Ще имаме ли редовен кабинет след поредните избори?

Проф. Огнян Кунчев: 2/3 от избирателите излизат от играта
7 окт 2024 12:48, Анисия Иванова
182

На 27 октомври отиваме отново пред урните, но политическият живот е прекалено бурен, за да преценим кои партии влизат или не в 51-вото Народно събрание (НС). Най-важен е въпросът ще има ли партии, които ще направят стабилна коалиция и ще имаме ли редовен кабинет.

"Политиката е много сложна игра. Хората не искат да играят тази игра. 2/3 от избирателите излизат от играта. Те няма да гласуват", каза математикът проф. Огнян Кунчев в предаването "България сутрин".

Най-малък страх от непреизбиране, според данни на "Тренд", има "Възраждане" - около 90%. Проф. Кунчев обясни пред Bulgaria ON AIR, че за да се изчисли страхът от непреизбиране, се гледа какви са резултатите от миналите избори и прогнозните резултати от предстоящите избори.

Математикът добави, че на база на предварителните данни от изследванията на "Алфа Рисърч" и "Тренд" изчисленията показват, че най-възможните тройни коалиции са между: ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС на Делян Пеевски; ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС на Делян Пеевски.

Според него четворната коалиция би била по-успешна. Като най-вероятни изчисленията сочат: ГЕРБ-СДС, "БСП-Обединена левица", "Има такъв народ" (ИТН) и ДПС на Делян Пеевски; ГЕРБ-СДС, "Алианс за права и свободи", "БСП-Обединена левица" и ДПС на Делян Пеевски; ГЕРБ-СДС, "Алианс за права и свободи", "БСП-Обединена левица" и ДПС на Делян Пеевски; ГЕРБ-СДС, "Алианс за права и свободи", "БСП-Обединена левица" и ИТН.

Изследването на "Тренд" е проведено в периода 17 - 24 септември 2024 г., публикува се на сайта на агенцията и е възложено от "24 часа". Проучването е проведено сред 1003 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю "лице в лице".

Изследването на "Алфа Рисърч" е от периода 18 - 24 септември 2024 г. от "Алфа Рисърч". Публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от Избори 2024
Партиите почти нямат предизборна кампания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ще гласувам за партия, която не е влизала в парламента, и която има в програмата си записано Борба с корупцията и мафията (това включва и съдебна реформа)!
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Не мога да разбера за какво говорите и кои са тия за които говорите? Какво искат тия за които говорите? Въобще за какво става дума? Може ли някой да обясни "Какво е това избори"? Това изборите "Игра на карти" ли е? Ако е "Игра на Карти" кого да изберем тази година - "Спатията = различни религии", "Карото = банкерство", "Купа = различни видовеСекс" или "Пика = различни видове войни"? Ако ме питате мен, нито една от тия игри на карти не ми харесва. Отивам да играя "Шах" - Там е Цар и Царица!
163
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Сглобки или договорености за подкрепа.
162
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
142 - Ами и който гласува пак гласува за тях. И със гласуването си ги УЗАКОНЯВА.
161
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Изборите да са легитимни ако класуват повече от 50% от имащите право да гласуват. Кви са тея 26% или 28% .
160
0
 
5
 
! Отговори
Един от нас преди 2 часа
Нито ще гласувам за тези, нито ще ги признавам за легитимна власт, няма значение кои ще спечелят и със колко. Това все досега бяха (и са) гробокопачите на България.
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Избирателните списъци с колко мъртви души са? Кандидат-"избраниците" чуха ли избирателя? През последните 6 петилетки Бг изплува ли от последното място в Европа? Отговорите: твърдо НЕ! Л.Кьовеши още чака попълване на щата с бг европрокурори! Защо ли?
158
0
 
7
 
! Отговори
Завинаги! преди 2 часа
Както и да се гласува, все Гроб ще е на власт, а Шишо ще нарежда!!
157
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Избиратели не се привличат с дебати, а с купуване на гласове !
156
0
 
3
 
! Отговори
Бочко преди 3 часа
Няма да има кабинет, защото съм голям умник и си имам Главчо!
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Дали ще имаме,или няма да имаме резултата е един и същ ,защото и без това мафията си управлява,а държавата е на автопилот.
154
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 3 часа
Доц.Огнян Кунчев от КОВИД "експерт" се е преквалифицирал на изборен "специалист".Нищо не познава.Статията може да се пропусне.
153
0
 
10
 
! Отговори
Осморна коалиция преди 3 часа
да направят при 30% избирателна активност изсмукана от пръстите с купуване на гласове и избирателни секции от чужбина пак няма да е легитимна тая власт. Никой не ви ще!
152
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До 00-11- 147- а защо да гласуваме за Възрождение, итн, бсп, Величие- няма да влизат в коалиция в никакъв случай И НОВИ ИЗБОРИ ЛИ- ДО ТУК 1 МИЛИАРД ЛЕВА ЗА ИЗБОРИ- НА КЪДЕ ОТИВАМЕ С МОДЕЛЪТ ГОЛ ЮМРУК...
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
"искам си каплата".
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
143 - *** ТОВА ИМЕНА НА ХОРА ЛИ СА БЕ.
149
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
МАЙ*НАТА ИМ НА ИЗБРАННИЦИТЕ. ДОТЕГНА НИ ДА ХРАНИМ И*ДИО, ТИ.
148
0
 
9
 
! Отговори
няма да гласувам преди 4 часа
Не съм съгласен с външната политика на българските политици !И понеже никой не чува народа какво иска чрез референдум- НЯМА да подкрепя чуждопоклоници да ме управляват.Точка!
147
3
 
5
 
! Отговори
00-11 преди 4 часа
Възраждане, Никога няма да влезе в Коалиция с Герб и ДПС на Домуза, това би било Самоубийство за тях! БСП - силно се съмнявам да се коалират с Винету и Домуза, една такава грешка и това е краят на тази партия!!! Остава ИТН - ако минат (чудя се, кой въобще гласува за тях). Следва Доган, ако прескочи границата, но той също няма да се коалира с Винету и Домуза! Извод: Нови избори догодина???
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Великите сили нама да ни разрешат да разрешат да има правиелство , преди изборите в САЩ и преди края на войната в Украйна