Политическата криза тласка българите към авторитарен режим

Партиите не могат да предложат алтернатива
21 авг 2024 15:26, Инна Ангелова
180
Политическата криза тласка българите към авторитарен режим
Снимка: БГНЕС

31% от българите са категорични, че искат да живеят в авторитарен или комунистически режим. Проучването е на “Алфа рисърч”. Според социологът Павел Вълчев това е леко притеснително относно нагласите на българина, а настоящата политическа ситуация само спомага за тези нагласи.

“Свидетели сме на безпрецедентна политическа криза. Оказва се проблематично и излъчването на служебно правителство, което да проведе изборите”, очерта картината социологът.

“След преглед на домовата книга трябва да се види дали ще има друг кандидат за министър-председател. Другите сценарии за момента са по-неработещи – единият е преназначаването на Димитър Главчев. Третият е запълване на свободните постове с потенциални кандидати за служебен премиер”, допълва Вълчев пред БНР.

Социологът обаче подчерта "опасността по-скоро да се избира кой ще е подходящ за служебен премиер, а не за омбудсман".

Вълчев изказа опасения, че основната причина за ниската избирателна активност се дължи на невъзможността на партиите да предложат реална алтернатива.

"И до момента нови политически субекти печелеха избори, но това не доведе до сериозно отместване и разрешаване на политическата криза. От друга страна и екзотичните решения не ги изключвам. Това е протестен вот. Не изключвам и в следващия парламент да има подобни участници."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от Избори 2024
Оказва ли се натиск за постове? Радев демонстрира сила
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
б преди 4 седмици
така им изнася на червените.Това е положението,като не може да са на власт чрез избори,гледат по този начин!Големи играчи се оказаха,а ние ги подценихме.....
25
0
 
12
 
! Отговори
Анти тяло преди 4 седмици
А кой е виновен за кризата???
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Оооо не нее има и друга опция - военна хунта. Гърция, Турция са имали няколко и икономически дръпват точно тогава. Колкото и да не искате историята учи, че южните народи вървят нагоре с диктатори. Примери много - Франко, Мусолини, Пиночет, Видела, Кадафи, Ататюрк, Ердоган ..много са. Разбира се има и обратната страна на монетата - Мадуро и т.н. недоразумения. Северните народи винаги са били общества за пример и им вкараха малко азиатци и африканци да ги освежат
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Време е за нова монархия
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Заглавието е подвеждащо! Всъщност това е ПОДОБРЕНИЕ от предходното ни състояние в което ПОВЕЧЕ полезни иддиоти са искали това! Ще стават все по-малко, споко. Естествени причини, няма да ги бесим!
21
2
 
15
 
! Отговори
и да преди 4 седмици
България е била силна СЛЕД забраната на политическите партии -които мислят не за народа а за собственото си потомство и аз лично съм за забрана на всички политически партии и нпо ..........
20
6
 
7
 
! Отговори
Koko преди 4 седмици
Страни с авторитарни режими: Русия, Северна Корея, Иран и Саудитска арабия. Добре дошли ! Само дето ние единствени нямаме нефт да покрива разходите на султана ! Ще трябва да даваме ***
19
8
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
Само БКП.......
18
3
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 4 седмици
Няма политици от ранга на Кимон Георгиев, Дамян Велчев и Димо Казасов - от кревата на преврата, от преврата пак в кревата.
17
1
 
15
 
! Отговори
:) преди 4 седмици
Истината за соц-а така и не се написа от историците. Архивите са отворени. Няма кой да ги изучава и публикува. Затова е носталгията по соц-а. Плюс лъжата, че от 35 години сме демокрация, а сме пост соц.
16
7
 
2
 
! Отговори
Газдов преди 4 седмици
Аз казах ли ви,че един ден пак ще ме търсите за да ми измиете краката.
15
7
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
Хахахаааа, 31% искат комунизъм?!? Ами да заминават за матушката при Психото. То толкова са дрътите комунисти дето още не са пykнaли. Ай сиктир!!!!!!!
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Тоя резултат го Ама мозъкът ти е тотално объркан. Всеки народ сам си гради демокрацията. Ако не може, яхват го автократи. Простичко е.
13
10
 
5
 
! Отговори
Нов 9. септември! преди 4 седмици
Забрана на партии и НПО-та!Народен съд!Белене и Скравена!
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе защо всичко го обръщате с краката нагоре? Самите българи си сготвиха политичееската криза. Никой не им е виновен, че са гласували така. Или "кой ми изцапа гащите отвътре?'Т.е. около 1/3 от българите си просят авторитарен режим. Доста българи все още носят робското у себе си.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Д , супатаМи монтанско, врачанско и околия сте открай време най-големите ***. Оправяйте се! Или молете гошо тарабата за помощ.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да живее Свинският Триумвират на трите прасета Боко, Тошо и Пеевски! Прасетата ще управляват хората авторитарно! Цялата власт - на прасетата! Слава на Свещенната Свинска Империя! Прасетата ще триуфират над хората!
9
2
 
9
 
! Отговори
Д , супата преди 4 седмици
В Монтанско пожари и безводие,от 30 години държавата я няма тук, няма и здравеопазване 160 хил.лв. откраднати за хеликоптерна площадка не ни пука кой ще управлява вече се оправяме и сами,никакво гласуване повече!
8
7
 
11
 
! Отговори
Тоя резултат го преди 4 седмици
постигнаха "защитниците на демокрацията" само за 35 години. Хората се отвратиха от демокрацията, защото "демокрация" вече нищо не значи за средностатистическия човек. Демокрация е *** и обидна дума, символ на държавен рекет и морална деградация, а не на гражданско общество и обществена ангажираност. Дори малкото подписки за референдуми бяха заплюти, а в Германия дори обмисляли забрана на референдумите въобще! Мерзост и наглост невиждана! Сталин би ви завидял! Гьобелс би си водил записки!
7
0
 
11
 
! Отговори
Koko преди 4 седмици
45 години стигат ! Времето е наше! Айде у лево има още живи, които помним синьото лъвче и мириса на свободата!