Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация

Политическият елит беше наказан от избирателите
10 юни 2024 08:58, Александър Попов
228
Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация
Снимка: БГНЕС

"Активността е ужасно ниска. Това променя доста планове. При такава активност цялата картина започва да се деформира. Тези избори не се държаха нормално. Това е аномалия, в която всичко е надолу. Аномалия, която се дължи на умората, на това, че n-ти избори се правят, а и на известния протест срещу мейнстрийм звученето. Протест, който се изразява или в негласуване, или в гласуване за протестни опции", заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"В последните месеци, където и да отида, буквално навсякъде се намираше някой, който ме пита "Как се движи полк. Марков?". Беше станал легенда. Този израз за полк. Марков стана нещо като вътрешнозаводска шега. Оказа се, че не е шега. Тези хора действат от доста време насам. Може би беше въпрос на време", отбеляза Симеонов.

Според него обаче е трудно сравним пътят на "Възраждане" и "Величие", като партията на Костадинов има по-ясен профил.

"Тоягата Григорова през пръстите на политическия елит сега беше заменена с още по-жилава тоягата "Величие", смята социологът. По думите му обаче такъв тип формации, които ненадейно са се оказали в НС, трябва много да внимават.

Според него ако се появи партия на Румен Радев утре, активността отново ще скочи. Активността скача, когато дойде някой нов и голям, изтъкна той. По думите му може да се окаже, че Радев е необходимият буфер срещу пълната радикализация.

Всичко, което е протестно или националистично, върви нагоре или поне е стабилно, констатира Симеонов.

"Започва да се появява по-ляво, по-наказателно, по-бодливо, по-източно. Това е и "Възраждане", това е Григорова, това е и "Величие", "Меч". Костадинов проби една партина, по която ще минават и други хора. Накрая по нея може да дойде и самият Радев и просто ще вземе всичко".

Според Първан Симеонов най-логично сега е "първо да се намали партизанщината".

"Това първо трябва да дойде от ПП-ДБ. Там трябва да има смирение. Те трябва да разбират добре, че наистина предупреждението е много сериозно. Оранжев е картонът. Категорично не са в позиция да поставят условия, трябва да си дават сметка за това".

Социологът подчерта също, че Борисов и ГЕРБ губят много гласове, но това не се забелязва: "ГЕРБ е 100-150 надолу. Това не е майтап".

По думите му Борисов е в сложната ситуация да няма с кого да управлява. И той трябва да се смири, категоричен бе Симеонов.

"На фона на наказанието, което политическият елит преживя с тези избори, ще сбъркат всички, които навиват Борисов отново да става премиер. Посланието от тези избори се очакваше да бъде, че Борисов се връща. Но усещате ли, че вече почти денонощие не си говорим за това. Посланието от тези избори е друго и то е наказание на политическия елит. На този фон още да политизираш не е добре", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: първан симеонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
6
 
1
 
! Отговори
До 79 преди 3 месеца
Истината е, че и ти си същия като любимите си парапетници- шарлатанин до дупка!
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От днес вече съм фен на Величие.Официално го заявявам.Точно това е необходимо на България.Сериозен съм.За 35 години ни направиха на маймуни.Ще си ги следя Величие.Ще ги подкрепям.
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
че какво му е сложното на опг герп-дпс и борисов?... продължаваме по същия начин, крадене, бедност и ремонт на ремонта, честито!
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавата е заложник на банкянския бабаит, който има желание да премиерства. Банда платени социолози бабуват по телевизиите от дни как това да стане. След тези избори стана ясно че българите обичат да живеят като животни, по-силния, в случая по-маститата мутра да определя живота на по-слабите, тоест вас бедните панелни мишоци. Еми честито да ви е, успяхте.
82
3
 
1
 
! Отговори
Ббб преди 3 месеца
Маните го тоя, дайте Андрей..
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хората обикновено пускат бради да си скрият комичните мутри. Тоя обаче е гений - хем е съумял да запази комичната си мутра, хем и брадата и тя комична, за двоен ефект...
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПП ДБ да се смирят,за да изчезнат напълно?Стига,бе!
79
3
 
6
 
! Отговори
НИМРОД преди 3 месеца
ПЪРВАНЕ, Правителство на Борисов, означава да си забравил ПРОТЕСТИТЕ от 2020 година, които докараха ПП ДБ в парламента!! Ако ПП - ДБ станат партньор на БАНДИТА и ТУРЦИТЕ те окончателно ще си подпишат смъртните присъди!! Ако искат да оцелеят ПП /ДБ трябва да са ОПОЗИЦИЯ на Борисов и Пеевски! ИНАЧЕ ГОРЯТ ЗАЕДНО С ТЯХ!!
78
7
 
11
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
Всички партии, без ПП-ДБ, са шлака, неграмотни отпадъци!
77
6
 
18
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 3 месеца
Бойко Борисов се погрижи да отврати българите от политиката, настрои ги срещу единствените интелигентни и компетентни политици от ПП-ДБ, а сега те трябвало да го съжалят, че бил в сложна ситуация!
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой направи Марков полковник???
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бориската що ни предизвика нови избори?
74
1
 
10
 
! Отговори
Стоко преди 3 месеца
Новият спасител не е особено харизматичен. Другарчето му от Горна Оряховица пък мляска и дъвче кашу пред камерите, което го прави едновременно народен човек, но и много отблъскващ. Невероятно е какви политически гротески може да създаде едно объркано общество, което няма никакъв политически елит, а по-скоро нещо като анимационни герои в стил Алеко Константинов в модерен youtube прочит.
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бъдещето ни го определят ниско подкупени роми и турци, докато българина нагъва пръжки с лук в панелката, заслужавате да сте бедни и проссти каквито сте хахаха
72
2
 
8
 
! Отговори
До Първан Симеонов преди 3 месеца
И защо да е в сложна ситуация Борисов? Като види дебелия и че не става на неговата винаги може да изкара някой гербав бушон на преден план и той да гръмне или да ни прати на нови извънредни.Той винаги се изплъзва и бяга! Освен това сега е чист, изпран и размагнитизиран. Кое му е сложното?
71
3
 
7
 
! Отговори
До 66 преди 3 месеца
Разбира се че може да са първа политическа сила.В България от 6 милиона имащи право на глас, 4 милона не са гласували.Величие се цели в тях.Достатъчно е 500 000 да отидат и Величие са първи.
70
1
 
9
 
! Отговори
? преди 3 месеца
а избирателната активност стигна ли 30% или си остана на 27-28%
69
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички партии без ПП са пипалата на Октопода.Где го Корадо Катани.
68
4
 
6
 
! Отговори
Тъмно кафяв преди 3 месеца
Абе, никой нищо не казва за БСП. От централата няма признаци на живот, какъв съспенс, каква кафяво-миризлива тишина. Вече са в графата малка стара червена патеричка.
67
3
 
4
 
! Отговори
mdaaaa преди 3 месеца
смиряваме се и изчезваме от територията. завинаги.