хартия те прави художник. Па и известен... Откачена работа.
86
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормална възраст за оня свят.Само Стефан Цанев иска да живее вечно щото знае ,че три дена след като си отиде ще го разкрият като агент на ДС и моралния предател на Георги Марков.
85
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой, който е следвал предписанията на комунисти и евреи за разрушаването на арийската култура и налагането на кашерна извратена култура, не заслужава дори гроб. И всички бели хора от Аляска до Владивосток трябва да оскверняват всеки ден гроба на този слуга на ционизма и мразител на бялата нормална и човечна култура.
84
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от естествена смърт"как така са пропуснали да го пишат умрял от КОВИД ?"Щото конспирациите кой от какво го пишат починал са само в главите ви.
83
5
 
16
 
! Отговори
от естествена смърт преди 4 години
как така са пропуснали да го пишат умрял от КОВИД ?
82
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е ли интересно как вестниците говорят за едни българи в чужбина а тези българи не говорят или въобще не споменават България?
81
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За починалият - Бог да го прости. За художникът: в днешно време цивилизацията е достигнала такова ниво на развитие, че каквото и да направи някой то се счита за изкуство. Ако някой си позволи да критикува това изкуство, значи не го разбира. Дори откровени *** като деймиън хърст, който препарира животински трупове. С умела реклама може да се постигне много. Това е магията на медиите - щом нещо стане известно, означава, че има заслужена стойност.
80
1
 
9
 
! Отговори
None преди 4 години
Възмутен съм че дори тази статия е кратак преразказ на статията от BBC.... Кога ще имате какво да кажете поне когато става дума за един от вас ?!
79
2
 
2
 
! Отговори
До 108 преди 4 години
Името ти е много точно !
78
21
 
12
 
! Отговори
Да преди 4 години
Отиде си голям човек на алтернативното модернистично изкуство, който при това беше наш сънародник ! Бог да го прости, светла му памет !
77
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кат толкова ти харесва изчезвай в Ню Йорк там естествено *** по 900 на ден !Коронавируса не прощава на педераситее !
76
18
 
11
 
! Отговори
Светла му памет преди 4 години
Най - сигурния белег, че в някой има божията искра на необикновения талант, е че част от тълпата ще викат "Осана" а част "Разпни го". Явно случаят е такъв. Всеки сам избира пътя си и носи кръста си, и какъв е бил като човек няма значение за света защото е известен с изкуството си. Но той е, и е известен като българин , и това е важното.А за част от коментиращите тука е важно да имат поне елементарно усещане кога е добре да замълчат щото....Айнщайн беше казал нещо за човешката простотия
75
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 101BBC, Арте, Швейцарски и Френски телевизии са правили документални филми и/или съобщават за смъртта на Кристо, но в България винаги ще се намерят тесногръди злобни душици да го обявят за никой.
74
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛелеВсеки има своята лична история. И да вметна, Силви Вартан е също доста плюта от наши сънародници.И Кристо, и Силви са свързани с България, когато ги придставят пред света.
73
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май само ние си мислим че този е какъвто и да е фактор в света на изкуството, защото нашите медии непрекъснато ни го навират този надменен хвалипръцко. Нито една западна медия дори не е споменала за смъртта му. Имаме много по-значими и успешни модерни артисти като Виктор Антонов, Светлин Велинов, ама сигурно не сте чували за тях защото неадекватните ни журналисти не пишат за тях.
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Джедай МастърТочно артист е. Инсталациите му със сигурност не бяха "картини".