АПС и ДПС-Ново начало са променливи, от тях зависи ще има ли кабинет

Социолог: Съставянето на кабинет ще бъде сложна задача
28 окт 2024 11:04, Инна Ангелова
24
АПС и ДПС-Ново начало са променливи, от тях зависи ще има ли кабинет
Снимка: БГНЕС

Двете формации - АПС и ДПС-Ново начало са сред променливите величини, от които зависи дали ще може да се състави кабинет и под каква форма ще бъде той.

Социологът Стефан Георгиев отбеляза, че при ДСП и АПС се наблюдава процес на много силна мобилизация.

"АПС е първа политическа сила извън страната. Сумарно вотът за двете формации е близък до това, което наблюдавахме в средата на годината, но е малко над него. Кметове, представители на местната власт, местни лидери  на общности най-вероятно са оказали влияние върху този ръст”, каза още Георгиев и отбеляза, че е важно да се види как двете формации ще се държат след изборите и дали ще бъдат конструктивни партньори.

Пред БНР социологът посочи, че е важно и какво парламентарно поведение ще имат МЕЧ и "Величие", ако и двете формации прескочат бариерата от 4%. "Ако и "Величие" са вътре, имаме хипотеза, при която НС ще бъде съставено от девет формации. Съставянето на правителство с толкова фрагментиран парламент е много сложна задача.
Ще видим също дали при двете ще има консолидирани парламентарни групи, или такива, които съществуват под риск да бъдат разцепени".

Георгиев добави, че като цяло партиите, които от няколко години са на терен, стабилизират своя резултат.

"Предизборните кампании традиционно се фокусираха върху ядрата, но този път имаме леко разширение на тези ядра, малко протягане към периферията".

Една от интерпретациите за повишената избирателна активност беше, че тя се дължи на купения вот, каза той, но отбеляза, че това е трудно доказуемо, особено при положение, че се наблюдава ръст при всички формации.

"Не съм сигурен, че това с контролирания вот, купения вот е достатъчно убедително обяснение за повишената избирателна активност. Даже ми се струва малко неправдоподобно".

Заедно с лекия ръст на хората, отишли до урните, обаче се забелязва и ръст на вота "Не подкрепям никого" в цялата страна.

"Той вече се установи като системна практика". Тези, които не отиват до урните, не намират предложение, което да отговаря на техния интерес, обясни още социологът.

"Мнозинството от българските граждани казват "Не искаме да легитимираме". Отказът от гласуване преминава през отказ от легитимиране на тази формула на управление.

На тези избори имаше почти 30 участници, от които гражданите можеха да избират, но въпросът е какво предлагат. Ако се вгледаме в есенцията, в съдържанието, при положение, че имат политическа платформа, общо взето се разказва едно и също. Българските граждани са поставени в ситуация да избират между много сходни постановки. Има сериозна криза. Нещо, което българският политически елит не успява да засече”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Избори 2024
Бой, флекс, клишета, негласуващи... Живеем в политическа симулация
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
ДПС--НН преди 9 минути
Ще новият любимец на народа...защото Делян е умен и може всичко!
19
0
 
2
 
! Отговори
Смех... преди 25 минути
ВЕЧЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ ДРЪНДАРСКИЯ ТУТЛЯК.....ШИШИ ГО ИЗВАДИ С КЛЕЧКА , КАТО МРИБАРСКИ *** ОТ САРАИТЕ....ХАХАХА
18
0
 
2
 
! Отговори
Казано е преди 1 час
Турчин със сабя да ги помилваш,със куршум да го изпатиш.Кръвта вода не става.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Kef, of kef...bursenskite bulgari sha stavat valii, pashi, bas bakami v sofiata ;))))
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ripni kalinke da tropnime da sa .....lalalalalala...
15
0
 
6
 
! Отговори
haha преди 1 час
Демек, за да има правителство не стига един златен пръст, ами два средни пръста...
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Turisticheskite partizani romeo draganovi mashallah...cayac transport
13
1
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 1 час
Аз пък гледах един,който е гласувал за президент,друг не знаеше за какво е гласувал,а една не разбра какво я питат.Друга пък искала да и увеличат пенсията и т.н.Защо не се забранят изборите в чужбина,като само точат ресурс и никаква полза от тях?
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Демек,пак до тях опряхме.
11
1
 
4
 
! Отговори
Lina преди 1 час
Сутринта гледах един " българин" от Туркия, гласувал за ДПС, защото това е дюан. Весело е да се гледа объркването им. Но след като им е позволено, защо не?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Изборна кашаИскам да ти кажа умнико, че с лозунга всички са маскари вие павирате пътя на най-мафиотските партии да са на власт. Вие 70 те процента сте абдикирали и безотговорни и сте по-малоумнии от ромити които си продават гласа.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защо за купуване на гласове се наказват хората а не се наказват партиите, които е очевадно кои купуват и кой е шампиона по покупки? Кога ще се въведе елементарен образователен ценз да се напише един ред пред комисията после да се гласува. Кога ще се въведат глоби за системно негласуващите правещи се на умни докарващи с мързела мафията на власт?Прочети още на: https://dnes.bg/izbori-2024/2024/10/28/cik-pri-98-3-obraboteni-protokoli-gerb-sds-s-26-31-velichie-na-ryba.625010#comment-newest
8
1
 
5
 
! Отговори
Изборна каша преди 2 часа
Дъпъсо, Апъсо... Гербанки, шишкоранки... няма никва разлика. Български народ 72% и този път гласувал с голям вот на НЕДОВЕРИЕ!!! Почти тотален бойкот на измислените "избори" в анти-народно събрание. При това положение, нито една "партия", особено герб, няма морално право да съставя правителство.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Spionska esenna turshia s E konservanti za komunisticheska meze upotreba v makedonskoto eu.
6
2
 
2
 
! Отговори
Посолството : преди 2 часа
Честита ви нова интимна евроатлантическа сглобка! Колония БългЕрия е много полезна територия за наштЕ нужди,капризи и желания! А местните вождове са винаги готови да поемат дълбоко в себе си юроатлантичните ценности и да оббли33ват до последна капка жълтокафявия шоколад от отходния евроатлантически канал на губернатор КенеFFт Мърршшъв! Така е демократично! И евроатлантическо нек'си... Халал да са ви новите ни стари марионетки!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Trudovia asker na armeiskia stadion ;)))) admiralite na kara dere
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Bulsat vivacom mtel a1 polka 007
3
8
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 часа
Мачкай Дебел!!!!
2
0
 
8
 
! Отговори
Що да зависи от тях? преди 2 часа
Има и други партии, които могат да се ползват за по веднъж.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Garelov, Aleksei, Emin, Kamen vi prastat cok haber.