Кристалина Георгиева с оптимистична прогноза за влизането ни в Еврозоната

Целта на страната ни е "съвсем реална"
27 окт 2024 23:14, Нели Христова
15
Кристалина Георгиева с оптимистична прогноза за влизането ни в Еврозоната
Снимка: БГНЕС

Възможността на България да се присъедини към еврозоната е реална и според мен изпълнима. Ние видяхме, че това, което задържа България, бе инфлацията. Сега инфлацията върви надолу, последните резултати са окуражаващи. Това заяви в интервю за БТА управляващият директор на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева.

Конкретната дата за влизане на България в еврозоната обаче "зависи и от самата валутна зона, как те виждат този срок". Но е факт, че целта България да влезе в еврозоната е съвсем реална. Перспективата за това изглежда дори малко по-добра, взимайки предвид последните данни за инфлацията, каза Георгиева пред БТА по време на тазгодишните срещи на Фонда и Световната банка във Вашингтон.

По всички други показатели, които страната трябва да покрие, за да приеме еврото, България е отличник - нисък външен дълг, нисък бюджетен дефицит, отбеляза тя, добавяйки, че единствено инфлацията е била малко по-висока от необходимото.

Според ръководителката на МВФ България е запазила добрата традиция да има стабилна фискална политика. "Нуждата от инвестиции обаче е голяма. Въпросът, който седи пред страната, е дали е дошло време да се преразгледа данъчната политика".

България има 10-процентов плосък данък, което е добре за бизнеса и инвестициите, но страната има и проблем с неравенството, което ни поставя сред последните в Европа в това отношение. Този проблем изисква повече внимание към данъчната политика, препоръча Кристалина Георгиева.

Фискално страната е добре, уточни тя, но изтъкна необходимостта от фискален ресурс, тъй като "имаме даже по-голям, отколкото в други страни, демографски проблем, а той изисква средства. По-малко работещи хора издържат повече пенсионери".

"Имаме проблем с инвестирането в инфраструктура, такава каквато българските граждани мечтаят да имат, но все още нямат, и нужда от инвестиции в човешки капитал. Резултатите на България от гледна точка на качество на образованието могат да бъдат и по-добри", обясни още управляващият директор на МВФ.

Попитана дали има риск от допълнително забавяне на българската икономика спрямо най-новите прогнози на МВФ, публикувани по-рано през седмицата, тя отговори, че не вижда аргументи за подобно развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Избори 2024
"Възраждане" ще коментират изборите след окончателните резултати
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
русиЯ сера ти в руш преди 43 минути
ката уста!!!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
Англосаксите винаги ще са добре, а ЕС .....:))
13
1
 
3
 
! Отговори
Руси преди 53 минути
Да иска за да легитимира заплатата си . Народа кучета го яли как се казва ! Ако беше супер Великобритания нямаше да излезе ! Те разбраха ,че там имат господари в Брюксел и загиваха !
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Стив Ханке: старши икономист при президента на САЩ Роналд Рейгън, бил е съветник и на пет чуждестранни държавни глави.През 2018 година е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора в света от World Trade Magazine. А така, той казва че Бг не бива да влиза в еврозоната, а ако иска др валута, по добре долар, от евро. Казва и че еврото ще има много проблеми. Е защо Георгиева иска Бг да влезе в еврозоната и да си създаде още проблеми, като в момента левът е много по стабилен от еврото.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Проблема не е инфлацията а ликвидацията на държавата и на лева. С евро също ще има инфлация ако не е и по-висока. Нито един проблем не се решава с евро а се трупат други. Ако еврото фалира или другите държави натрупат дългове, бг също ще фалира. А сега с лев има спасение.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Професор Стив Ханке, американец: <Според него влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа.> Е на Кристалина или Стив Ханке да се вярва.:))
9
0
 
1
 
! Отговори
Таня преди 1 час
Съмнява ме Европа така лесно да ни допусне до еврото.
8
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 час
Къш зад океана.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Иска да ни набута сирийци.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
М ъ р ша
5
2
 
4
 
! Отговори
вет.д-р Г.Заров преди 1 час
Другарката Cmaлuнka стои , стои , па току изтърси някоя отвлечена небивалица , за каквото всъщност й плащат ! А парите трябва да се оправдаят , не само с изкуствена усмивка ...
4
1
 
1
 
! Отговори
Реджо преди 1 час
Пак ли сме готови!Пак ли ще ни приемат?Къде ще влизаме?
3
3
 
3
 
! Отговори
hey преди 2 часа
доц. сарийски разясни че не сме готови. Как ще влезем - като вдигнем данъците ли? Яжте го
2
3
 
5
 
! Отговори
Кирпич Хорозанов преди 2 часа
Дилма бие Кристалинка по всички параметри.
1
3
 
9
 
! Отговори
Марш грозна преди 2 часа
селска лельо!