Възможен ли е кабинет на малцинството с първия мандат?

Първан Симеонов с анализ на резултатите
Обновена: 27 окт 2024 20:24 | 27 окт 2024 20:24, Красимир Ангелов
7

Около 34% е избирателната активност, която е малко по-висока от лятото. Не е като 4 април 2021 г., но е нещо малко по-добро от това, което имахме през лятото, активността е порядъчна. Това заяви директорът на "Галъп Интернешънъл Болкан" Първан Симеонов  в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя".

По думите му по-скоро към 2,5 млн. избиратели ще са гласували, отколкото са повече към 2 млн., което определи като "приятна изненада".

Още по темата
Разликата между отделните формации ще е малка, не само между втората и третата. А интрига се заформя и в дъното при бариерата за влизане в НС.

"Около чертата засега се изпълнява нашата макрорамка, ние казахме 9 формации са в играта - 7+2, вече прилича на 9-2, 9 са в играта, но може да изпаднат 2. През целия ден тези 2 са в играта. Когато нещо е на ръба, опитът показва, че по-скоро ще влезе", каза Симеонов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той направи прогноза колко партии биха трябвали за формиране на правителство.

"Ако влязат 9 партии, почти няма шанс първата да има 80 депутати, на първата ще ѝ трябват 3+ партии. Ако влязат 8 - пак три, ако влязат 7, може би 2+. Колкото повече, толкова по-добре, така изглежда. При 7 парии могат да са необходими две партии и изпаднали депутати. Политологически е очевидно, че за стабилна власт ще са нужни повече играчи", категоричен беше Първан Симеонов.

По думите му правителство на малцинството ще бъде малко вероятно с първия мандат. А ако на следващи предсрочни избори се появи нов играч?

"Възможно е да отвее всичко, но това са непредвидими процеси. Ще има търсене за цялостно обновление - дали през нов играч, през радикализъм, или през нови правила на играта. Така се обновява партийната система", обобщи социологът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Избори 2024
Политолози с оценка за кампанията: Вяла и без въображение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Не!
5
0
 
3
 
! Отговори
Изнервен преди 2 часа
Уф, три месеца разни такива АНАЛози ни омайваха с "умнотиите" си какво ще се случи на изборите, какво правителство ще може да се състави след тях и сега като нищо няма да стане пак ли ще им слушаме глу.постите?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
да когато цъфнат и вържат налъмите, само тогава е възможно.. :)))
3
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 часа
КОМЕНТИРАНЕ НА ПОДОБНИ ВЪПРОСИ БЕЗ ДА СА ОБЯВЕНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ПОНЕ 5% ПАРАЛЕЛНО ПРЕБРОЯВАНЕ ОТ ПРОТОКОЛИТЕ Е БЕЗСМИСЛЕНО!
2
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 часа
Никакъв кабинет не е възможен. Ганььовци да заповядат на нови избори през януари.
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
200% вгз и това заслужаваме и за 1 и за 2 мандат,3 е рисков и затова не трябва да се прави