Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация

Политическият елит беше наказан от избирателите
10 юни 2024 08:58, Александър Попов
228
Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация
Снимка: БГНЕС

"Активността е ужасно ниска. Това променя доста планове. При такава активност цялата картина започва да се деформира. Тези избори не се държаха нормално. Това е аномалия, в която всичко е надолу. Аномалия, която се дължи на умората, на това, че n-ти избори се правят, а и на известния протест срещу мейнстрийм звученето. Протест, който се изразява или в негласуване, или в гласуване за протестни опции", заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"В последните месеци, където и да отида, буквално навсякъде се намираше някой, който ме пита "Как се движи полк. Марков?". Беше станал легенда. Този израз за полк. Марков стана нещо като вътрешнозаводска шега. Оказа се, че не е шега. Тези хора действат от доста време насам. Може би беше въпрос на време", отбеляза Симеонов.

Според него обаче е трудно сравним пътят на "Възраждане" и "Величие", като партията на Костадинов има по-ясен профил.

"Тоягата Григорова през пръстите на политическия елит сега беше заменена с още по-жилава тоягата "Величие", смята социологът. По думите му обаче такъв тип формации, които ненадейно са се оказали в НС, трябва много да внимават.

Според него ако се появи партия на Румен Радев утре, активността отново ще скочи. Активността скача, когато дойде някой нов и голям, изтъкна той. По думите му може да се окаже, че Радев е необходимият буфер срещу пълната радикализация.

Всичко, което е протестно или националистично, върви нагоре или поне е стабилно, констатира Симеонов.

"Започва да се появява по-ляво, по-наказателно, по-бодливо, по-източно. Това е и "Възраждане", това е Григорова, това е и "Величие", "Меч". Костадинов проби една партина, по която ще минават и други хора. Накрая по нея може да дойде и самият Радев и просто ще вземе всичко".

Според Първан Симеонов най-логично сега е "първо да се намали партизанщината".

"Това първо трябва да дойде от ПП-ДБ. Там трябва да има смирение. Те трябва да разбират добре, че наистина предупреждението е много сериозно. Оранжев е картонът. Категорично не са в позиция да поставят условия, трябва да си дават сметка за това".

Социологът подчерта също, че Борисов и ГЕРБ губят много гласове, но това не се забелязва: "ГЕРБ е 100-150 надолу. Това не е майтап".

По думите му Борисов е в сложната ситуация да няма с кого да управлява. И той трябва да се смири, категоричен бе Симеонов.

"На фона на наказанието, което политическият елит преживя с тези избори, ще сбъркат всички, които навиват Борисов отново да става премиер. Посланието от тези избори се очакваше да бъде, че Борисов се връща. Но усещате ли, че вече почти денонощие не си говорим за това. Посланието от тези избори е друго и то е наказание на политическия елит. На този фон още да политизираш не е добре", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: първан симеонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АХ, ПЪРВАНЧО КЛЕКНАЛ НАД ЦУКАЛОТО И БИСЕРИ РЪСИ...
65
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди малко полковника каза че армията на светлината е вече създадена.Почва да ми харесва този човек.Спред мен ако нещата с нашите партии не се променят, Величие на следващите избори може и да са първа политическа сила.
64
4
 
1
 
! Отговори
Мдааа преди 3 месеца
До 59. Фантазиите са безплатни!
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оставка на Посолството
62
6
 
13
 
! Отговори
Стоко преди 3 месеца
Въпрос на месец два е да разберем, че Величие са всъщност Двуличие.
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига с тия избори, дайте си ми новините за какво е казал Песков и колко курника са превзети в Украйна днес
60
11
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 3 месеца
Първоне, не пиши глупости! Да се смириш означава да си с ниско самочувствие и чувство за недостойност! ПП-ДБ са най-достойните хора да управляват България! Борисжв ги клевети, унижава и злепоставя с лъжи, манипулации, подлост, ченгеджийски постановки, а сига те "трябвало да се смирят"?! Я марш!!!
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 50 - Нищо! Но много неща ще напъхат в джобовете си ((
58
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако не бяха машините ПП и ДБ щяха имат само около 5%, те са фейсбук партии с кампания финансирана от американското посолство.
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От велипие щели да предложат Киро брейка за премиер.
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Между Възраждане и Величие/Меч има принципна разлика. Възраждане са националисти и интелектуалци. Другите - фашисти произлизащи от изпълнителната власт. Личи си по стилистиката - кръстове, кръстоносци, мечове, призивите за насилие и дори физическо отстраняване.
55
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оказа се че гласувалите за Величие имат най-високо ниво на завършено образование.Според г-н Дачков за Величие са гласували най-глупавите хора в България.Силно се надявам Величие да раздвижи това блато наречено политически живот в България.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
МЕЧ какви проценти взеха? Пръкнаха се през есента миналата година. Водачът им мяза на индийче, но се вихри в Нар.събрание вече три мандата. Всъщност МЕЧ-истите като че ли се отцепиха от ИТН. В тази насока сме царе - всеки иска да е лидер, депутат, кмет, министър и т.н. Затова се цепим на партии, партийКи и партийЧета. За народа файда никаква.
53
1
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 месеца
Бих казал че ДПС трябва да се смирят, но щом Първан не е съгласен....
52
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
До 45. Ами той и Кирил Петков ги разкри социологическите агенции какви платени подлоооги са, който им плати му завишават процента! Ей на на ГЕРБ даваха уж 32%, а те били едва 23% !!!!!!!!! Измамници социолози! Манипулатори!!!!!
51
2
 
13
 
! Отговори
Ами... преди 3 месеца
Важното е Боко и Шишо да не съберат 121 гласа, това е, а другото остава за следващите извънредни! Или тоя народ трябва да бъде принуден да поумнее или ще стане по-зле и от Украйна дори да не сме във война!
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КАКВО ЗНАЧИ ДА СЕ СМИРЯТ? ПЪРВАНЕ СТИГА ГОВОРИ ГЛУПОСТИ
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След Възраждане, ИТН и Величие какво още ще извадят от джоба си Герб и ДПС за следващите избори.
48
2
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Напротив,АКТИВНОСТТА Е УЛТРС ВИСОКА,ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ ГЛАСУВАХМЕ ЧРЕЗ ВЪЗДЪРЖАНИЕТО СИ,ТЪЙ-КАТО С Е ВЪРЛИ ПРОТИВНИЦИ НА ВЕЛИКОСЪРБИСТИ,ОСМАНСКИ ИМПЕРИИ И СЪВЕТСКИ СЪЮЗИ. БЛАГОДАРЯ НА СЕИЯТ НАРОД СЕДЕМДЕСЕТПРОЦЕНТОВИЯТ ПРАВИЛЕН ИЗБОР. ЕДИНСТВЕНО РЕШЕНИЕ ОТТУК НАТАТЪК Е ВСЕКИДНЕВНИ АПЕЛИ ОРЕД ПОСОЛСТВОТО НА САЩ ЗА ДИРЕКТНО ПОСТАВЕНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ГОСПОДИН БАЙДЪН И С УЧАСТИЕ САМО НА АМЕРИКАНСКИ ПОЛИТИЦИ.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички козове са в мутрю - ако не се състави кабинет, ще обвини пи далите харвардски, ще кара половин г. с неговия служебен кабинет както си иска. И наесен ще ги из ду ха в небитието. ще клякат, няма къде да ходят.