Вместо дебати – Путин и лайномети, вместо политика – бельо, а в урните – тишина

На Денков думите са далеч по-опасни от тези на Григорова
Обновена: 11 апр 2024 17:44 | 7 ное 2023 10:53, Александър Попов
109
Вместо дебати – Путин и лайномети, вместо политика – бельо, а в урните – тишина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кампанията за кмет на София ни върна години назад. Като изказ, като простащина, като разделение, като компромати.

В социалните мрежи "вреше и кипеше", на много хора със сигурност постовете им "няма да остареят добре". Има обаче една тенденция на опростачване - в началото на демокрацията на преден план излизаха изказвания от сорта "За Бога, братя, не купувайте", а в днешни дни слушаме за "кур.и" и "лайномети", кой кого минава с 200...

Всъщност кампания за кмет нямаше. Смислени дебати от години липсват, то си стана традиция. Политиците ни са неподготвени и не искат да се излагат. Въртят се едни клишета, които са до болка познати и хората ги подминават не с "двеста", а с "триста".

После мъдруват защо изборната активност е малка. Ами вие не сте политици, хората ви възприемат като "по-малкото зло", като парашутисти, случайници, спонсори.

Въоръжени с армии от тролове в социалните мрежи, които са още по-абсурдни и от самите кандидати за властови позиции. Те създадоха обстановка, в която се чудиш дали ако харесваш единия кандидат, след пет минути на вратата ще потропа самият Путин и ще ти спретне една "специална военна операция". Дотолкова хванаха тази опорка, че в един момент се чудиш дали избираме кмет на София или на Москва. Политиците, които се тупат в гърдите като евратлантици също засилиха тази говорилня, която използват и на национално ниво. Дори когато имат право, плашилото "Русия и Путин" започва да се изтърква и да идва в повече. България е страна от ЕС и НАТО и има много ясна ориентация. При другия кандидат върнахме дебата в 1990 г., когато едни комунисти се събудиха за един ден като демократи и започнаха да громят всеки и всичко. А наистина малцина имаха това право и те далеч не бяха крещящите в медиите. Пера, гей паради и драг кралици също станаха от активността в социалните мрежи. Всичко това, допълнено с атаки кой какви колиета и часовници има, кой какъв чичо има и дали е захранен със сребърна лъжичка или от купичка от алпака, превърна и тази кампания в един вентилатор, който разпръсква екскременти (звучи по-европейски, нали?).

Една виртуална битка, която донесе единствено още по-голямо отвращение към самите кандидати. Но техните PR експерти така и не го разбират, мислят си, че хората наистина са много тъпи, както пише всеки втори в социалните мрежи. Именно тези мрежи изкривяват и техните стратегии, мислейки си, че 20 трола могат да формират обществено мнение. Ако не са достатъчни като доказателство малкото бюлетини в урните, значи и те са на места, които са далеч от познанията им.

Всички много са възмутени от Ваня Григорова и поста й за "либералния лайномет". И с право. Със сигурност тя трябва да разбере, че в речника й на политик подобни определения въобще не трябва да присъстват. Независимо какво се вади срещу нея. След като иска да е в центъра на политиката, ще трябва да отговаря и на неудобни въпроси, ще трябва да търпи нападки и да умее да отвръща. Иначе политическото й бъдеще ще бъде като това на Вежди Рашидов в последния му парламент.

Но всъщност имаше едно много по-опасно изказване по време на кампанията. Което бе посрещанто с тишина и тук-там възторг. Изказването стана на 1 ноември, в Деня на народните будители и бе дело на премиера на страната. Академик Николай Денков. Човек с титла, който трябва да мине в категорията на будителите. Човек, който гради имидж на уравновесен политик. Човек на пост, който би трябвало да работи за просперитета на всички българи. И какво каза той? "Бъдещето на България зависи от това кой избор ще направим – дали ще следваме нашите будители, или примера на Бай Ганьо и Андрешко. Много се надявам да направим правилния избор." В деня на вота призова: "Гласувайте! Ако не излезете вие, ще излязат другите". Означава ли това, че който не гласува за нашия кандидат е Бай Ганьо и Андрешко? Означава ли, че другите са опасни за държавното управление и будителят Денков работи ли и за техния по-добър живот?

Всъщност някои "столичани в повече" и политици от години сеят нова разделителна линия - на "умни и красиви" срещу "Ганя". Което е абсурдно, но всъщност е логично. Защото политиката липсва, липсва традиционният сблъсък между ляво и дясно, липсва сблъсъкът между консервативни и либерални политически стратегии. У нас леви партии са титулувани като градска десница, леви партии водят дясна политика, а уж десни партии се държат като левица. И няма как да е по друг начин, защото българските партии са лидерски. Няма политика, а само интереси. И все повече хора не им вярват, не ходят да гласуват. В един прекрасен момент ще си имат само едни армии от платени тролове в социалните мрежи. И дебатът помежду им ще бъде на тема бельо, колиета и часовници. Както беше този за София...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
4
 
! Отговори
До 80 преди 5 месеца
Статията не е лоша ,даже изненадва с своята правдободобност и липса на лакейство към най слабото правителство в нашата история.А за най- долния мин . Председател може да кажем че не е българин и който го види да го заплюе.
82
6
 
3
 
! Отговори
Точен преди 5 месеца
Единствената българска партия е Възраждане и затова прозападните тв я охулиха. Нито ГЕРБ, нито ПП/ДБ, нито БСП, да не говорим за ДПС мислят доброто на българина.
81
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тотално съм разочарован от жълтоп-аветниците. Такава идиотия и фашизация досег-а не бях виждал и чувал. Вие не сте демократи, вие сте пълни оли го френи. Същи болшевици, само че сини. И сега Боко че ви изк лати с 200 да подпишете споразумение и официално да му станете куджки, че досега беше само неофициално.
80
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тотално съм разочарован от ***. Такава идиотия и фашизация досег-а не бях виждал и чувал. Вие не сте демократи, вие сте пълни оли го френи. Същи болшевици, само че сини. И сега Боко че ви изк лати с 200 да подпишете споразумение и официално да му станете куджки, че досега беше само неофициално.
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тотално съм разочарован от ***. Такава идиотия и фашизация досега не бях виждал и чувал. Вие не сте демократи, вие сте пълни оли го френи. Същи болшевици, само че сини. И сега Боко че ви изк лати с 200 да подпишете споразумение и официално да му станете куджки, че досега беше само неофициално.
78
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДАНС е Радевото КГБ. Изпълнява му мръсните проруски поръчки.
77
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И аз бих отказал дебат с Ваня Григорова. За да дебатираш, трябва да имаш уравновесен, спокоен опонент, който те изслушва, не те прекъсва, не говори еднавременно с теб, не бълва скорострелно наизустени реплики, не си криви усмивката насреща ти и не се прави на латерна. Дебат с Ваня Григорова е губене на време. Все едно да дебатираш с Мая Манолова. Знаем и популистките репликие. От какъв зор да ни ги повтаря? За да ги наизустим и ние ли?
76
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никаква ясна ориентация нямаме. Никога не са ни питали дали искаме в този мордор, наречен ЕС, който е на път да се изяде сам отвътре. За *** да не говорим. Там също върви на разпад и Турция скоро ще се сбие със собствения си съюз.
75
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Саше, и ти ли си от приятелския кръг на Деса Радева като ГрЕгорианското ВанчЕ!
74
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сашко, много ти разбира комунистическата краtуна от анализи. Явен радевист и путинист, по-добре си мълчи! Мирише на платена публикация от Резидентството.
73
12
 
8
 
! Отговори
Радева разработка преди 5 месеца
Няма друг случай в съвременната история, при който президент да си саботира държавата на всички фронтове. Изклати Нинова, която го издигна, изклати ПП-то, което сам доведе да му свърши черната работа по отстраняването наБаце, изклати Възраждане, като спусна своя парашутистка-сурогат да им обере електората, изклати синдикатите, като ги насъска против управляващите, изклати народа, че нарочно не прие бюджет при служебните си управления и за капак саботира изборите чрез своите ЦИК И ДАНС. Пфу!
72
5
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 5 месеца
либералните *** са много чувствителни. Когато лайнометът Дайнов обижда софиянци, всичко е наред. Абе, не си ли виждате гредата в окото?
71
3
 
11
 
! Отговори
Хахаха,Сашка преди 5 месеца
смени плочата...Тя можела и да мисли,а не само да копи-пейства и изпълнява инструкциите на Посолството под формата на статии,зле преведени с ГуглЯ! Тренда се обръща,мейнстрийма се променя,идва промяна(не като Кирчовата хунта) и Еуропата вече не е "цивилизационен център на света",а просто краварска колония. И затова новите проекти на посолството - Васка,Ваня,Кикимянка,Виолетка,Вили и последния да затвори вратата са разпознаваеми,досадни и банални.И дразнят енТелект00алциТи,налЕ? :)
70
1
 
11
 
! Отговори
до 81 преди 5 месеца
Абсолютно си прав, ......промивката на слабите в главата, вече е глобално явление. Това са са новите климатични промени в черепното съдържание на homo sapiens --модел след 2019 година. Мозъците се превръщат в шкембе чорба
69
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Автора на този пасквил е много далеч от интелектуалност! Денков каза ясно - надявам се да направим правилния избор! Не е казал нито кой е той, нито е призовал за някого. Призова да се гласува, а не да се лашнем по Бай Ганювщината и Андрешковщината. Но Господин Попов провидя и какво има зад думите на Премиера. Пое го, доразви го в добрия стар стил на КГБ и ни почерпи със "заключението" си! Или, ако сложим чертата - треторазряден пасквил с мирис на милиционерски чорап! Напразно усилие!
68
14
 
10
 
! Отговори
!!! преди 5 месеца
И само да добавя че след 45 години управление на простаците с каскети доведе до масово изпростяванв на народа! Така че не се чудете откъде идва тоова!
67
5
 
18
 
! Отговори
!!! преди 5 месеца
Много добре написана и вярна статия за реалноста в България, но само да добавя че и тъй наречените Джурналисти-*** допринасят за това!
66
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Когато ти плащат да крещиш глупости и гадости по площадите и после нахълташ в парламента така става.
65
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва да се знае откъде идва всичко това. Либерастията идва от фондациите. Примерно "отворено общество". Дайнов е бил там и много други в последствие като Томислав Дончев и Гроздан Караджов. От друга фондация - БХК идва и Антоанета Цонева. Всички тези как по точно попадат в политиката? И после защо имало такова опростачване.
64
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ти няма какво да харесваш, не случайно ти казват всички че си лайномета. Опитваш да говориш в множествено число, а колко сте такива - една дузина. Поименно мога да ви изброявам Дайнов, Асен Генов и още няколко