ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гласувам за Възраждане, гласувам за независима България!
153
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
разБойко се хваща с турците,защото никой българин няма да го подкрепи,освен платените чантаджии.
152
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия избори ги пиШИ --БеГАЛИ , НА ЕСЕН С НОВА ПЕСЕН !Не може да се разчита за съставяне на Правителство , нито на герб , нито на ДПС , нито на ВЪЗРАЖДАНЕ !!!Затова ,--- на есен !
151
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ГЛАСУВАШ ЗА ГЕРБ ОТИВАШ ПРИ ФЕРДИНАНД И СУЛТАНА
150
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна е унищожена ,скоро се връща в състава на Русия ,затова само Възраждане е спасението.
149
5
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 4 месеца
Искате ли България да членува в съюз, чиято главна цел е такава простотия като Зелената сделка?
148
5
 
4
 
! Отговори
пишете преди 4 месеца
За ПП,каквото искате.Но да защитавате намагнитения Горанов е истинско ***.....умие.Бездомникът си построи палат на Ярема,но не смее да го пише на свое име .А заради него в бюджета не влязоха 700милиона.
147
6
 
6
 
! Отговори
Слава на Украйн преди 4 месеца
Слава на ПП-ДБ! Пълна победа за евроатлантизма в България!
146
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пожелавам успехи на г-н Костадинов с пожелание за 27% на изборите
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нито Възраждане, нито Волгин могат да променят нещо в ЕС. Европарламента е една високо платен говорилня и няма никаква власт и влияние. Могат там да си говорят колкото си искат какво да се променя и как да се променя ЕС, ще ги оставят спокойно да си говорят, ще ги изслушат с усмивка, и няма да има никакъв ефект. Властта е в Комисията, там държат здраво властта и не назначават такива като Възраждане. Единственото спасение е разпадането на ЕС, но това ще продължи с години, или България да излезе сама от ЕС.
144
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Силна България минава само чрез Възраждане.
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кога ще са по-следващите избори не разбрах? След 3 месеца? След 6?
142
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България не може да излез нито от НАТО нито от ЕС, защото САЩ ще наложат такива икономически и политически санкции, че българите ще се изпонасерат. Достатъчно е да им отрежат възможността да бегат на запад, или просто да ги отрежат от SWIFT и жалката държавичка България ще се сгромоляса. Правете му сметката - САЩ държат и въздуха и водата на българите - можете ли да живеете без въздух. Да не говорим, че за храната българите изцяло са зависими от САЩ. Какво Възраждане, какъв Костадинов, какви предоговаряния със ЕС - вижте се колко сте немощни и нищожни бе. Заедно можете - какво можете?
141
6
 
2
 
! Отговори
Гражданин на света преди 4 месеца
При социализма нямахме тоалетна хартия и банани, а Възраждане искат да предоговарят договора с ЕС да не можеме да бегаме на запад бедните българи да купуваме евтини самолетни билети да живееме като граждани на света, в ЕС даже и бедните българи има за нас евтини самолетни билети да живееме като граждани на света.
140
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само Възраждане ще ни спаси от колониалното робство.
139
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искам да кажа долу Украйна ,да живее България - Възраждане!
138
2
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 4 месеца
Гледахте ли опита за интервю на господин Пр на ПП ДБ по повод на снимките от катастрофата.
137
4
 
6
 
! Отговори
Deep Zone преди 4 месеца
Комфортно е, защото цялата държавна администрация (която е герберска), ходи под строй, турците и те под строй, само умните и красивите се колебаем и накрая гредичка :) Колкото повече скандали мятат по ПП, толкова повече ме изкушават да гласувам за тях, явно пречат на двамата гнуусни дебелунгери да си строят държавата :)
136
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Възраждане с 5 евродепутата
135
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Сега ние българите трябва да подкрепяме безусловно Украйна. Всичко друго е в помощ на русия и на путин.